Τα μεγάλα φαβορί θα είναι (σχεδόν όλα) εκεί, και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να απολαύσουμε σε επίπεδο εθνικών ομάδων δύο από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος, τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 πλησιάζει. Αν και δεν θα μας κρατήσει συντροφιά το καλοκαίρι, καθώς η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στη διοργανώτρια χώρα, το Κατάρ, είμαστε σίγουροι ότι αυτό το τουρνουά θα μας μείνει αξέχαστο. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο της Σουηδίας και της Ισπανίας, αλλά το μουντιάλ είναι μια διοργάνωση που πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον μας. Τα μεγάλα φαβορί θα είναι (σχεδόν όλα) εκεί, και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να απολαύσουμε σε επίπεδο εθνικών ομάδων δύο από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος, τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ας δούμε, όμως, ποιες ομάδες έχουν ήδη προκριθεί.
Ευρώπη
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τις περισσότερες κατακτήσεις μουντιάλ. Από τις 21 διοργανώσεις, οι 12 έχουν καταλήξει σε χώρες της γηραιάς ηπείρου. Η πάντα υπολογίσιμη Γερμανία (με 4 κατακτήσεις μουντιάλ) θα είναι εκεί. Με οδηγό το αξέχαστο γκολ του Γκέτσε στην παράταση του τελικού του μουντιάλ του 2014, η Νασιοναλμανσαφτ θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις το κύπελο. Ωστόσο, θα λείπει η άλλη ευρωπαϊκή ομάδα που έχει κατακτήσει 4 φορές το τρόπαιο, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, η οποία σόκαρε τον ποδοσφαιρικό κόσμο όταν αποκλείστηκε από τη Βόρεια Μακεδονία. Ένα μόλις χρόνο μετά την κατάκτηση του Euro στην έδρα, μάλιστα, της αντιπάλου της στον τελικό, η Ιταλία έχασε μέσα από τα χέρια της την πρόκριση.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2018 Γαλλία (2 τρόπαια) θα δώσει κι αυτή το «παρών», με τον Εμπαπέ να δεσπόζει στην επιθετική γραμμή, ενώ στο Κατάρ θα είναι και η Αγγλία (1 κατάκτηση, το 1966 στη έδρα της), με τους υπεραισιόδοξους Άγγλους να ελπίζουν για μία ακόμα φορά ότι θα φτάσουν στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου. Η Ισπανία (1 κατάκτηση με την υπερηχητική ομάδα του 2010) συμπληρώνει τη λίστα με τις ευρωπαϊκές παγκόσμιες πρωταθλήτριες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγγλία και η Γαλλία είναι το δεύτερο και τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν αποδόσεις 5,5:1 για τις δύο αυτές ομάδες.
Στο Κατάρ θα βρίσκονται επίσης η δευτεραθλήτρια κόσμου Κροατία, με τον βετεράνο Μόντριτς να ξεχωρίζει. Το «παρών» θα δώσει επίσης η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Σάντος, με τον Κριστιάνο να έχει την τελευταία ευκαιρία να γίνει πρωταθλητής κόσμου με την εθνική του ομάδα. Η Ολλανδία, μια ομάδα που έχει φτάσει τρεις φορές στον τελικό του μουντιάλ (το 1974, το 1978 και πρόσφατα το 2010), χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της, αν και λείπουν τα μεγάλα αστέρια του παρελθόντος, ενώ η γειτονική της χώρα, το Βέλγιο του Κουρτουά, θα είναι κι αυτή εκεί. Τη λίστα κλείνουν η Σερβία, η Δανία, η Πολωνία και η Ελβετία, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερες αξιώσεις, αλλά ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας έκπληξης, καθώς έχουμε επανειλημμένα δει θεωρητικά «αδύναμες» ομάδες να κάνουν ενδιαφέρουσα πορεία.
Νότια Αμερική
Η Λατινική Αμερική έχει κατακτήσει τις υπόλοιπες 9 διοργανώσεις. Στη Νότια Αμερική ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούσε να λείψει από τη μεγάλη του ποδοσφαίρου η πολυτροπαιούχος της διοργάνωσης (με 5 τίτλους) Βραζιλία του Νεϊμάρ. Μπορεί η τελευταία φορά που η Βραζιλία κατέκτησε το Μουντιάλ να είναι 20 χρόνια πριν, όταν στο ρόστερ της δέσποζαν τεράστιες μορφές όπως ο Ρονάλντο, ο Ροναλντίνιο, ο Ριβάλντο και ο Καφού, αλλά οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν τη Βραζιλία ως το κορυφαίο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, με την απόδοση της να βρίσκεται στο 4,5:1. Φυσικά τίποτα δεν είναι σίγουρο, αλλά αυτή είναι η μαγεία του στοιχήματος, το οποίο, φυσικά είναι ένα τυχερό παιχνίδι.
Από την κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων δεν θα μπορούσε να λείπει και η μεγάλη αντίπαλός της Βραζιλίας, η Αργεντινή του Μέσι. Η Αργεντινή έχει κατακτήσει το μουντιάλ 2 φορές, το 1978 και το 1986, με την τελευταία κατάκτηση να έχει μείνει στην ιστορία όχι τόσο για τον τελικό, αλλά για τον ημιτελικό, όπου ο Μαραντόνα έβαλε ίσως τα 2 πιο ιστορικά γκολ της διοργάνωσης, το πρώτο με το «χέρι του Θεού» και το δεύτερο όταν ξεκίνησε πίσω από το κέντρο και πέρασε σχεδόν όλη την ομάδα της Αγγλίας για να φτάσει να σκοράρει το νικητήριο γκολ.
