Η IFAB ανακοίνωσε τους νέους κανονισμούς του ποδοσφαίρου και μέσα σε αυτούς υπάρχει αλλαγή για το χέρι. Τι θα ισχύει από την επόμενη σεζόν.
Εδώ και μήνες ήταν ευρέως γνωστό πως μετά τη συνάντηση της IFAB θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς το ποδοσφαίρου. Ιδίως, το ενδιαφέρον όλων κέντριζε το θέμα με την παράβαση του χεριού.
Πλέον, η Ομοσπονδία γνωστοποίησε και επίσημα τις αποφάσεις της, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τη σεζόν 2019/2020.
Οι πιο σημαντικές αφορούν το χέρι, το ελεύθερο λάκτισμα και τις αλλαγές.
Χέρι:
Το εσκεμμένο χέρι είναι φάουλ.
Οι υπόλοιπες καταστάσεις, ακόμα και ακούσιες, θα είναι φάουλ:
- Η μπάλα να έχει πορεία προς το τέρμα.
- Εάν ο παίκτης που κάνει το χέρι αποκτά κατοχή της μπάλας ή την ακουμπάει και στην συνέχεια σκοράρει.
- Εάν η μπάλα βρει στο χέρι όταν αυτό κάνει το σώμα μεγαλύτερο.
- Εάν η μπάλα βρίσκει στο χέρι όταν αυτό είναι πάνω από τον ώμο (εκτός εάν πρώτα ο παίκτης έχει παίξει την μπάλα και στη συνέχεια την βρίσκει με το χέρι άθελά του).
Οι υπόλοιπες καταστάσεις -συνήθως- δεν είναι φάουλ:
- Εάν η μπάλα ακουμπήσει το χέρι μετά από δική τους επαφή με το κεφάλι/σώμα/πόδι ή από το κεφάλι/σώμα/πόδι από άλλον παίκτη που είναι κοντά του.
- Εάν η μπάλα ακουμπήσει το χέρι το οποίο είναι κοντά στο σώμα και δεν είναι σε αφύσικη θέση.
- Εάν ένας παίκτης πέφτει και η μπάλα ακουμπήσει το χέρι του που είναι ανάμεσα στο σώμα και το χορτάρι (αλλά όχι εάν είναι εκτεταμένο και μεγαλώνει το σώμα).
Εξήγηση:
Χρειαζόταν μια πιο ξεκάθαρη διατύπωση για το χέρι ειδικά στα χέρια που ήταν «ακούσια».
- Το ποδόσφαιρο δεν δέχεται ένα γκολ που προέρχεται από χέρι (ακόμα και ακούσια)
- Το ποδόσφαιρο να περιμένει έναν παίκτη να τιμωρείται όταν κερδίζει κατοχή μετά από χέρι
- Είναι φυσικό για ένα παίκτη να βάζει το χέρι του μεταξύ του σώματός του και του γηπέδου για να στηριχτεί όταν πέφτει.
- Όταν το χέρι είναι πάνω από τον ώμο σπάνια είναι σε φυσική θέση και ο παίκτης παίρνει το ρίσκο έχοντας το χέρι του σε αυτή τη θέση ακόμα και όταν γλιστράει (για τάκλιν πχ)
- Εάν η μπάλα έρχεται από το σώμα του ή από άλλον παίκτη που είναι κοντά είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις την επαφή την μπάλα με το χέρι.
Φάουλ:
Κανόνας 13
Οι αλλαγές:
- Όταν υπάρχει «τείχος» από τρεις ή περισσότερους αμυντικούς οι επιθετικοί θα πρέπει να έχουν απόσταση από αυτό τουλάχιστον ενός μέτρου. Εάν ένας επιθετικός δεν το τηρεί τότε η ομάδα του τιμωρείται με έμμεσο φάουλ.
- Όταν η ομάδα που αμύνεται κερδίσει φάουλ μέσα στην δική της περιοχή, τότε μπορεί να παίξει την μπάλα από την στιγμή που θα εκτελεστεί αυτό και όχι να χρειαστεί η μπάλα να βγει εκτός περιοχής.
Εξήγηση:
- Οι επιθετικοί στέκονται πολύ κοντά στο «τείχος» και συχνά το παιχνίδι καθυστερεί. Δεν υπάρχει κάποια τακτική που να εξηγεί ότι υπάρχει λόγος παρουσίας των επιθετικών κοντά στο τείχος και η παρουσία τους εκεί είναι κατά του πνεύματος του παιχνιδιού και συχνά δημιουργεί προβλήματα στην εικόνα του παιχνιδιού.
- Στα πειράματα που έγιναν αποδείχθηκε πως το παιχνίδι αρχίζει ξανά πιο γρήγορα. Οι αντίπαλοι θα πρέπει να παραμένουν εκτός περιοχής και τουλάχιστον 9.15 μέτρα εκτός περιοχής.
