Τρομερές αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΟΚ για το πανό με το πρόσωπο του φασίστα Ράτκο Μλάντιτς στην Τούμπα. Του «αμετανόητος σφαγέα των Βαλκανίων», καταδικασμένου σε πολλάκις ισόβια κάθειρξη για χιλιάδες θανάτους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.
Με μελανά γράμμα στην ιστορία του ΠΑΟΚ θα γραφτεί η κίνηση μερίδας οπαδών του να αναρτήσουν πανό για τον Ράκτο Μλάντιτς, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Κι αυτό καθώς ο πρώην διοικητής των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων της Βοσνίας κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δράση του στην πρώην Γιουγκοσλαβία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στις σφαγές και την επιχείρηση εθνοκάθαρσης κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.
«Τα διαπραχθέντα εγκλήματα κατατάσσονται μεταξύ των πλέον απεχθών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και περιλαμβάνουν γενοκτονία και εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Αλφόνς Οριέ κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.
Μετά τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό το γιατί προκλήθηκαν αυτές οι τρομερές αντιδράσεις ακόμη και στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟΚ για το εν λόγω πανό. Ο Μλάντιτς έχει χαρακτηρίσει δικαίως ως ο «αμετανόητος σφαγέας των Βαλκανίων» και είναι απορίας άξιο πως οι οπαδοί του δικεφάλου προχώρησαν στην ανάρτηση ενός τέτοιου πανό.
Οπως άλλωστε σημειώνουν και οι ίδιοι πρόκειται για ένα από τα πιο ντροπιαστικά πανό που έχουμε δει ποτέ σε ελληνικό γήπεδο και το σίγουρο είναι πως στιγμάτισε με τον χειρότερο τρόπο τον δικέφαλο. Μάλιστα εγείρονται απορίες τι είδους έλεγχος γίνεται κατά την είσοδο των οπαδών και πως επετράπη το πανό αυτό να περάσει και να αναρτηθεί στα κάγκελα της Τούμπας.
Ποιος ήταν ο Μλάντιτς
Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν αρχηγός του στρατού των Σερβοβόσνιων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).
Μετά το τέλος του πολέμου, δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων για τον ρόλο του στην πολύμηνη πολιορκία του Σαράγεβο και κυρίως για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.
Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στις 26 Μάη 2011 στο χωριό Λαζάρεβο στη Βοϊβοντίνα, ύστερα από έφοδο μονάδων της ειδικής αστυνομίας στο σπίτι στο οποίο διέμενε.
Η σύλληψή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε χιλιάδες Σέρβους οι οποίοι κινητοποιήθηκαν ενάντια στη σύλληψή του.
Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι διαδηλωτές αλλά και εκπρόσωποι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ανέφεραν τη σύλληψη ως εθνική προδοσία ενώ υπερασπίστηκαν τον Στρατηγό Μλάντιτς ως ήρωα.