Η περίπτωση οι αγώνες του Μουντιάλ να διεξαχθούν καλοκαιρινούς μήνες έχει ελάχιστες πιθανότητες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
Χάος στο καλαντάρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα προκαλέσει η ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2034 από τη Σαουδική Αραβία η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Είναι ορατό το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή να διεξαχθεί Ιανουάριο για να μην συμπέσει με την περίοδο του Ραμαζανιού που το 2034 ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου.
Η περίπτωση οι αγώνες του Μουντιάλ να διεξαχθούν καλοκαιρινούς μήνες έχει ελάχιστες πιθανότητες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ποδοσφαιριστών αλλά και των φιλάθλων.
Το 2034 θα διεξαχθούν επίσης οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι που είναι προγραμματισμένοι 10-26 Φεβρουαρίου.
Με δεδομένο πως το Παγκόσμιο Κύπελλο των 48 ομάδων χρειάζεται 38 ημέρες για να διεξαχθεί, οι επιλογές που απομένουν στη FIFA και στους διοργανωτές είναι λίγες. Μία απ’ αυτές είναι ο Ιανουάριος του 2034, ένα ενδεχόμενο που συζητείται ήδη πίσω από τις κλειστές πόρτες της Διεθνούς Ομοσπονδίες.
Σ’ αυτή την περίπτωση ωστόσο, θα προκληθεί χάος στο ποδοσφαιρικό καλαντάρι, πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι συνέβη στην περίπτωση του Κατάρ. Ο λόγος είναι η αλλαγή του format στα ευρωπαϊκά κύπελλα και η αύξηση του αριθμού των αγώνων τους που έχουν προστεθεί και στον Ιανουάριο.
Στην έκθεση αξιολόγησης για την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας, η FIFA αναφέρει πως οι θερμοκρασίες στη χώρα είναι πιο ήπιες μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, σημειώνοντας πως μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου «οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας στο Ριάντ».
«Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της διοργάνωσης θα λάβει υπόψη αυτά τα θέματα καθώς επιδιώκει να παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες για τις ομάδες και τους θεατές», προσθέτει η έκθεση.
«Επιπλέον, θα ήταν σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα θρησκευτικά γεγονότα κατά τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος».
«Το Ραμαζάνι, η ετήσια μουσουλμανική περίοδος νηστείας και προσευχής και το ετήσιο προσκύνημα του Χατζ, όταν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο προσκυνητές ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία από όλο τον κόσμο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως και η περίοδος των Χριστουγέννων έως την Πρωτοχρονιά στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου».
Πηγή: in.gr