Ρεκόρ προσέλευσης σε όλη την Ευρώπη από τους Γερμανούς φιλάθλους, ακολουθούν Άγγλοι, Ισπανοί και Ιταλοί. Τα νέα, σύγχρονα γήπεδα και τα φτηνά εισιτήρια, οδηγούν στην κορυφή την Μπουντεσλίγκα
Η Μπουντεσλίγκα δεν είναι το πλέον διαφημισμένο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Δεν έχει τη λάμψη της πρμιέρα ντιβιζιόν ούτε της πρέμιερ λιγκ. Πολύ απλά γιατί τα αστέρια της δεν είναι τόσο φωτεινά όσο ο Μέσι, ο Ρονάλντο, ο Ινιέστα, ο Ράμος, ο Αγουέρο, ο Ντε Μπρόινε, ο Κέιν, ο Λουκάκου, ο Ντε Χέα και πολλοί ακόμα παίκτες που αγωνίζονται σε Ισπανία και Αγγλία.
Ωστόσο οι Γερμανοί μπορούν να υπερηφανεύονται για την προσέλευση των φιλάθλων στα παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα, με τον μέσο όρο να είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Μια και μόνο ματιά σ’ έναν τηλεοπτικό δέκτη, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι τα γήπεδα στη Γερμανία είναι γεμάτα.
Κι αυτό είναι πλέον και επίσημο μετά την καταγραφή των στοιχείων, που δείχνουν πως ο μέσος όρος των 44.335 θεατών (για το 2017) είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, με τους Γερμανούς ν΄ αφήνουν στη δεύτερη θέση τους Άγγλους. Μάλιστα αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπήρξε αύξηση 6,3% στην προσέλευση του κόσμου στα γερμανικά γήπεδα σε σχέση με το 2016, καθώς ο μέσος όρος εισιτηρίων ήταν 41.511.
Σε ότι αφορά την παρουσία του κόσμου στα αγγλικά γήπεδα, ο μέσος όρος εισιτηρίων στην πρέμιερ λιγκ (χωρίς να υπολογίζεται η τελευταία αγωνιστική του 2017) ήταν 38.021, αυξημένος κατά 5,7% σε σχέση με το 2016 (35.822). Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας είναι η πριμέρα ντιβιζιόν, με μέσο όρο 27.175, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση (27.630).
Τα καινούργια γήπεδα και τα φτηνά εισιτήρια
Όπως προαναφέραμε το γερμανικό πρωτάθλημα δεν έχει τη λάμψη του ισπανικού ή του αγγλικού. Πολύ απλά γιατί δεν έχει τους παίκτες που αναφέραμε στον πρόλογο. Υπάρχει όμως εξήγηση για την πρωτιά στα εισιτήρια κι αυτή αφορά δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους. Η μια έχει να κάνει με τα καινούργια γήπεδα και η άλλη με τις τιμές των εισιτηρίων. Εξίσου σημαντικές και οι δύο.
Η Γερμανία διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2006 το Μουντιάλ κι αυτό οδήγησε στην κατασκευή νέων υπερσύγχρονων γηπέδων, τα οποία προσφέρουν κάθε άνεση και μορφή διασκέδασης στους φιλάθλους που τα επισκέπτονται. Δεν λειτουργούν απλά ως γήπεδα αλλά ως πολυχώροι διασκέδασης ακόμα και την ημέρα που γίνεται το παιχνίδι. Οι νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να πάει ο φίλαθλος να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί η πολιτική που ακολουθούν εδώ και αρκετά χρόνια οι γερμανικές ομάδες στο θέμα των τιμών των εισιτηρίων. Αυτό που κυριαρχεί στην σκέψη των γερμανικών συλλόγων είναι πως η παρακολούθηση ενός αγώνα δεν είναι είδος πολυτελείας.
Ο μέσος όρος κόστους ενός εισιτηρίου στα γερμανικά γήπεδα ανέρχεται στα 31 ευρώ, με την Μπορούσια Ντόρτμουντ να είναι η ομάδα που διαθέτει τα πιο φτηνά εισιτήρια (έχει και με 16 ευρώ) κάτι που το επιτρέπει βέβαια η χωρητικότητα του γηπέδου της.
Τα ακριβά εισιτήρια των Άγγλων
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι πολύ πιο ακριβές στην Αγγλία κι αυτό είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες από φιλάθλους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος προσπαθεί να βρει λύσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές για ν’ αυξηθεί η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα.
Ο μέσος όρος κόστους ενός εισιτηρίου σε γήπεδο της πρέμιερ λιγκ είναι 70 ευρώ, κάτι που σημαίνει τα υπερδιπλάσια σε σχέση με την Μπουντεσλίγκα. Μια ιδέα της πρέμιερ λιγκ ήταν η θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου αξίας 35 ευρώ για τους επισκέπτες φιλάθλους.
Σε ότι έχει να κάνει με την ομάδα που έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων, αυτή είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με μ.ο. 74.982 θεατές.
Ισπανία και Ιταλία
Η Ισπανία είναι στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας πίσω από Γερμανία και Αγγλία, με μέσο όρο φιλάθλων 27.175. Η ομάδα που έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων είναι η Ρεάλ Μαδρίτης (69,153) και ακολουθεί η Ατλέτικο Μαδρίτης που έχει πλέον μετακομίσει στο νέο της γήπεδο (60.508). Η Μπαρτσελόνα είναι στην τρίτη θέση με μέσο όρο εισιτηρίων 54.161.
Σε ότι έχει να κάνει με το κόστος των εισιτηρίων, οι Ισπανοί «συναγωνίζονται» τους Άγγλος στην ακρίβεια, καθώς ο μέσος όρος είναι 70 ευρώ.
Στην Ιταλία η προσέλευση του κόσμου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Σίγουρα το ιταλικό πρωτάθλημα δεν έχει τη λάμψη της δεκαετίας του 80 και του 90, ωστόσο ο μέσος όρος 24.481 φαντάζει μικρός για τα δεδομένα της γειτονικής χώρας.
Τέλος αξίζει ν’ αναφερθεί κάποιος και στο γαλλικό πρωτάθλημα, εκεί που η Παρί Σεν Ζερμέν κάνει επανάσταση και στοχεύει στην ευρωπαϊκή καταξίωση. Ο μέσος όρος εισιτηρίων στα γήπεδα της Ligue 1 είναι 21.859.