«Δίκη των 28»: Όλα όσα ειπώθηκαν από Σάββα και Μελισσανίδη

Ο Χρήστος Σάββας και ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατέθεσαν σήμερα στη «Δίκη των 28». Την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει ο Γιάννης Αλαφούζος.

Με την κατάθεση δύο μαρτύρων, του Χρήστου Σάββα και του Δημήτρη Μελισσανίδη, συνεχίστηκε σήμερα η «Δίκη των 28» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας. Προγραμματισμένο ήταν να καταθέσει και ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Τάκης Φύσσας, ωστόσο ο πρώτος βρίσκεται στο εξωτερικό, όπως είπε ο δικηγόρος του και θα καταθέσει την Τετάρτη, ενώ ο Φύσσας είναι άρρωστος και αναμένεται να καταθέσει την Παρασκευή.

Ο πρώτος μάρτυρας ήταν ο Χρήστος Σάββας, ο οποίος ανέφερε στην κατάθεσή του: «Κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο έκανε μια ομάδα με επικεφαλής τον κύριο Κουρίδη που είναι νομικός. Αυτή η ομάδα υπήρχε στην Ομοσπονδία και υπήρχαν και ορισμένοι άλλοι που τον πλαισίωναν κάθε φορά. Αυτοί έκαναν κουμάντο για 30 χρόνια. Οι κ.κ. Σταθόπουλος και Παπακωνσταντίνου είναι εδώ, δυο από τους κατηγορούμενους. Ο Κουρίδης ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από την κουρτίνα. Υπήρχε συμφωνία με την ΚΕΔ για τον αριθμό των διαιτητών στον πίνακα, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ πόσοι ήταν. Μπορεί να ήταν 28, έτσι έκρινε η διοργανώτρια.

Ο Κουρίδης συμμετείχε παρασκηνιακά στον καταρτισμό των πινάκων. Ο Σαρρής είπε ότι δεν συμμετείχε αυτός και είπε ότι τους έκαναν οι τρεις, εννοώντας τους Κουρίδη, Παπακωνσταντίνου και Σταθόπουλο. Αυτοί έκαναν τους πίνακες και πριν και μετά. Έγινε ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΠΟ. Κατά την άποψη μου η απόφαση ήταν παράνομη για τους πίνακες. Για μένα, η απόφαση ήταν παράνομη για τους πίνακες. Από αυτή την ομάδα δέχθηκα μέχρι και απειλές ότι θα βρισκόμουν σε χαντάκι. Τις δέχθηκα όταν ήταν η διοίκηση Σαρρή. Ο Σταθόπουλος δεν είχε σχέση με τις απειλές. Η ομάδα ήταν πίσω από τις απειλές».

Όταν η πρόεδρος ανέφερε ότι ο κ. Σάββας λέει για πρώτη φορά αυτό για τον πελάτη της, εκείνος απάντησε πως «δεν το είχα πει μέχρι τώρα και το αναφέρω σήμερα, διότι πρέπει να πω ορισμένα πράγματα. Στην πρώτη μου κατάθεση θεωρήθηκε ότι ξέχασα τα όσα έχω περάσει. Ο Κουρίδης και ο Παπακωνσταντίνου ήταν και συμμετείχε σε αυτόν τον πόλεμο και ο Σαρρής, ο οποίος με απείλησε όταν ήρθε στην Κοζάνη. Η ομάδα είχε και άλλα μέλη, που δεν βρίσκονται εδώ».

