Έπαιξε μπάλα στην Ελλάδα για περισσότερο από μια δεκαετία. Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά εδώ, έγινε «Έλληνας», βρέθηκε και σε πάγκο ελληνικής ομάδας. Τα κατορθώματά του σαν προπονητής τον βάζουν συνεχώς στο κάδρο των μεγάλων του ποδοσφαίρου μας, με τελευταίο τον ΠΑΟΚ. Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς κάποια στιγμή θα επιστρέψει…
Εντάξει, δεν ανακαλύπτεις και την… Αμερική με το να προβλέψεις πως ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς θα μπει μια μέρα στο αεροπλάνο και θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα. Άλλωστε εδώ είναι το δεύτερο σπίτι του. Με αγαπημένο του προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τον Ηρακλή. Την ομάδα που τον «σημάδεψε» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην καριέρα του.
«Κάποια στιγμή θέλω να επιστρέψω και ως προπονητής στον Ηρακλή. Θα γίνει αυτό όταν θα έρθει η ώρα. Αγαπώ αυτή την ομάδα και θα ήθελα να βρεθώ ξανά στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν το κάνω εγώ, ίσως το πετύχει ως ποδοσφαιριστής ο γιος μου», δήλωνε ένα χρόνο πριν για τη συγκεκριμένη προοπτική.
Ο Ηρακλής, όμως, κάνει πια ένα νέο και δύσκολο ξεκίνημα. Αρχίζει… απ’ την αρχή, απ’ τα τοπικά της Θεσσαλονίκης. Τη στιγμή που ο Μιλόγεβιτς είναι στο απόγειο της προπονητικής του δόξας. Δεύτερη συνεχόμενη σεζόν σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ερυθρό Αστέρα. Πρώτη φορά αντίπαλος μιας ελληνικής ομάδας, απόψε απέναντι στον Ολυμπιακό. Λες και το… κάρμα του τον φέρνει συνεχώς κοντά μας.
Και κάθε φορά που εκείνος κάνει μια επιτυχία, τόσο η ελληνική κουβέντα γύρω από το όνομά του μεγαλώνει. Πριν από δύο χρόνια υπήρξαν δημοσιεύματα για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, σενάριο που γρήγορα όμως είχε διαψευστεί τότε από τους «ερυθρόλευκους». Πρόσφατα, η αποχώρηση του Μιγκέλ Καρντόσο από την ΑΕΚ και η έλευση του Ίλια Ίβιτς σε θέση τεχνικού διευθυντή έφερε την Ένωση ως υποψήφια για να καταθέσει πρόταση στον Μιλόγεβιτς.
Οι φήμες, μάλιστα, ήθελαν το παιχνίδι των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γιουνγκ Μπόις να κρίνει το μέλλον του στον πάγκο του Αστέρα. Και πως αν δεν κατάφερνε να βάλει την ομάδα στους ομίλους, η ΑΕΚ θα τον έφερνε στην Ελλάδα. Όμως ο Αστέρας πήρε την πρόκριση και ο Κωστένογλου τη θέση του πρώτου προπονητή στην «Ένωση».
Οι Σέρβοι έβαλαν και τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι
Πιο φρέσκο απ’ όλα; Το προ δεκαημέρου ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ που αποκάλυψαν Σέρβοι δημοσιογράφοι στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Τις μέρες, δηλαδή, που ο Άμπελ Φερέιρα είχε τεθεί σε καθεστώς αμφισβήτησης. Και που η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας τον είχε τοποθετήσει στη λίστα της.
Διόλου απίθανο ο ΠΑΟΚ να ψάχτηκε για το ενδεχόμενο να βρεθεί και πάλι στην ίδια θέση που είχε βρεθεί το καλοκαίρι, όταν έχασε ξαφνικά τον Λουτσέσκου. Και να κοίταξε τις επιλογές που θα μπορούσαν να υπάρχουν. Και ο Μιλόγεβιτς είναι μια περίπτωση ελκυστική.
Βλάνταν ο… Έλληνας
Ποιος είναι, όμως, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς και πως βρέθηκε στην Ελλάδα; Γεννήθηκε στο Αραντέλοβατς της Γιουγκοσλαβίας στις 9 Μαρτίου 1970 και από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα. Το 1989, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Μπετσέι, στην οποία έμεινε μόλις για ένα χρόνο, πριν μετακομίσει στην Ραντνίτσκι Νόβι όπου και έμεινε τρία χρόνια.
