Η περιβόητη... εξυγίανση διέλυσε κάθε έννοια νομιμότητας και στις αρχαιρεσίες της Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων σάλας.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πιάσει πάτο την εποχή της… εξυγίανσης, βιώνοντας πρωτόγνωρες τραγικές καταστάσεις. Από που να ξεκινήσει κάποιος για να περιγράψει την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, για την οποία είναι υπεύθυνοι οι… εξυγιαντές και οι συνεργάτες τους.
Και σα να μην έφταναν τα τεράστια προβλήματα που βασανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα οποία δυσφημίζουν την χώρα μας σε όλο τον κόσμο, τώρα προκύπτουν και θέματα… εξυγίανσης (προβληματικής και το κυριότερο, παράνομης) και στο ποδόσφαιρο σάλας.
Ναι καλά διαβάσατε. Η… εξυγίανση τα έκανε θάλασσα και στο ποδόσφαιρο σάλας και για ν’ ακριβολογούμε, έγινε «το έλα να δεις» στις αρχαιρεσίες της Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων σάλας.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε αποδεικνύει πως έγιναν απίστευτα πράγματα, σε κλίμα μάλιστα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και… ιδανικό. Η παρουσία επίσης «παρατηρητών» της διαδικασίας, κιτρινόμαυρων αισθημάτων για να παρουσιάσουμε καλύτερα και την εικόνα, ολοκλήρωσαν ένα σκηνικό που δεν περιγράφεται με λόγια. Με μια λέξη, χαμός.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς έχει γίνει και μέσα από την παρουσίαση των γεγονότων αποδεικνύεται για ποιο λόγο η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία είναι άκυρη.
Στις 27/02/2019 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας , μέσα σε γενικότερα «όμορφο» κλίμα με διάφορους «παρατηρητές» κιτρινόμαυρων αισθημάτων και αποχρώσεων που πήγαν να «στηρίξουν» την υποψηφιότητα του κ. Ν. Αυλωνίτη.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν είκοσι εννέα (29) σωματεία – μέλη της Ένωσης και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 20 σωματεία ψήφισαν για Πρόεδρο τον κ. Νικόλαο Αυλωνίτη έναντι 9 σωματείων που ψήφισαν υπέρ του κ. Παναγιώτη Κεραμυδά.
Στο Δ.Σ. εξελέγησαν και οχτώ μέλη – εκλεκτοί του Αυλωνίτη. Μεταξύ αυτών και οι κ.κ. Μαντίκος Αθανάσιος και Μητσόπουλος Νικόλαος.
Σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α περίπτωση 6 του Καταστατικού της Ένωσης διαιτητές, παρατηρητές, προπονητές, διαμεσολαβητές (agents) αγώνων και ποδοσφαιριστών. Τα ανωτέρω πρόσωπα δεν δύνανται να είναι μέλη σωματείου ή μέλη των οργάνων διοίκησης σωματείου ή μέλη του Δ.Σ. ένωσης, ή των οργάνων και επιτροπών αυτής.
Η ίδια απαγόρευση προκύπτει ΚΑΙ από το αρ. 19 του Καταστατικού αλλά ΚΑΙ από το άρθρο 3 παρ. 2 ν. 2725/1999 . Παράλληλα , σύμφωνα με τον «Κανονισμό Εφαρμογής Καταστατικού ΕΠΟ – Παράρτημα Α Κωλύματα εγγραφής – Περιορισμοί προσώπων εμπλεκομένων στο χώρο του ποδοσφαίρου».
«Οι εν ενεργεία και μη εν ενεργεία προπονητές δεν επιτρέπεται να είναι μέλη αθλητικού σωματείου. Δεν επιτρέπεται η υποβολή υποψηφιότητας προπονητή, εν ενεργεία ή μη, και η συμμετοχή του σε αρχαιρεσίες ποδοσφαιρικού σωματείου, ένωσης ή της ΕΠΟ, για την ανάδειξη Εκτελεστικής Επιτροπής ή άλλου οργάνου, διοίκησης, διαχείρισης ή εκπροσώπησης, πριν από την παρέλευση πέντε (5) πλήρων ετών από την κατάθεση του διπλώματός του και την αποδεδειγμένη τελευταία ενασχόληση του ως προπονητή. Η κατά παράβαση της διάταξης αυτής συμμετοχή του υποψηφίου, σε αρχαιρεσίες σωματείου, Ένωσης ή ΕΠΟ, και η τυχόν εκλογή του είναι αυτοδίκαια άκυρες».