Δεν πήγε ο Φύσσας λόγω Η1Ν1

Τη βίαιη προσαγωγή του Τάκη Φύσσα ζήτησε ο Εισαγγελέας, Χαρίλαος Λακαφώσης και για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, έγινε προσπάθεια να επικοινωνήσουν μαζί του και υπήρξε μικρή διακοπή. Η ενημέρωση που υπήρξε ήταν πως ο Φύσσας πάσχει από N1H1 και έτσι δεν θα υπάρξει βίαιη προσαγωγή. Όπως ενημέρωσε, αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Η κατάθεση του Μελισσανίδη

Στην κατάθεσή του, ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, τόνισε: «Στο ποδόσφαιρο πάντα μπορεί να υπήρχε μια εύνοια, αλλά από το 2010 και μετά τα πράγματα είχαν πάρει μια τροπή. Υπήρχε μια εύνοια για μία ομάδα, τον Ολυμπιακό, από μία ομάδα μέσα από την ΕΠΟ. Από τον κ. Σαρρή και τους συνεργάτες του. Εκείνη την εποχή, υπήρχε ένα μπλοκ στην ΕΠΟ που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας ομάδας. Ελεγχαν διαιτησία και δικαιοδοτικά όργανα. Όταν είσαι πρόεδρος στην Ομοσπονδία, κάνεις ό,τι θέλεις. Η ΚΕΔ ήταν υπάλληλοι κανονικοί, όχι όργανο.

Ο Ολυμπιακός εκείνη την εποχή έλεγχε διαιτησία και δικαιοδοτικά όργανα. Όταν έρχεται πόρισμα στην ΕΠΟ του Κορέα και η ΕΠΟ δεν κάνει τίποτα, αυτό τα λέει όλα. Εσείς πώς το βλέπετε; Όταν υπάρχει ένα τσουβάλι κασέτες με αυτά που ακούσαμε, άμα τα διαβάζεις, τρομάζεις.

Στην ΚΕΔ πιστεύω ότι ήταν θύματα. Ίσως ήταν και υπάλληλοι. Απόδειξη είναι ότι ο Ζωγράφος που ήταν αρχιδιαιτητής ένα διάστημα, θα σας πω από το 2013 και μετά. Πριν μου είπαν ότι ήταν ταξιτζής, οπωσδήποτε ήταν διαιτητής, όταν ήταν αρχιδιαιτητής κάποιοι τον χτύπησαν και βρέθηκε στο νοσοκομείο. Όταν σταμάτησε να διαιτητεύει, τον χρησιμοποίησαν και τον έκαναν πρόεδρο στην ΚΕΔ.

Τη μέρα που έγινε το ατύχημα δεν ειδοποίησε ούτε αστυνομία, ούτε δικαιοσύνη, μόνο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον Σαρρή. Αυτό για μένα λέει πολλά. Αυτός τα οργάνωνε όλα, ο αρχιμάγειρας, ο Ζωγράφος. Δεν είμαι χθεσινός εβλεπα διαιτητές που έβαζαν και μπορούσα να καταλάβαινα τι έκαναν. Θυμάμαι από το 2013 και μετά με τους διαιτητέε που έβαζαν, τι γινόταν. Το πιο αποδεδειγμένο ήταν ότι από τον Νοέμβριο έβγαινε ο πρωταθλητής. Τι ψάχνετε; Το κόκκινο φασόλι;

Εγώ μπορώ να πω από το 2013 και μετά. Ποιος έβγαλε τους πίνακες, ψάξτε στις κασέτες της ΕΥΠ. Έπιασα τον Γεωργέα και τον ρώτησα τι έγινε. Ο Γεωργέας μου είπε ότι ‘μπήκαν στα αποδυτήρια και μου είπαν να κάτσουμε να χάσουμε και είπα στον προπονητή να με αλλάξει (αναφερόμενος στον αγώνα Βέροια – Ολυμπιακός). Μου τα είπε και ο Καλαϊτζίδης αυτά. Όλη η Ελλάδα το ξέρει, ένα τσουβάλι κασέτες τις ΕΥΠ. Κι εγώ λέω τη γνώμη μου. Με τις ερωτήσεις σας δεν με αφήνετε να πω αυτά που θέλω. Με σκρινάρετε».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης συνέχισε την κατάθεσή του, αναφέροντας: «Δεν γνωρίζω πράξεις του Μαρινάκη, μόνο από τις κασέτες. Τότε δεν ήμουν στο ποδόσφαιρο. Αυτό που μπορούσα να καταλάβω, είναι ότι ο Σαρρής ως πρόεδρος της ΕΠΟ, από εκεί ξεκινούσαν όλα».