Dropped ball (σ.σ. Όταν αφήνει την μπάλα ο διαιτητής μετά από διακοπή)
Κανόνες 8 & 9
Οι αλλαγές:
- Εάν το παιχνίδι σταματήσει μέσα στην μεγάλη περιοχή, την μπάλα θα την αφήσει ο διαιτητής για τον τερματοφύλακα.
- Εάν το παιχνίδι σταματήσει εκτός περιοχής, την μπάλα θα την αφήσει ο διαιτητής για έναν παίκτη της ομάδας που είχε ακουμπήσει τελευταία φορά την μπάλα πριν την διακοπή.
- Σε όλες τις περιπτώσεις όλοι οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να είναι 4 μέτρα μακριά.
- Εάν η μπάλα ακουμπήσει τον διαιτητή (ή άλλον match official) και μπει γκολ ή αλλάξει κατοχή ή αρχίζει μια επικίνδυνη επίθεση τότε υπάρχει διακοπή.
Εξήγηση:
Μπορεί να γίνει πολύ άδικο εάν μία ομάδα κερδίσει κατοχή ή σκοράρει επειδή η μπάλα χτύπησε σε διαιτητή.
Πανηγυρισμοί:
Κανόνας 12
Η αλλαγή:
Η κίτρινη κάρτα για αντικανονικό πανηγυρισμό παραμένει ακόμα κι αν ακυρωθεί το γκολ!
Ελεύθερο (σ.σ. Άουτ)
Κανόνας 16
Η αλλαγή:
Μπορούν να παίξουν την μπάλα από την στιγμή που θα γίνει το λάκτισμα ακόμα και αν η μπάλα δεν βγει από την μεγάλη περιοχή.
Εξήγηση:
Το πείραμα έδειξε πως αυτή η αλλαγή δημιουργεί μια πιο γρήγορη επανεκκίνηση του παιχνιδιού. Μείωσε το χρόνο που χάνεται στο παιχνίδι και σταμάτησε την τακτική των καθυστερήσεων όταν κάποιος αμυντικός επίτηδες ερχόταν σε επαφή με την μπάλα πριν βγει από την μεγάλη περιοχή. Οι αντίπαλοι θα πρέπει να παραμένουν εκτός περιοχής.
Σέντρα:
Κανόνας 8
Η αλλαγή:
Η ομάδα που κερδίζει το νόμισμα τώρα μπορεί να διαλέξει εάν θα πάρει τη σέντρα ή σε πιο τέρμα θα κάνει επίθεση (πριν διάλεγαν μόνο που θα κάνουν επίθεση).
Εξήγηση:
Οι τελευταίες αλλαγές έδειξαν πως η σέντρα γίνεται πιο… δυναμική, γιατί μπορεί μια ομάδα να σκοράρει από αυτήν. Οπότε δίνεται στους αρχηγούς η δυνατότητα της επιλογής.
Πέναλτι:
Κανόνας 14
Οι αλλαγές:
- Ο εκτελεστής μπορεί να λάβει (γρήγορη) ιατρική βοήθεια πριν το εκτελέσει.
- Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να ακουμπάει τα δοκάρια/δίχτυα: δεν πρέπει να κινείται.
- Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το ένα του πόδι σε επαφή με την τελική γραμμή όταν το πέναλτι εκτελείται (δεν μπορεί να είναι πίσω από την γραμμή).
Εξήγηση:
- Δεν είναι δίκαιο εάν ο εκτελεστής χρειάζεται ιατρική βοήθεια και θα πρέπει να αφήσει τον αγωνιστικό χώρο και να μην μπορεί να εκτελέσει το πέναλτι.
- Ο διαιτητής δεν πρέπει να σφυρίξει εάν ο τερματοφύλακας ακουμπάει τα δοκάρια ή τα δίχτυα ή κινείται.
- Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να είναι μπροστά από τη γραμμή ή πίσω από τη γραμμή. Αφήνοντας τον τερματοφύλακα να έχει μόνο το ένα πόδι του πάνω στη γραμμή όταν το πέναλτι εκτελείται είναι μια πιο πρακτική προσέγγιση καθώς είναι ευκολότερο να το αντιληφθείς από το να είναι και τα δύο πόδια πάνω στη γραμμή. Καθώς ο εκτελεστής μπορεί να σταματήσει το τρέξιμό του είναι λογικό ο τερματοφύλακας να κάνει ένα βήμα περιμένοντας το χτύπημα.
Αλλαγές:
Κανόνες 3
Η αλλαγή:
Ο παίκτης που γίνεται αλλαγή, πρέπει να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου από το κοντινότερο σημείο.
Εξήγηση:
Η αλλαγή αυτή γίνεται για να μειωθεί η τακτική της καθυστέρησης.