Ισπανικός εμφύλιος για τα χείλη της «πανέμορφης» (Hermoso, στα ισπανικά) Τζένι

Ποιος είναι όμως ο Ρουμπιάλες που κατάφερε με ένα φιλί να σπιλώσει τον παγκόσμιο τίτλο της Εθνικής Ισπανίας;

Ο Τρωϊκός Πόλεμος ξεκίνησε για τα μάτια της Ωραίας Ελένης. Hermoso στα ισπανικά σημαίνει πανέμορφη. Και τα χείλη της αποτέλεσαν την αφορμή για τον ισπανικό εμφύλιο στο ποδόσφαιρο.
Το περίφημο πλέον, φιλί, του προέδρου της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες στην παίκτρια Τζένι Ερμόσο κατά την απονομή των μεταλλίων στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου, στο Σίδνεϊ, έχει λάβει μυθικές διαστάσεις λόγω των επιπτώσεων του.

Ο Λουίς Ρουμπιάλες ένοιωσε για λίγα λεπτά της ώρας πως επιτέλους δημιούργησε τον ποδοσφαιρικό του παράδεισο όταν η εθνική ομάδα γυναικών της Ισπανίας ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου. Μέσα στην παραζάλη και προφανώς παρασυρμένος από τη μάτσο κουλτούρα του, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον απαγορευμένο καρπό. Επιασε με τα δύο του χέρια το κεφάλι της Ερμόσο και τη φίλησε στα χείλη θαμπώνοντας την τεράστια επιτυχία της Λα Ρόχα.

Η αποβολή του από τον παράδεισο συνοδεύτηκε από έναν κατακλυσμό αρνητικότητας που τον οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από την RFEF. Το βράδυ της Πέμπτης είχε διαρρεύσει από το περιβάλλον του πως επίκειται η παραίτησή του στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας, την επομένη. Κι ενώ όλος ο κόσμος περίμενε τη δήλωση παραίτησης ο Ρουμπιάλες αιφνιδίασε, όπως έκανε πάντα, και δήλωσε τρεις φορές : «Δεν παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι».

Οι άνεμοι δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο όταν υποστήριξε πως το φιλί με την Ερμόσο ήταν συναινετικό. Η απάντηση ήταν κεραυνός. Η σύγχρονη Ωραία Ελένη και 80 ακόμη παίκτες(-κτριες) -ανάμεσά τους όλες όσες κατέκτησαν το παγκόσμιο κύπελλο- υπέγραψαν επιστολή με την οποία καθιστούν σαφές πως δεν θα δεχτούν κλήσεις εθνικών ομάδων όσο ο Ρουμπιάλες παραμένει στη θέση του. Η Ερμόσο επανέλαβε επίσης ότι δεν συναίνεσε και αποκάλυψε πως δέχτηκε αφόρητες πιέσεις από την RFEF για να καλύψει τον πρόεδρό της.

Ο Ρουμπιάλες και οι λιγοστοί του σύμμαχοι δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Εδωσαν στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες που δείχνουν την Ερμόσο να αγκαλιάζει σφιχτά τον ισχυρό άνδρα της RFEF στη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων και στη συνέχεια να τον σηκώνει στον αέρα. Απειλούν επίσης την παίκτρια πως θα την καταγγείλουν στη δικαιοσύνη για ψευδές δηλώσεις. Η ομοσπονδία υπενθύμισε ταυτόχρονα πως οι αθλητές-αθλήτριες είναι υποχρεωμένες να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις των εθνικών ομάδων, σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες.

Παρά την κατακραυγή εντός και εκτός ισπανικών συνόρων κατά του Ρουμπιάλες, υπάρχουν ακόμα φωνές που τον υποστηρίζουν. Όπως ο άλλοτε CEO και νυν μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε ή αρθρογράφοι στην Ιταλία, ενώ ακόμα και ο πρώην εκλέκτορας και νυν προπονητής της Παρί, Λουίς Ενρίκε, απέφυγε να τον καταγγείλει, περιοριζόμενος στο σχόλιο «έχει κάνει σπουδαία δουλειά στην ομοσπονδία».

Ποιος είναι όμως ο Ρουμπιάλες που κατάφερε με ένα φιλί να σπιλώσει τον παγκόσμιο τίτλο της Εθνικής Ισπανίας;
Γεννημένος στα Κανάρια Νησιά πριν από 46 χρόνια μεγάλωσε στο Μοτρίλ, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη ανάμεσα στη Μάλαγα και την Αλμερία στην οποία διετέλεσε δήμαρχος ο πατέρας του στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Επαιξε ποδόσφαιρο σε μικρές κατηγορίες για να ολοκληρώσει την καριέρα του στη σκωτσέζικη Χάμιλτον Ακαντέμικαλ.