Όταν ο εισαγγελέας τον ρώτησε με ποιον τρόπο ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της διαιτησίας, απάντησε πως «έβλεπα ότι είχε μια υποστήριξη από τη διαιτησία, λεπτομέρειες…», ενώ για αν γνωρίζει πραγματικά περιστατικά από τα οποίο προκύπτει ότι ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο, τόνισε: «Όχι κύριε πρόεδρε. Το μόνο που είχα ακούσει ήταν ότι όποιες Ενώσεις δεν ήταν στο σύστημα της ΕΠΟ, οι διαιτητές πήγαιναν στο ψυγείο. Κάθε τρεις και λίγο στην ΕΠΟ πήγαιναν να με τιμωρήσουν. Ήταν φως φανάρι, ήταν όλα μιλημένα. Ούτε στην ΕΠΟ απέξω δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Ήταν ένα σύστημα με τον Σαρρή που έκανε όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως, προς όφελος μιας συγκεκριμένη ομάδας, σας το είπα».

Ο εισαγγελέας επέμεινε και του ζήτησε να περιγράψει συγκεκριμένες πρακτικές που στοιχειοθετούν όσα είπε και εκείνος ανέφερε: «Ήλεγχαν τη διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα. Αυτό τα λέει όλα», ενώ για το αν θυμάται κάτι από τον τελικό του 2013, είπε: «Θυμάμαι ότι ήταν καθαρό πέναλτι και το έπνιξαν οι διαιτητές γιατί ήταν μιλημένοι, όλη η Ελλάδα το είδε. Δεν ξέρω αν ήταν στην αρμοδιότητα του Γιάχου ή και του διαιτητή που ήταν στη γραμμή. Ήταν όμως, τόσο φανερό, φαίνεται από εκεί και μόνο ότι ήταν μιλημένο».

Ρωτήθηκε για το αν ήταν δόλια παράβαση και ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης είπε: «Έτσι πιστεύω. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλες φάσεις. Ολυμπιακός – ΑΕΚ στο Κύπελλο, έπαιζε διαιτητής από τον Πύργο που φαινόταν καθαρά ότι ήταν υπέρ του Ολυμπιακού. Αλλά το έκανε τόσο φανερά, που ήταν εξοργιστικό. Πάντα θα υπάρχουν και σφάλματα, εκείνη την εποχή ήταν και διαιτητές κατ’ εντολή και έτσι γινόταν. Αγαπάω το ποδόσφαιρο, ούτε Άγιος είμαι, ούτε ψάλτης. Ξέρω τι γίνεται. Εκείνη την εποχή γινόντουσαν όργια, και απορώ με τη δικαιοσύνη πουν δεν έκανε τίποτα».

Μετέπειτα, αναφέρθηκε και στα λεγόμενα του Καλαϊτζίδη: «Ο Καλαϊτζίδης μού είπε ότι ‘φοβάμαι, με απειλούν’. Σε εκείνο το παιχνίδι έγινε αυτό, στο ημίχρονο βγήκα έξω, μπήκαν αυτοί και τελικά έγινε αυτό που είπαν, έκατσαν και έχασαν. Δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου, ο Καλαϊτζίδης μου τα είπε. Δεν μου είπε ποιος τον απείλησε, του είπα να πάει να τα πει στη δικαιοσύνη. Τον έπαιρνε τηλέφωνο ο πρόεδρος της Βέροιας, εκείνος με το σούπερ μάρκετ. Ο Καλαϊτζίδης αντέδρασε, δεν του έκανε το χατίρι, βγήκε εγώ. Ο Αρβανιτίδης ήταν. Του είπα ότι αν σε απειλήσουν ξανά να μου το πεις και θα κοιτάξω να σε προστατέψω. Μέσω κοινού φίλου και λόγω κοινής καταγωγής είχα γνωριστεί μαζί του. Από τη πρώτη στιγμή του είπα να πάει σε αστυνομία και εισαγγελέα. Νομίζω πήγε.

