Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε για τα καλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η συνέχεια αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.
Γυρίζοντας κάποιος αρκετά χρόνια πίσω, στο μακρινό 1995 και μάλιστα μέρες Δεκέμβρη, θα σταθεί σε μια δικαστική απόφαση που άλλαξε για πάντα τον χάρτη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν δικαιώθηκε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και τα πάντα θα κινούνταν στους ρυθμούς της συγκεκριμένης απόφασης.
Για να είμαστε πιο ακριβείς όλοι θα κινούνταν στους ρυθμούς του νόμου Μποσμάν, με τον οποίο κατοχυρώθηκε η ελεύθερη μετακίνηση παικτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιστρέφοντας στο παρών δεν μπορεί να μην σταθεί κάποιος στην απόφαση – σταθμό του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία δικαιώνεται η ESL στην διαμάχη της με την UEFA.
Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε για τα καλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η συνέχεια αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.
Ο «πόλεμος» θα συνεχιστεί
Οι ομάδες που έχουν πρωτοστατήσει στο εγχείρημα της European Super League, όπως για παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης η Μπαρτσελόνα αλλά παλιότερα και η Γιουβέντους, είχαν πολλούς λόγους να χαμογελούν στο άκουσμα της απόφασης.
Ο πρόεδρος άλλωστε της «βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ φρόντισε να εκφράσει την χαρά του δηλώνοντας πως ξεκινά μια νέα εποχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κάνοντας λόγο για ελευθερία των συλλόγων.
Κι εδώ θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα για την ESL, καθώς και ο πρόεδρος των Καταλανών, Ζοάν Λαπόρτα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας νέας ευρωπαϊκής διοργάνωσης συλλόγων.
Υπάρχει όμως και η αντίπερα όχθη και είναι προφανές ότι στις τάξεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας δεν είδαν με καλό «μάτι» την συγκεκριμένη απόφαση.
Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπήρξε άμεση αντίδραση του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, με μια τοποθέτηση που είχε και ειρωνική διάθεση απέναντι στους συλλόγους που στηρίζουν το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπαίνει σε μια διαδικασία σύγκρουσης μετά από την συγκεκριμένη απόφαση, ειδικά από την στιγμή που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική συμβιβασμού.
Η λέξη συμβιβασμός δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς ώρας, στο λεξιλόγιο ούτε της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ούτε των ομάδων που σηκώνουν το «λάβαρο της επανάστασης».
Η διάσπαση προ των πυλών
Οι σύλλογοι που επιθυμούν την αποχώρηση από τις διοργανώσεις της UEFA, θεωρούν ότι με την συγκεκριμένη κίνηση προασπίζουν τα συμφέροντα τους.
Με λίγα λόγια εκτιμούν ότι τα κέρδη θα είναι πολύ περισσότερα κι αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που έγινε η «επανάσταση». Το χρήμα είναι πάντα στο προσκήνιο, ειδικά σε μια περίοδο που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε χρηματιστηριακό «ίδρυμα» με την συμμετοχή οικονομικών κολοσσών και από άλλες ηπείρους.
Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που τεράστιοι ιστορικοί σύλλογοι έχουν περάσει στα χέρια εταιρειών που εδρεύουν στην Μέση Ανατολή και στις Ηνωμένες Πολιτείες κι αυτό φανερώνει τις προοπτικές μεγάλων κερδών που διακρίνουν οι επενδυτές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Σ’ αυτό λοιπόν το συγκρουσιακό πεδίο όλοι θεωρούν αναπόφευκτη μια διάσπαση και το ερώτημα είναι πως θα εξελιχθεί η διαδικασία.
