Ο Ευγένιος Γκέραντ «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Ημέρα θλίψης και πένθους για τον ΟΦΗ αλλά και όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο
Μέρα θλίψης και πένθους η σημερινή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς μια μεγάλη μορφή του ΟΦΗ, ο Ευγένιος Γκέραρντ «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Ο Γκέραρντ είχε συνδέσει το όνομα του με την χρυσή περίοδο της ομάδας του Ηρακλείου, καθώς ήταν ο προπονητής που οδήγησε τους Κρητικούς σε πολύ μεγάλες επιτυχίες. Ο ΟΦΗ κατέκτησε με τον Ολλανδό στον πάγκο, το Κύπελλο του 1987 ενώ έπαιξε και στην Ευρώπη. Ο Γκέραρντ έμεινε για 15 χρόνια στον πάγκο της ομάδας του Ηρακλείου (1985 – 2000) και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του ΟΦΗ αλλά και από όλους τους Έλληνες φιλάθλους.
Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας της Κρήτης πριν από 33 χρόνια και όταν έφτασε στο Ηράκλειο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έμενε στον πάγκο του ΟΦΗ για 15 χρόνια. Ένα μοναδικό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα το οποίο μάλλον δεν πρόκειται να ξεπεραστεί. Ο Γκέραρντ κατάφερε να γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς δημιούργησε μια ομάδα που σημείωσε μεγάλες επιτυχίες και η δουλειά του στην ομάδα της Κρήτης έτυχε καθολικής αναγνώρισης.
Ο Γκέραρντ έμεινε, όπως προαναφέραμε, για 15 χρόνια στην τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ αλλά εργάστηκε επίσης στην ΑΕΚ, τον Ηρακλή, τον ΑΠΟΕΛ και την Παναχαϊκή. Το όνομα του όμως ήταν και θα παραμείνει συνδεδεμένο με την ομάδα του Ηρακλείου. Ο Ολλανδός αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα πολλά προβλήματα υγείας και τελικά «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, με το ελληνικό ποδόσφαιρο να θρηνεί για τον χαμό ενός σπουδαίου ανθρώπου.
Η μεγάλη συγκίνηση στο παιχνίδι για τον Γκέραρντ
Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τις συγκινητικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» στις 20 Νοεμβρίου, στο παιχνίδι που έγινε προς τιμήν του Ευγένιου Γκέραρντ. Παλιοί παίκτες του ΟΦΗ αλλά και πολλοί παίκτες άλλων ομάδων πήγαν στο Ηράκλειο για να τιμήσουν έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Οι οπαδοί του ΟΦΗ γέμισαν το γήπεδο για να δείξουν την αγάπη τους στον δικό τους Ευγένιο. Και η σύζυγος του Γκέραρντ είχε συγκλονίσει με τα όσα είχε δηλώσει μετά τον αγώνα. «Αυτό το ματς τον κράτησε στη ζωή, ήθελε να είναι παρών. Περάσαμε δύο δύσκολες εβδομάδες στο νοσοκομείο, αλλά έκανε μεγάλη προσπάθεια για να αντέξει» είχε τονίσει χαρακτηριστικά η κυρία Κατερίνα.
Η αγάπη για την Ελλάδα και την Κρήτη
Ο Ευγένιος Γκέραρντ ήρθε στη χώρα μας το 1985 και ανέλαβε τον ΟΦΗ σε μια δύσκολη περίοδο. Υπήρχε κάποιος που μπορούσε να φανταστεί πως δεν θα έφευγε ποτέ από την Ελλάδα; Μάλλον κανείς. Ο ίδιος υπήρξε φιλέλληνας πριν καν πάει στην Κρήτη για να δουλέψει στην ομάδα του Ηρακλείου. Αυτό όμως που έλεγε όταν στέριωσε για τα καλά στη χώρα μας, φανερώνει και τα συναισθήματα που είχε για την Ελλάδα. «Αγαπούσα πολύ την Ελλάδα. Τώρα την αγαπώ περισσότερο». Μια ιστορία που έχει πει παλαίμαχος παίκτης του ΟΦΗ για τις πρώτες μέρες του Ευγένιου Γκέραρντ στον πάγκο της ομάδας του Ηρακλείου, φανερώνει πολλά για το πώς αντιμετώπισαν αρχικά τον Ολλανδό. «Μετά από τις πρώτες δύο – τρεις προπονήσεις υπήρχαν στοιχήματα μεταξύ των παικτών. Στοιχήματα για το πόσο θα μείνει στην ομάδα ο Γκέραρντ. Άλλοι έλεγαν δυο – τρία ματς, άλλοι έδιναν κάτι παραπάνω. Κανείς όμως δεν είχε πει για μια σεζόν. Τελικά έμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Όταν μετά από καιρό είπα στον Γκέραρντ την ιστορία με τα στοιχήματα είχε απλά χαμογελάσει».
Μύθος για τον ΟΦΗ και σύμβολο μιας πόλης
Ο πρώτος καιρός στον πάγκο του ΟΦΗ δεν ήταν εύκολος. Τούτο μπορούν να το επιβεβαιώσουν παίκτες που συνεργάστηκαν μαζί του, όταν πρωτοκάθισε στον πάγκο της ομάδας. Η δουλειά του, η επιμονή που έδειξε και κυρίως η φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας σπουδαίας ομάδας. Ο Ευγένιος Γκέραρντ ήταν είναι και θα είναι ένας μύθος για τον ΟΦΗ. Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι κατάφερε να πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. Έγινε κι ένα σύμβολο της πόλης του Ηρακλείου. Μια ξεχωριστή μορφή για την περιοχή που όλοι αναγνώριζαν την μεγάλη προσφορά του. Οι Ηρακλειώτες άλλωστε του είχαν πει πως έχει κερδίσει το δικαίωμα να λέγεται Γκεραρντάκης. Κι αυτή ήταν μια μεγάλη τιμή για τον Ευγένιο. Ο ίδιος το έλεγε, όχι εμείς.