Έφτασε η «ώρα μηδέν» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ.

Η D-Day για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έφτασε. Το πρωί της Πέμπτης (10.30 π.μ. ώρα Ελλάδας) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση C333/21 (Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ) η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει την πυξίδα για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ουσιαστικά θα κρίνει αν υπάρχει ενδεχόμενο κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης βάσει της οποίας η UEFA αποδίδει στον εαυτό της αποκλειστική αρμοδιότητα να διοργανώνει διασυλλογικές διοργανώνεις και να τιμωρεί όποιον επιχειρεί να πράξει το ίδιο.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Χωρίς Καμαρά απέναντι στον Ατρόμητο

Ο Δεκέμβριος αποδεικνύεται ο μήνας των μεγάλων αποφάσεων για το ποδόσφαιρο. Στις 15 Δεκεμβρίου 1995 η ΔΕΕ είχε ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την υπόθεση Μπόσμαν η οποία τελικά γκρέμισε τα σύνορα για τους αθλητές και έφερε την επανάσταση στις μεταγραφές.

Ο άνθρωπος που είχε πρωταγωνιστήσει σ’ εκείνη την υπόθεση, ο Βέλγος δικηγόρος Ζαν Λουί Ντυπόν που σήμερα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εμπνευστών της Σούπερ Λιγκ, θεωρεί πως οι επιπτώσεις της νέας υπόθεσης μπορεί να είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με την ιστορία του Μπόσμαν γιατί αφορά τις βασικές συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να διεξαχθούν οι διοργανώσεις στην αγορά του ποδοσφαίρου. «Αν δεν είναι επανάσταση σίγουρα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη», λέει χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο και απαίτησε τουλάχιστον 17 μήνες διαβουλεύσεων.

Πριν από έναν χρόνο ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΕΕ, Αθανάσιος Ράντος είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της UEFA: «Οι κανόνες της UEFA, σύμφωνα με τους οποίους κάθε διοργάνωση υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση, είναι συμβατοί με το δίκαιο ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Πρόκειται ωστόσο για μια προσωπική κρίση που δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλεψη ποινής. Το ΔΕΕ ουσιαστικά μπορεί να ακολουθήσει τρεις δρόμους:

Πρώτον, να επιβεβαιώσει το status quo.

Δεύτερον, να δεχτεί την προσφυγή της εταιρίας Α22 που διαχειρίζεται τη Σούπερ Λιγκ.

Τρίτον, να απορρίψει το αίτημα της Α22 αλλά να περιορίσει το μονοπωλιακό καθεστώς της UEFA όσον αφορά για παράδειγμα, τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ίσως αναπαράγοντας το σύστημα της FIA και της Formula 1.

Η A22 Sports Management που κινεί τα νήματα της Σούπερ Λιγκ αρνείται να πετάξει λευκή πετσέτα και τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε επαφή με συλλόγους για να τους πείσει να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ της. Το νέο βασικό της επιχείρημα είναι η αλλαγή στον τρόπο που θα συμμετέχουν τα κλαμπ, αφού πλέον δεν θα είναι κλειστή λίγκα αλλά η παρουσία τους θα εξαρτάται από την αγωνιστική αξία.

Τα βασικά κλειδιά του format που προτείνει έχουν ως εξής:

– Η Σούπερ Λιγκ θα είναι μια ανοιχτή διοργάνωση στην οποία θα μετέχουν 60-80 ομάδες χωρισμένες σε διάφορες κατηγορίες.

– Τα εθνικά πρωταθλήματα δεν θα επηρεαστούν.

– Κάθε συμμετέχουσα θα δίνει τουλάχιστον 14 παιχνίδια.

– Δεν θα επηρεαστεί το υπάρχον καλαντάρι.

– Η διοργάνωση θα είναι ανεξάρτητη από τη FIFA και την UEFA. Οι σύλλογοι θα δημιουργήσουν δικούς τους πόρους χωρίς να εξαρτώνται από τα κεφάλαια τρίτων.

