Ο πρόσφυγας μίλησε για την καλοσύνη του Λίνεκερ και τον υποστήριξε επειδή μίλησε ενάντια στις προτάσεις για την απέλαση των μεταναστών.
Ο Rasheed Baluch, ένας Πακιστανός πρόσφυγας ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο σπίτι του Γκάρι Λίνεκερ για εβδομάδες, μιλά για την φιλοξενία του παρουσιαστή αφού όπως λέει του δόθηκε ένα δωρεάν κρεβάτι. Ο νεαρός πρόσφυγας ανέφερε ότι ο παρουσιαστής του «Match of the Day» βγήκε μπροστά για να υπερασπιστεί την ανθρωπότητα και η Βρετανία θα πρέπει να είναι περήφανη.
Ο Rasheed Baluch, σύμφωνα με πληροφορίες από την Daily Mirror, έζησε με τον Γκάρι Λίνεκερ για εβδομάδες. Οι δηλώσεις του έγιναν την ημέρα που η υπουργός Εσωτερικών της Βρτεναίας βρισκόταν στη Ρουάντα και διατυμπάνιζε το σχέδιό της για τις απελάσεις.
Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη δικαίωση του Μαρινάκη: Ο Μπένετ διαλύει το πρωτάθλημα!
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκάρι Λίνεκερ σχολίασε την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης των Συντηρητικών, με αποτέλεσμα το BBC να τον απομακρύνει από τη θέση του παρουσιαστή, απόφαση που το τηλεοπτικό κανάλι πήρε πίσω, μετά τις αντιδράσεις που επέφερε.
Ο επί 24 χρόνια παρουσιαστής της «πιο διάσημης ποδοσφαιρικής εκπομπής στον κόσμο», Match Of The Day, όπως την χαρακτηρίζει το ίδιο το BBC, απομακρύνθηκε επειδή παρομοίασε τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η βρετανική κυβέρνηση με εκείνη της Γερμανία του ’30.
«Ως χώρα δεχόμαστε μακράν λιγότερους μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πολιτική αυτή είναι αμέτρητα σκληρή στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, με τη γλώσσα που χρησιμοποιείται να μη διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούσε η Γερμανία του 30’, και εγώ παρεκτρέπομαι;».
Η εξομολόγηση του Πακιστανού φοιτητή
Ο φοιτητής της Νομικής Rasheed Baluch, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο σπίτι του Λίνεκερ για εβδομάδες, μίλησε για την εμπειρία του να ζει σε ένα σπίτι αξίας 4 εκατομμυρίων λιρών, το 2020.
Μίλησε για την καλοσύνη του Λίνεκερ και τον υποστήριξε επειδή μίλησε ενάντια στις προτάσεις για την απέλαση των μεταναστών.
Ο ακτιβιστής πλέον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Rasheed εγκατέλειψε την επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, φοβούμενος για την ασφάλειά του. Η σύζυγός του βρίσκεται ακόμη εκεί.
Είπε ότι ο Λίνεκερ τον βοήθησε με τα έξοδα του ταξιδιού του, ήταν πρόθυμος να ακούσει την ιστορία του – και ήταν ένας «φανταστικός μάγειρας που σέρβιρε εκπληκτικά γεύματα».
Ο Rasheed συνέχισε:«Είναι φιλικός και ανοιχτόμυαλος. Του άρεσε να με ακούει όταν μοιράστηκα την ιστορία μου για την κατάσταση στη χώρα μου και τη δυσχερή θέση του λαού μου. Ο Γκάρι αισθανόταν άνετα με την παρέα μου και τη συνομιλία μου. Γι’ αυτό και με άκουσε με προσοχή».
«Στοργικός και ανθρωπολάτρης άνθρωπος»
Επίσης ανέφερε ότι «Παρόλο που ο Γκάρι είναι ένας σταρ, ζει μια απλή ζωή. Είναι ένας πολύ συμπαθητικός, στοργικός και ανθρωπολάτρης άνθρωπος. Μου έδωσε μια κάρτα η οποία περιείχε 100 λίρες για τη μετακίνησή μου στο πανεπιστήμιο».
Ο Lineker -πατέρας τριών αγοριών- χρησιμοποίησε κάποτε το Twitter για να μοιραστεί ένα γράμμα που του είχε γράψει ο Rasheed, στο οποίο ο πρόσφυγας έλεγε: «Δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω τη φιλοξενία, την αγάπη και την παρέα που μου προσφέρατε εσείς και τα υπέροχα και αξιοσέβαστα παιδιά σας».
Η επιστροφή του Λίνεκερ
Την περασμένη Δευτέρα εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποίαέγινε γνωστό πως ο σπουδαίος παλαίμαχος φορ θα βρεθεί ξανά στη γνώριμη για αυτόν θέση του τηλεπαρουσιαστή, με τον γενικό διευθυντή του BBC να ζητάει μάλιστα δημόσια συγγνώμη για την πρόσφατη επιλογή του σταθμού να διώξει τον Λίνεκερ.
Εν μέσω αντιδράσεων για την απομάκρυνσή του, ο διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι υποχώρησε προβαίνοντας στην εξής δήλωση:
«Ο Γκάρι είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του BBC και ξέρω πόσα σημαίνει το BBC για τον Γκάρι. Ανυπομονώ να παρουσιάσει την κάλυψή μας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Τιμ Ντέιβι. Ο 62χρονος Λίνεκερ δήλωσε στη συνέχεια πως «χαίρεται που βρήκαμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε».
Εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος που η διαμάχη μεταξύ του BBC και του παρουσιαστή επιλύθηκε με τρόπο που θα επιστρέψει η εκπομπή ξανά στις οθόνες αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η κριτική που είχε κάνει ο Λίνεκερ αφορούσε ένα νέο νομοσχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης Σούνακ που θα αποκλείει τις αιτήσεις ασύλου από οποιονδήποτε φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο με μη εξουσιοδοτημένα μέσα και θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να τους απελαύνει «στην πατρίδα τους ή σε μια ασφαλή τρίτη χώρα».
Το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί από ομάδες προσφύγων και τον ΟΗΕ με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.