Μουντιάλ 2022: «Να επιβληθούν οι νόμοι για τη δίωξη των δραστών εμπορίας ανθρώπων»

Μουντιάλ 2022: «Να επιβληθούν οι νόμοι για τη δίωξη των δραστών εμπορίας ανθρώπων»

Την επιβολή των νόμων για τη μεταχείριση των ανθρώπων που δούλεψαν στην ανέγερση των γηπέδων του Κατάρ, ζήτησε η υφυπουργός Πολιτικής Ασφάλειας, Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία του Κατάρ κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου και η Ντόχα είναι υποχρεωμένη να προσπαθήσει να εξαλείψει την εμπορία ανθρώπων και να εντοπίσει εκείνους που έπεσαν στα… δίχτυα κάποιου κυκλώματος, όπως δήλωσε στο Reuters η υφυπουργός Πολιτικής Ασφάλειας, Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΠΑ Ούζρα Ζέγια.

Το αραβικό κράτος του Κόλπου έχει δεχτεί έντονη κριτική από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη μεταχείρισή προς τους εργαζόμενους μετανάστες ενόψει της διοργάνωσης του επόμενου μήνα.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο παρουσιάζει μια πρόκληση όσον αφορά την αυξημένη πιθανότητα ή τις δυνατότητες εκμετάλλευσης ευάλωτων εργαζομένων μεταναστών και είναι ακόμη πιο σημαντικό να επιβληθούν οι ισχύοντες νόμοι και να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για τη δίωξη των δραστών εμπορίας ανθρώπων», είπε η Ζέγια την Κυριακή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ντόχα.

«Αυτό είναι συχνά ένα κρυφό έγκλημα και ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στην άτυπη οικονομία… που έχουν λιγότερη πρόσβαση, ας πούμε, στην επιβολή του νόμου ή σε άλλους θεσμούς προστασίας», πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Οι μετανάστες εργάτες και άλλοι αλλοδαποί αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού των 2,8 εκατομμυρίων του κράτους του Κόλπου, το οποίο προσλαμβάνει χιλιάδες έκτακτους εργαζόμενους από το εξωτερικό για να αυξήσει το εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διαρκεί ένα μήνα και αναμένεται να δεχθεί 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι το εργασιακό της σύστημα είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά διέψευσε μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2021, η οποία ανέφερε ότι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι εξακολουθούν να υφίστανται εκμετάλλευση.

Η Ζέγια επαίνεσε τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε το Κατάρ τα τελευταία χρόνια, αλλά αναγνώρισε τις «προκλήσεις» στην εφαρμογή των νέων κανόνων που περιλαμβάνουν προστασία έναντι της μη καταβολής μισθών, μηνιαίο κατώτατο μισθό 1.000 ριάλ (275 $ ) και επιτρέποντας στους εργαζόμενους να αλλάζουν πιο εύκολα εργοδότες.

«Εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα αντιπροσώπευαν πραγματικά το Κατάρ, το οποίο θα αναλάβει έναν σπουδαίο ηγετικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο», είπε η Ζέγια, προσθέτοντας ότι ήταν ικανοποιημένη που η κυβέρνηση άνοιξε ξανά πρόσφατα ένα καταφύγιο για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, το οποίο είχε κλείσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Κατάρ έχει κάνει «σημαντικές προσπάθειες» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αλλά δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την εξάλειψη του φαινομένου, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Trafficking in Persons 2022.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