– Θα αυξηθούν τα ντέρμπι για να προσελκύσουν περισσότερους νέους ανθρώπους.

– Θα βελτιωθούν τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις για τους φιλοξενούμενους φιλάθλους.

– Θα διανέμονται τέσσερις δισ. ετησίως στις ομάδες που δεν θα συμμετέχουν.

– Θα υπάρχει σεβασμός στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο άλλοτε CEO της Μπάγερν και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Συλλόγων (ECA) Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε που έζησε λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα του 2021 θεωρεί «χαμένη» την υπόθεση για τη Σούπερ Λιγκ, ενώ αποδίδει ευθύνες στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα που εξακολουθούν να πιέζουν για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διοργάνωσης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Γκατζέτα ντελο Σπορτ ο Γερμανός άλλοτε πανίσχυρος παράγοντας πιστεύει πως η Σούπερ Λιγκ έχει ηττηθεί και απομένει η νομική επιβεβαίωση, ενώ θυμάται τις στιγμές όταν ανακοινώθηκε δημόσια το πρότζεκτ: «Ημουν εκεί όταν ανακοίνωσαν τη Σούπερ Λιγκ. Ηταν δώδεκα και μάταια προσπάθησαν να πείσουν εμάς και άλλους. Σκέφτηκα: «Κι αν κάνουν πραγματικά την επανάσταση; Θα ήταν χάος. Σε δυο μέρες η φούσκα έσκασε». Ημουν στο γήπεδο της Μπάγερν και ο Τσέφεριν μου έστελνε κάθε πέντε λεπτά μηνύματα για να μου πει: Τσέλσι, Λίβερπουλ, Σίτι είχαν αποσυρθεί…Όλα είχαν τελειώσει».

Ο Κάλε θυμάται πως δεν πήγαν στον ίδιο για να τον πείσουν αλλά στον Ολιβερ Καν που είχε οριστεί να τον διαδεχτεί εκείνη την εποχή. Ο Ούλι Χένες, ο πρόεδρος Χάινερ και εγώ είπαμε: «Ποτέ με εμάς. Θέλουμε να νικάμε αλλά κανονικά. Η Παρί σκέφτηκε το ίδιο».

Αναλύοντας πως θα εξελισσόταν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αν έπαιρνε σάρκα και οστά η Σούπερ Λιγκ, ο Ρουμενίγκε εξήγησε πως η Serie A θα μετατρεπόταν σε Serie A και η Μπουντεσλίγκα σε πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας. «Και ξέρετε γιατί όλα αυτά; Για να κάνουν κακό στην Πρέμιερ Λιγκ γιατί συγκεντρώνει περισσότερα χρήματα και γιατί απλά είναι καλύτερη. Ειδικά οι Ισπανοί: ήθελαν να της κάνουν κακό και εφηύραν αυτή τη διοργάνωση ως τη μόνη που θα μετρούσε. Τότε αντίο στο Γιούβε-Κάλιαρι, αντίο στο Μπάγερν-Μπίλεφελντ».

Ειδική αναφορά έκανε στον τότε πρόεδρο της Γιουβέντους και βασικό εμπνευστή της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, Αντρέα Ανιέλι για τη στάση που κράτησε.

«Καταλαβαίνω πως ο κορωναϊός υποχρεώσε τους συλλόγους να επιταχύνουν, κάποιοι ήθελαν φρέσκο χρήμα, αλλά όλο αυτό ήταν αντιεπαγγελματικό. Δεν τον καταλαβαίνω αλλά ανθρώπινα, τον λυπάμαι. Ηταν πρόεδρος της ECA, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, πρόεδρος της Γιουβέντους. Εχασε τα πάντα. Ακόμα και την εικόνα του. Του τηλεφωνούσα εκείνες τις ημέρες αλλά δεν απαντούσε, δεν είχε το κουράγιο να το κάνει».

πηγή: in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από