Ο κ. Αυλωνίτης είναι εν ενεργεία διπλωματούχος προπονητής ποδοσφαίρου σάλας με δίπλωμα UEFA B FUTSAL όπως προκύπτει και από την επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης ενώ την τελευταία πενταετία και ακόμα και στο φετινό πρωτάθλημα, 2018/2019, συμμετείχε με την ιδιότητα του Προπονητή και σε πολλούς αγώνες των πρωταθλημάτων υποδομής της Π.Ε.Π.Σ.Σ.. ως Προπονητής του Αίαντα Παλλήνης.
Ο κ. Μαντίκος είναι επίσης εν ενεργεία διπλωματούχος προπονητής ποδοσφαίρου σάλας με δίπλωμα UEFA B FUTSAL όπως προκύπτει και από την επίσημη ιστοσελίδα της Π.Ε.Π.Σ.Σ. ενώ συμμετείχε με την ιδιότητα του Προπονητή κανονικά στη 2η ανανεωτική σχολή προπονητών ποδοσφαίρου σάλας κατόχων διπλώματος UEFA B FUTSAL που διεξήχθη στην Αθήνα το διήμερο 7-8/12/2018.
Και οι δυο, πλην του κωλύματος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία διέπραξαν επιπλέον και ποινικό αδίκημα υποβάλλοντας προς την Ένωση προκειμένου για την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν εμπίπτουν στα κωλύματα του Καταστατικού της Ένωσης, της ΕΠΟ και του νόμου.
Ο τρίτος της παρέας, ο Μητσόπουλος, που είχε κι αυτός κώλυμα ως ιδιοκτήτης εμπορικής εταιρείας που έχει ως αντικείμενο τις αθλητικές υπηρεσίες , πρόλαβε και παραιτήθηκε από τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο πριν εκδώσει απόφαση το Διαιτητικό Δικαστήριο , γιατί δεν ήθελε να παρατήσει τη δουλειά του για να κάνει το Σύμβουλο στην ΕΠΣ. Το ποινικό αδίκημα πάντως για τον ίδιο λόγο όπως οι άλλοι δύο, δεν το γλύτωσε.
Η διαδικασία των εκλογών είναι άκυρη γιατί :
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΠΣΣ (αλλά και τα υπόλοιπα όργανα) εκλέγονται από ένα και ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο καταχωρούνται ξεχωριστά τα υποψήφια για κάθε αξίωμα πρόσωπα.
Δεν πρόκειται για διαφορετικούς συνδυασμούς . Ωστόσο, ενώ όταν τα μέλη της Ένωσης ψηφίζουν κάποιον εκ των υποψηφίων Προέδρων για Πρόεδρο, ξέρουν τι ακριβώς επιλέγουν, όταν ψηφίζουν για τα μέλη του Δ.Σ. δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια ακριβώς θέση θα έχουν στο διοικητικό συμβούλιο οι εκλεγέντες καθώς η συγκρότηση σε σώμα ακολουθεί.
Εάν λοιπόν ένας από τους υποψηφίους για την θέση του Προέδρου έχει κώλυμα εκλογιμότητας και παρ’ όλα αυτά συμμετέχει στην διαδικασία, αυτό δεν έχει αποτέλεσμα στην δική του εκλογή και μόνο αλλά συνολικά στην διαδικασία, διότι το πρόσωπο που βάσει καταστατικού θα κληθεί να τον αντικαταστήσει δεν είναι ο έτερος – ή σε περίπτωση περισσοτέρων υποψηφίων , κάποιος άλλος – υποψήφιος Πρόεδρος, που ενδεχομένως θα ψηφιζόταν εάν ο εκλεγείς Πρόεδρος είχε αποκλειστεί από την διαδικασία, αλλά ένας από τους εκλεγέντες συμβούλους που ΜΕΤΑ τις εκλογές θα καταλάβει την θέση του Α΄ Αντιπροέδρου κατά την συγκρότηση σε σώμα.
Είναι σαφές ότι δια αυτής της οδού επέρχεται νόθευση της διαδικασίας καθώς άλλο πρόσωπο ψηφίζεται για Πρόεδρος και άλλο πρόσωπο εν τέλει προκύπτει που να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα, το οποίο δεν ήταν καν γνωστό στο σώμα των εκλεκτόρων.
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, εάν ο κ . Αυλωνίτης όπως έπρεπε είχε αποκλειστεί από την διαδικασία ο μοναδικός υποψήφιος για την θέση του Προέδρου και επομένως σημερινός Πρόεδρος θα ήταν ο έτερος συμμετέχων στην διαδικασία, Παναγιώτης Κεραμυδάς.