Οσοι τον γνώριζαν ποδοσφαιρικά λένε πως ήταν ένας μοντέρνος αμυντικός, με πολύ δύναμη που του άρεσε να επιτίθεται. Στις συναναστροφές του με τους συμπαίκτες του ήταν πάντοτε αφοσιωμένος και πιστός. Τόσο ώστε ηγήθηκε της εξέγερσης τους στην περίοδο που αγωνιζόταν στη Λεβάντε, διεκδικώντας απλήρωτους μισθούς. Δίχως να το αντιληφθεί είχε τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο της καριέρας που θα ακολουθούσε.

Η υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών απέκτησε πολιτική χροιά όταν τέθηκε επικεφαλής της Ενωσης των παικτών, την AFE, από το 2010 μέχρι το 2017.

Υπό την ηγεσία του η AFE κήρυξε δύο απεργίες, το 2011 και το 2015 ενώ επέβλεψε τη δημιουργία ενός ταμείου για την κάλυψη των μη καταβληθέντων μισθών. Επεισε επίσης τη La Liga να συμφωνήσει για την καταβολή στην AFE ποσοστού των δικαιωμάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Στο περιθώριο των διεκδικήσεων ο Ρουμπιάλες έσκαψε τα πρώτα χαρακώματα για τον πόλεμο που άνοιξε με τον ισχυρό άνδρα της ισπανικής λίγκας, τον Χαβιέρ Τέμπας ο οποίος συνεχίζεται με την ίδια σφοδρότητα μέχρι σήμερα.
Το 2018 ο Ρουμπιάλες ανέβηκε στην κορυφή της ιεραρχίας του ισπανικού ποδοσφαίρου με τον Τέμπας να εκφράζει δημόσια την άποψη πως ο αντίπαλός του δεν διαθέτει τα προσόντα για το πόστο. Ενας από τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου ήταν και ο Ικερ Κασίγιας αλλά στην πορεία αποσύρθηκε με καταγγελίες εναντίον του Ρουμπιάλες για αδιαφανείς μεθόδους.
Από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ως νέος πρόεδρος της RFEF ήταν να απολύσει τον εκλέκτορα Γιουλέν Λοπετέγκι δύο ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ στη Ρωσία γιατί ο προπονητής είχε συμφωνήσει να αναλάβει τη Ρεάλ μετά τη διοργάνωση.

Η απόφασή του να μετατρέψει σε τουρνουά τεσσάρων ομάδων το ισπανικό Σούπερ Καπ το οποίο στη συνέχεια «πούλησε» στους Σαουδάραβες έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ εξόργισε τους αντιπάλους του. Παρ’ όλα αυτά επανεξελέγη το 2020. Πέρυσι διέρρευσαν ηχογραφήσεις από το 2019 από τις οποίες αποκαλυπτόταν πως η εταιρία Kosmos, συμφερόντων του Ζεράρ Πικέ ο οποίος αγωνιζόταν ακόμα στην Μπαρτσελόνα, έβγαλε εκατομμύρια ευρώ ως προμήθεια από τη συμφωνία να διεξάγονται οι αγώνες του Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία.

Ο Ρουμπιάλες επιβίωσε και απ’ αυτό το σκάνδαλο διαψεύδοντας τα πάντα. Στον ισπανό παράγοντα πιστώνεται ωστόσο η αύξηση των εσόδων της RFEF από χορηγίες και η βελτίωση των συνθηκών στα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών, γεγονός που τον βοήθησε να κερδίσει τις ψήφους των περιφερειών.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της βορειοανατολικής περιοχής της Αραγονίας, Οσκαρ Φλε είχε δηλώσει πέρυσι στη Marca πως ο Ρουμπιάλες κατάφερε να οδηγήσει την RFEF από τον 19ο αιώνα που βρισκόταν, στον 21ο.

Επί ημερών του τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του γυναικείου ποδοσφαίρου, φτάνοντας τα 406 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως στάθηκε στο πλευρό του εκλέκτορα της γυναικείας εθνικής ομάδας, Χόρχε Βίλδα, όταν 15 διεθνείς εξεγέρθηκαν εναντίον του μετά το Euro 2022, κατηγορώντας τον για τις μεθόδους του.

Από τις «15» μόνο τρεις επέστρεψαν στη Λα Ρόχα, η οποία ωστόσο κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο υπό την ηγεσία του Βίλδα.
Ο παράδεισος ήταν πια έτοιμος για τον Ρουμπιάλες, αλλά τα χείλη της Ερμόσο αποτέλεσαν τον απαγορευμένο καρπό στον οποίον δεν μπόρεσε να αντισταθεί ο χωρισμένος και με τρεις θυγατέρες Iσπανός παράγοντας.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από