Χορός δισεκατομμυρίων και νούμερα που… ζαλίζουν. To10.gr σας παρουσιάζει τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες ομάδων ανά τον κόσμο.
Άνθρωποι που διαθέτουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς νούμερα που προκαλούν… τρόμο, έκαναν την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο… επάγγελμα. Επένδυσαν πολλά εκατομμύρια στους συλλόγους όπου είναι ιδιοκτήτες, είτε μεγαθηρίων, είτε ανερχόμενων δυνάμεων, είτε και ακόμα πιο μικρών συλλόγων ανά τον κόσμο.
Άλλοι έχουν τεράστιους κολοσσούς όπως η Red Bull, άλλοι εμπορεύονται τον «μαύρο χρυσό». Από οικογένειες-δυναστείες, μέχρι τρισεκατομμυριούχους. Όλα αυτά και άλλα πολλά, παρουσιάζονται στην λίστα με τους 10 πλουσιότερους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων.
Δείτε λοιπόν αναλυτικά τα πιο… βαριά πορτοφόλια που ηγούνται μεγάλων συλλόγων παγκοσμίως:
- Τζο Λιούις (Τότεναμ) – 3,8 δις λίρες
Τα «σπιρούνια» τις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποια κίνηση, πράγμα που αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς την περιουσία του ιδιοκτήτη τους. Ο Λιούις θεωρείται ως ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Αγγλία.
Αυτό μπορεί να μην το έχει αποδείξει με μεταγραφές για την Τότεναμ, ωστόσο είναι εντυπωσιακό πως χρηματοδότησε το νέο γήπεδο που θα στεγάσει τα «σπιρούνια» για τα επόμενα χρόνια, με το ποσό να ανέρχεται στις 800 εκατ. λίρες.
- Ζαν Γιντάνγκ (Ίντερ) – 5,2 δις λίρες
Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος κέρδισε την περιουσία του μέσω της ιστοσελίδας που διαθέτει (suning.com), όπου και πουλά ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα και το 2016 αγόρασε την Ίντερ.
Ο αντίκτυπος για τον ιταλικό σύλλογο ήταν μεγάλος αφού κατάφερε να φέρει από την ομάδα από την 7η θέση του 2017, στην 4η του 2018 και την επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ.
- Σαχίντ Καν (Φούλαμ) – 5,4 δις λίρες
Αφού παρακολούθησε την ομάδα του να «γεύεται» την πικρή γεύση του υποβιβασμού κατά τη διάρκεια της σεζόν στην οποία αγόρασε το σύλλογο, ο Καν έβαλε λεφτά και η Φούλαμ φέτος επέστρεψε και πάλι στην Πρέμιερ Λιγκ.
Δεν φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος μέσα στη σεζόν, όταν αντικατέστησε τον προπονητή της ομάδας, Σλάβισα Γιοκάνοβιτς, με τον γνώριμο μας, Κλαούντιο Ρανιέρι, έπειτα από κάποιες κακές εμφανίσεις της ομάδας. Μάλιστα το καλοκαίρι ξόδεψε πάνω από 100 εκατ. λίρες για 12 νέους παίκτες.
- Νασέρ Αλ-Κελαϊφί (Παρί Σεν Ζερμέν) – 6,2 δις λίρες
Ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους της λίστας. Ανέλαβε την Παρί το 2011, όταν πήρε στα χέρια του τις τύχες της εταιρείας «Qatar Sports Investment Company» και από τότε έχει μετατρέψει τον σύλλογο σε έναν από τους θεωρητικά πιο ισχυρούς της Ευρώπης. Έχει οδηγήσει την ομάδα σε 5 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα τα τελευταία έξι χρόνια.
Έχει δαπανήσει 350 εκατ. λίρες, μόνο τα δύο τελευταία καλοκαίρια, για να αποκτήσει τους Νεϊμάρ και Κιλιάν Εμπαπέ. Οι δύο αυτές κινήσεις αποτελούν φυσικά και τις πιο ακριβές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
- Στάνλεϊ Κροένκε (Άρσεναλ) – 6,4 δις λίρες
Γνωστός και ως «σιωπηλός Σταν» στις τάξεις των φανατικών οπαδών των «κανονιέρηδων». Ο Σταν Κροένκε διαθέτει μια τεράστια περιουσία, με την οποία βέβαια δεν κάνει και πολύ μεγάλες υπερβάσεις για λογαριασμό της Άρσεναλ.
Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας «Kroenke Sports and Entertainment», ενώ ακόμη του ανήκουν οι Λος Άντζελες Ραμς που έφτασαν φέτος στον τελικό του πρωταθλήματος ράγκμπι. Στην ‘Αρσεναλ μπήκε το 2011 αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου.
- Ρόμαν Αμπράμοβιτς (Τσέλσι) – 8,3 δις λίρες
Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά μετέτρεψε την Τσέλσι στον μεγάλο σύλλογο που είναι σήμερα, όταν ανέλαβε τα ηνία του τον Ιούνιο του 2003.
Μέχρι το 2006 οι «μπλε» του Λονδίνου κατέκτησαν δύο συνεχόμενες φορές τον τίτλο του πρωταθλητή (2004/05, 2005/06), ενώ μέχρι να αγοράσει την ομάδα ο Ρώσος είχαν σηκώσει μόλις μία φορά (1969/70) το πρωτάθλημα.
Με τον Αμπράμοβιτς στο τιμόνι οι οπαδοί της Τσέλσι έμαθαν πως ίσως τα λεφτά να μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία.
- Φίλιπ Ανσούτζ (Λος Άντζελες Γκάλαξι) – 10 δις λίρες
Είναι μέλος του ποδοσφαιρικού «Hall Of Fame» στις Ηνωμένες Πολιτείες για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του αθλήματος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μεταγραφές όπως εκείνες του Ντέιβιντ Μπέκαμ, του Στίβεν Τζέραρντ και του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δείχνουν την φιλοδοξία που έχει για τον σύλλογο, έχοντας μάλιστα κατακτήσει το πρωτάθλημα 5 φορές.
- Οικογένεια Ανιέλι (Γιουβέντους) – 10,4 δις λίρες
Έχοντας στην κατοχή τους την Γιουβέντους από το μακρινό 1947, η οικογένεια Ανιέλι είναι η μακροβιότερη αθλητική δυναστεία στην Ιταλία.
Παρά τη μεγάλη περιουσία του, ο σύλλογος δεν επιδίδεται συνεχώς σε ακριβές μεταγραφές. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών όπως οι Αντρέα Πίρλο, Ντάνι Άλβες και Πολ Πογκμπά, που έκαναν μεγάλη καριέρα στη Γιουβέντους, χωρίς η ομάδα να ξοδέψει χρήματα για να τους αποκτήσει.
- Σεΐχ Μανσούρ (Μάντσεστερ Σίτι) – 17 δις λίρες
Ιστορικά η Σίτι είναι εκείνη που υστερεί κόντρα στην μισητή συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ. Οι «πολίτες» όμως έχουν κερδίσει τρεις φορές το πρωτάθλημα τη δεκαετία που διανύουμε. Από το 2008 που τους αγόρασε ο Μανσούρ, έχουν ξοδέψει για την αμυντική τους γραμμή περισσότερα χρήματα από ότι έχουν δώσει 52 κράτη για την άμυνα της χώρας τους!
Επιπλέον ο Σαουδάραβας ίδρυσε την New York City FC το 2015 συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Αμερική, έχοντας φέρει παίκτες όπως οι Νταβίντ Βίγια, Αντρέα Πίρλο και Φρανκ Λάμπαρντ.
Μπορεί η περιουσία του Μανσούρ να αγγίζει τα 17 δισεκατομμύρια, αλλά η συνολική περιουσία της οικογένειας του ανέρχεται κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο λίρες!
- Ντίτριχ Μάτεσιτζ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς) – 17,8 δις λίρες
Είναι ο ιδρυτής του κολοσσού της Red Bull που παράγει το γνωστό αναψυκτικό. Ο Μάτεσιτζ αναμιγνύεται και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες ανάλογες με αυτή των Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Το προηγούμενο όνομα του συλλόγου ήταν New York Metrostars, αλλά όταν ο Μάτεσιτζ τον αγόρασε, μετονομάστηκε σε Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς. Από τότε η ομάδα έχει κατακτήσει 5 φορές το πρωτάθλημα της Ανατολικής περιφέρειας.