Από το 1990 έως το 1993 έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με την Ραντνίσκι και τράβηξε πάνω του τα βλέμματα πολλών ομάδων. Μεταξύ αυτών φυσικά και αρκετές ελληνικές, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να κινείται πιο ζεστά και τελικά να τον κάνει δικό του το καλοκαίρι του ’93.
Στον ΠΑΣ θα πάει μαζί με τον συμπατριώτη του Ζντένκο Μουφ και θα καταφέρουν να κάνουν τρομερό δίδυμο… Ο Μιλόγεβιτς στα Γιάννινα αγωνίστηκε στην μεσαία γραμμή και έδινε «τροφή» στον συμπατριώτη του επιθετικό, κάτι που τους έκανε να αποτελούν ένα τρομερό δίδυμο! Έτσι, το καλοκαίρι του 1994 και οι δύο μαζί θα φύγουν από την Ήπειρο για να βρεθούν στη Μεσσηνία και να φορέσουν την φανέλα της Καλαμάτας.
Ο τότε πρόεδρος, Σταύρος Παπαδόπουλος, έβγαλε από το ταμείο της ομάδας ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό, ώστε να αποκτήσει τους δύο Σέρβους από τον ΠΑΣ. Με τον Μιλόγεβιτς βασικό και αναντικατάστατο, η Καλαμάτα καταφέρνει εκείνη την χρονιά να κερδίσει την άνοδο στην Α’ Εθνική. Ο Σέρβος ολοκλήρωσε τη χρονιά έχοντας 41 εμφανίσεις.
Παρά την εντυπωσιακή του χρονιά στην Καλαμάτα, η «Μαύρη Θύελλα» δεν μπόρεσε να τον κρατήσει στο δυναμικό της και έτσι το καλοκαίρι του 1995, ο Ερυθρός Αστέρας θα κινηθεί για την απόκτησή του και θα τον κάνει δικό του. Στην ομάδα λοιπόν όπου μεγάλωσε ποδοσφαιρικά, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ με την πρώτη, είχε την ευκαιρία ο Μιλόγεβιτς να δείξει την αξία του…
Εκεί, θα έχει μια ακόμα καλή χρονιά, αλλά δεν θα καταφέρει να μείνει δεύτερη σεζόν. Έτσι βρέθηκε στον Απόλλωνα Αθηνών, με τον οποίο αγωνίστηκε 29 φορές και πέτυχε 3 γκολ, πριν έρθει η πρόκληση του Παναθηναϊκού, στον οποίο υπέγραψε το καλοκαίρι του 1997.
Στους «πράσινους» θα μείνει για τρία χρόνια και θα παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συμπλήρωσε 61 συμμετοχές και σκόραρε 5 φορές. Με την είσοδο της νέας χιλιετίας, ο Ηρακλής θα τον αποκτήσει και εκεί θα κάνει ίσως τις καλύτερες ποδοσφαιρικές του χρονιές…
69 συμμετοχές, τρία γκολ, έξοδος στο Κύπελλο UEFA. Αγαπήθηκε όσο λίγοι. Αγάπησε τον Ηρακλή όσο καμία άλλη ομάδα. Αποχώρησε για να κλείσει την καριέρα του στον Ακράτητο, όπου έμεινε μία σεζόν και σε ηλικία 34 ετών κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και ακολουθεί την προπονητική.
Το 2008 επιστρέφει στον Ηρακλή και αναλαμβάνει πόστο ως προπονητής των ακαδημιών. Μετά την ομάδα της Θεσσαλονίκης σειρά στην νέα καριέρα του είχε ο Ερυθρός Αστέρας, όπου και έκατσε στον πάγκο της ομάδας Νέων. Το 2011 αποφασίζει να αφήσει το πόστο του στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα και να αναλάβει για πρώτη φορά πρώτη ομάδα… Έτσι, υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την Γιαβόρ Ιβάνιτσα.
Ένα χρόνο μετά αποχώρησε με νέο προορισμό. Πηγαίνει στην Τσουκαρίρτσκι και αρχίζει να χτίζει σπουδαίο προπονητικό όνομα. Τη φέρνει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και την οδηγεί στα προκριματικά του Europa League. Έμεινε τρία χρόνια πριν πάρει τον δρόμο για το εξωτερικό. Μια χρονιά στην Κύπρο και την Ομόνοια (2015-16) και την επόμενη ξανά στην Ελλάδα και τον Πανιώνιο, πριν έρθει η μεγάλη πρόκληση. Ο Ερυθρός Αστέρας του δίνει το καλοκαίρι του 2017 τα… κλειδιά κι εκείνος μεγαλουργεί, οδηγώντας τον δύο σερί σεζόν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.