Ποιες θα είναι οι υποσχέσεις της UEFA για να μην φύγουν πολλές ομάδες; Γιατί είναι σίγουρο πως θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Κι απ’ την άλλη πλευρά πόσο ισχυρό θα είναι το οικονομικό δέλεαρ μιας συμμετοχής στην ESL, πόσα χρήματα είναι έτοιμη να ρίξει στο τραπέζι η υπό… σύσταση διοργάνωση;
Όλα θα φανούν στην πορεία αλλά το σίγουρο είναι πως το 2024 έχουμε να δούμε πολλά στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς τούτη την φορά δεν φαίνεται να… μπλοφάρουν οι ομάδες, με στόχο να μοιράσει περισσότερα εκατομμύρια η UEFA.
Όπως και να’ χει η ουσία είναι μία. Τα νερά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα είναι… ταραγμένα, όσο και αν ο Αλεξάντερ Τσέφεριν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης.
Κι όταν αναφερόμαστε σε περίοδο συγκρούσεων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως θα προκύψουν συμμαχίες και μπλοκ, που σκοπό θα έχουν την διαμόρφωση νέων σκηνικών και νέων επενδυτικών πεδίων.
Ήδη μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι πήραν θέση επί του ζητήματος με την Μπάγερν και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τάσσονται στο πλευρό της UEFA, λέγοντας πως δεν τους ενδιαφέρει η προοπτική συμμετοχής στην ESL.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν αφορά την ισχύ των συμμαχιών που θα προκύψουν μέσα από τις «ζυμώσεις» και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Γιατί στο τραπέζι θ’ ανοίξουν τα χαρτιά όλων αλλά την παρτίδα θα την πάρει ένας.
Απομένει λοιπόν να δούμε ποιος θα πάει πάσο.
Το ποδόσφαιρο στα χνάρια του μπάσκετ – Η Ευρωλίγκα και τα προβλήματα με τις Εθνικές ομάδες
Παρατηρώντας κάποιος τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί να μην κάνει σύγκριση με τα όσα έγιναν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με την δημιουργία της Ευρωλίγκας.
Επί της ουσίας μιλάμε για το ίδιο ακριβώς εγχείρημα καθώς οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες μπάσκετ έφυγαν από την «αγκαλιά» της FIBA και δημιούργησαν το δικό τους πρωτάθλημα.
Και η αλήθεια είναι ότι το μοντέλο που ακολούθησαν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο, με τις απαραίτητες βελτιώσεις βέβαια να ανεβάζουν το επίπεδο της διοργάνωσης χρόνο με τον χρόνο.
Βεβαίως σε ότι αφορά το θέμα του μπάσκετ προέκυψε ένα μεγάλο πρόβλημα με τις Εθνικές ομάδες και μέχρι στιγμής τα «παράθυρα» προσπαθούν να δώσουν λύσεις, αλλά και πάλι υπάρχουν θέματα.
Αναρωτιέται όμως εύλογα κάποιος αν η UEFA ή η FIFA (αν υπάρξει και τέτοια παρέμβαση) ορθώσουν εμπόδια στους συλλόγους, που θα έχουν να κάνουν με τις Εθνικές ομάδες και την συμμετοχή αυτών στις μεγάλες διοργανώσεις, δηλαδή Παγκόσμια Κύπελλα και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Είναι κι αυτό ένα σημαντικό ζήτημα που ενδεχομένως να παίξει τον ρόλο του.
Το επόμενο βήμα της ESL
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα και τώρα όλοι περιμένουν το πρώτο βήμα από πλευράς ESL. Όλοι είναι σε αναμονή της πρώτης κίνησης στην… σκακιέρα και όλα δείχνουν πως ηγετικό ρόλο στην υπόθεση θα έχει η Ρεάλ Μαδρίτης και ο πρόεδρος της, Φλορεντίνο Πέρεθ.
Η UEFA απ’ την πλευρά της θα περιμένει τις εξελίξεις κι εν συνεχεία θα λάβει τις δικές της αποφάσεις για ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί.
Ήδη άλλωστε έχει ανακοινώσει νέο format για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, μια διοργάνωση που θα έχει πολλές αλλαγές και υπόσχεται μεγαλύτερο ανταγωνισμό και περισσότερα κέρδη στους συλλόγους.