Κάποια στιγμή ο Γεωργέας μου είπε ότι φοβάται, του είπα να μη φοβάται και να πει την αλήθεια. Παιδί είναι, λογικό και ανθρώπινο είναι. Όταν χτυπήθηκε ο Ζωγράφος, τα δικαιοδοτικά όργανα έστειλαν εμένα κατηγορούμενο ότι τον χτύπησα εγώ. Για να καταλάβετε πως ήταν οργανωμένο το σύστημα. Βέβαια, πήγα, αλλά δεν υπήρχαν λόγοι για μένα».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης συνέχισε: «Μετά τα κακουργήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, γιατί μιλάμε για κακουργήματα, ενδιαφερθήκαμε με τον Αλαφούζο και τον Σαββίδη για να το φτιάξουμε. Το 2015 στηρίξαμε την επιλογή του κυρίου Γραμμένου. Είναι ένας δικηγόρος, έντιμος, καθαρός και άμεμπτος. Ο Σαρρής ήταν ένας καλός άνθρωπος, έντιμος αλλά ήταν μια Φιλιππινέζα της ΕΠΟ με τη μεταφορική έννοια. Σε όλες τις εντολές κατά Μελισσανίδη έρχονταν μάρτυρες με τους ίδιους δικηγόρους και τους ίδιους μάρτυρες».

Για το πέναλτι του Γιαχού υποστήριξε: «Είδα ότι ήταν πέναλτι. Δεν ξέρω αν ο Γιάχος είχε εικόνα ή όχι. Ήταν έντιμος και καθαρός άνθρωπος, μπορεί να ήταν και λάθος ,αλλά ήταν τόσο φανερό, που έκανε κραχ. Ο Τριτσώνης είπε ότι δεν είδε, κανείς δεν είδε. Μην με ρωτάτε με ποιο τρόπο λειτουργεί η διαιτησία μέσα στο γήπεδο. Έχει ευθύνη ο διαιτητής της γραμμής, αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει ο διαιτητής. Το είπα ο Γιάχος και έντιμος άνθρωπος ήταν και καλός διαιτητής. Ήταν τόσο φανερό το λάθος, είπα για ένα σοβαρό λάθος από εκεί και πέρα να κρίνετε εσείς. Εσείς δικάζετε. Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη αλλά ποτέ το ποδόσφαιρο δεν θα γίνει γάλα…».

Τέλος, ρωτήθηκε από τον δικηγόρο του άλλοτε μεγαλομετόχου της Βέροιας, του κ. Αρβανιτίδη, απαντώντας: «Πρώτα μίλησα και μετά όταν κάλεσα τον Γεωργέα να έρθει πίσω, στην επιστροφή του, το παιδί μου τα είπε όλα. Άγιος άνθρωπος είναι ο πελάτης σας, το φωτοστέφανο του λείπει. Οι άνθρωποι μου είπαν ‘εμεις φοβόμαστε’. Δεν είναι μόνο ο Γεωργέας και ο προπονητής αλλά και άλλοι δύο ποδοσφαιριστές, όλοι μιλημένοι είναι; Ο Γεωργέας λέει την αλήθεια. Δεν είχα δει το παιχνίδι Βέροια – Ολυμπιακός. Δεν ξέρω αν κάποιος παίκτης έχει μειωμένη απόδοση. Υπάρχει τρόπος να το μάθει κάποιος αν θέλει κάποιος να έχει μειωμένη απόδοση; Έχω δει αγώνα που έμαθα μετά ότι ήταν χειραγωγημένος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από