Οι αγγλικές αρχές βάζουν ξανά στο «μικροσκόπιο» τα οικονομικά της Τσέλσι την εποχή Αμπράμοβιτς, μετά τα όσα διέρρευσαν από έρευνες στην Κύπρο
Ένας νέος «φάκελος» Αμπράμοβιτς φαίνεται πως ανοίγει στο αγγλικό ποδόσφαιρο, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις που «δείχνουν» τον πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι να έχει χρησιμοποιήσει αδιαφανείς τρόπους χρηματοδότησης της Τσέλσι, τα είκοσι χρόνια που ήταν ιδιοκτήτης του αγγλικού συλλόγου.
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Guardian, τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την ομάδα του Λονδίνου, σε σημείο που οι αγγλικές αρχές να προσανατολίζονται σε νέα έρευνα για τα οικονομικά του λονδρέζικου συλλόγου, την εποχή Αμπράμοβιτς.
Πάντα με βάση τις πληροφορίες που δημοσιεύει η αγγλική εφημερίδα, η Πρέμιερ Λιγκ θα εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τσέλσι, ακόμα και αφαίρεση βαθμών, για παραβίαση των κανονισμών οικονομικής λειτουργίας των συλλόγων, μεταξύ αυτών και του Financial Fair Play.
Το «πάρτι» των offshore και οι πληρωμές στην Τσέλσι
Ο Guardian επισημαίνει πως οι αποκαλύψεις από τις έρευνες στην Κύπρο, φανερώνουν το μέγεθος των ατασθαλιών στα οικονομικά δρώμενα του αγγλικού συλλόγου και η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στο Νησί.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες της αγγλικής εφημερίδας, μια σειρά πληρωμών που είχαν να κάνουν με την Τσέλσι, όπως μεταγραφές παικτών, αμοιβές βάσει συμβολαίων αλλά και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, καλύπτονταν από offshore εταιρείες, που ανήκαν στον Ρώσο ολιγάρχη και ιδιοκτήτη του αγγλικού συλλόγου, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Αυτές οι συναλλαγές είχαν προφανώς στόχο να ευνοήσουν την Τσέλσι, ωστόσο η καταστρατήγηση των νόμων, εγείρει πολλά ερωτήματα που χρήζουν άμεσων απαντήσεων.
Ο Guardian μάλιστα επισημαίνει ότι οι αγγλικές αρχές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν έρευνες για την διαχείριση των οικονομικών της αγγλικής ομάδας την εικοσαετία προεδρίας του Αμπράμοβιτς.
Στο «μικροσκόπιο» των αρχών μεταγραφές και συμβόλαια
Το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας παρουσιάζει αρκετές από τις υποθέσεις που θ’ απασχολήσουν τις αρμόδιες αγγλικές αρχές και γίνεται μάλιστα αναφορά και σε ονόματα, όπως για παράδειγμα η αμοιβή του ατζέντη του Έντεν Αζάρ αλλά και με ποιο τρόπο πληρώνονταν ο Ιταλός τεχνικός, Αντόνιο Κόντε, την περίοδο που ήταν προπονητής των λονδρέζων.
Τα οικονομικά στοιχεία της Τσέλσι ελέγχονται ήδη σε ότι αφορά την περίοδο 2012 – 2019 σε μια προσπάθεια των αγγλικών Αρχών να βρουν τυχόν νέες ατασθαλίες.
Αυτό μάλιστα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας του Λονδίνου συνεργάζεται εθελοντικά με την Πρέμιερ Λιγκ, σε μια προσπάθεια να χυθεί φως σε ορισμένες συναλλαγές της περιόδου Αμπράμοβιτς, οι οποίες χρήζουν διερεύνησης.
Ο χαμός με την Ανζί και οι μεταγραφές Ετό – Γουίλιαν
Οι έρευνες που έχουν γίνει στην Κύπρο παρουσιάζουν «άλλα κόλπα» από τον πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι και ανθρώπους του ποδοσφαίρου, προκειμένου να επωφεληθεί η Τσέλσι.
Ο Guardian προσθέτει πως η UEFA έχει επίσης τιμωρήσει την Τσέλσι με πρόστιμο 8 εκατ. ευρώ αλλά η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν δύναται να ανατρέξει σε υποθέσεις πριν το 2020.
Η ρωσική ομάδα Ανζί για παράδειγμα είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολείται ο Guardian, εστιάζοντας στην πολύ καλή ομάδα που είχε φτιάξει ο δισεκατομμυριούχος, Σουλεϊμάν Κερίμοφ.
Μια πολύ δυνατή ομάδα με σπουδαίους παίκτες, η οποία ξαφνικά ένα πρωί βάρεσε διάλυση.
Η Τσέλσι πήρε με μεταγραφή παίκτες όπως ο Ετό και ο Γουίλιαν, με εταιρίες να πληρώνουν τα χρήματα για την απόκτηση των δύο παικτών.
Οι αμοιβές ατζέντηδων και τεχνικών διευθυντών
Δεν ήταν όμως μόνο οι μεταγραφές, καθώς πολλά θέματα φαίνεται να υπάρχουν και με τις αμοιβές πολλών ατζέντηδων αλλά και τεχνικών διευθυντών.
Η αγγλική εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στον Ιταλό ατζέντη, Παστορέλο, ο οποίος ήταν μάνατζερ του Αντόνιο Κόντε.
Στο ρεπορτάζ μνημονεύεται και το όνομα του πρώην τεχνικού διευθυντή της Τσέλσι, Φρανκ Άρνεσεν, για αμοιβή ύψους 250.000 λιρών.
Και υπάρχουν πολλές «ανοιχτές» υποθέσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγγλικής εφημερίδας και για τον Ισραηλινό ατζέντη, Πίνι Ζάχαβι, ο οποίος είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Η ουσία είναι πως άνοιξε νέος «φάκελος Αμπράμοβιτς» για τις Αγγλικές Αρχές, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την Κύπρο.
Η συνέχεια μάλιστα αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αφορά πολλούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου και σίγουρα υπάρχουν προεκτάσεις.
Ο πρώην πρόεδρος της Τσέλσι έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε Ρώσους ολιγάρχες, μετά την πολεμική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα φαίνεται πως ένας νέος «ασκός του Αιόλου», απειλεί τον Ρώσο επιχειρηματία.