Η τρίτη ομάδα από τη Νότια Αμερική που έχει κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελο είναι η Ουρουγουάη, η οποία έχει σηκώσει το τρόπαιο δύο φορές (το μακρινό 1950 και το ακόμα πιο μακρινό 1930), και η οποία έκανε μια αξιοπρόσεκτη πορεία πριν μερικά χρόνια με το καταπληκτικό δίδυμο Φορλάν-Σουάρεζ να κερδίζει τη συμπάθεια του ποδοσφαιρικού κόσμου. Η τέταρτη λατινοαμερικάνικη ομάδα που έχει προκριθεί είναι το Εκουαδόρ, το οποίο θα μετρήσει την 4η συμμετοχή του στα τελευταία 6 μουντιάλ.
Αφρική
Το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Αφρική, ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν βγει μεγάλοι παίκτες από την ήπειρο. Με τον Γουεά να κάνει την αρχή και στη συνέχεια να παίρνουν τη σκυτάλη οι Ντιντιέ Ντρογκμπά, Σάμουελ Ετό, και Μοχάμεντ Σάλαχ, το αφρικανικό ποδόσφαιρο είναι η ανερχόμενη δύναμη. Ίσως να μην είναι μακριά η μέρα που θα δούμε μια αφρικανική χώρα να σηκώνει το τρόπαια.
Πέντε αφρικανικές ομάδες έχουν προκριθεί στο παγκόσμιο κύπελο. Το πάντα υπολογίσιμο Καμερούν, που θα καταγράψει την 8η συμμετοχή του, είναι η πιο ιστορική ομάδα της ηπείρου. Η καλύτερη πορεία της εθνικής ομάδας του Καμερούν ήταν το 1990 με ηγέτη τον Ροζέ Μιλά, όταν έφτασε στον προημιτελικό, αλλά ηττήθηκε στην παράταση από την Αγγλία με γκολ του Γκάρι Λίνεκερ, ενώ προηγούνταν μέχρι το 84ο λεπτό.
Στο μουντιάλ θα βρεθεί επίσης και η ομάδα της Τυνησίας, η οποία θα συμμετάσχει σε παγκόσμιο κύπελο για 6η φορά. Το Μαρόκο, η πρώτη εθνική ομάδα που συμμετείχε ποτέ σε μουντιάλ, θα συμπληρώσει 5 συμμετοχές στο επερχόμενο μουντιάλ, ενώ εκεί θα είναι και η ομάδα της Γκάνας, στην 4η συμμετοχή της, ελπίζοντας να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την πορεία του 2010, όταν είχε φτάσει στα προημιτελικά. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και η Σενεγάλη, στην τρίτη συμμετοχή της, καθώς το 2002 είχε καταφέρει να φτάσει στα προημιτελικά.
Ασία
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει το ενδιαφέρον του ασιατικού κόσμου για το ποδόσφαιρο να αυξάνεται. Ήδη έχουν προκριθεί πέντε χώρες: η Νότια Κορέα το Κατάρ (ως διοργανώτρια), το Ιράν, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία. Τη μεγαλύτερη πορεία έχει διαγράψει η Νότια Κορέα (10 εμφανίσεις σε μουντιάλ), όταν το 2002 κατάφερε, ως διοργανώτρια, να φτάσει με αμφιλεγόμενο τρόπο στον ημιτελικό, όπου ηττήθηκε από τη Γερμανία. Ακολουθεί η Ιαπωνία με 7 συμμετοχές σε παγκόσμιο κύπελο. Τέλος, η Σαουδική Αραβία έχει εμφανιστεί σε 6 διαφορετικά παγκόσμια, ενώ το Ιράν σε πέντε.
Βόρεια Αμερική
Το ποδόσφαιρο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως άθλημα στη Βόρεια Αμερική. Αν και στο Μεξικό είναι το ποδόσφαιρο είναι το νούμερο ένα σπορ, στο υπόλοιπο της Βόρειας Αμερικής έχουν τα δικά τους αθλήματα, με τη δημοτικότητα των τεσσάρων μεγάλων αθλημάτων (μπέιζμπολ, αμερικανικό ποδόσφαιρο, χόκεϊ και μπάσκετ) να έχουν τη μερίδα του λέοντος στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής έχουν, λοιπόν προκριθεί από την ομοσπονδία CONCACAF (Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) το Μεξικό, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, με τον Καναδά να έχει την κατά τεκμήριο πιο δυνατή ομάδα, καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση στα προκριματικά.
Αυτές είναι, λοιπόν, οι ομάδες που έχουν προκριθεί μέχρι στιγμής στο παγκόσμιο κύπελο του 2022. Ωστόσο, δεν έχουν κλείσεις ακόμα όλες οι θέσεις. Η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κόστα Ρίκα, η Νέα Ζηλανδία, η Ουαλία, η Ουκρανία, το Περού και η Σκωτία έχουν ακόμα πιθανότητες να προκριθούν σε αγώνες μπαράζ. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε θα ξέρουμε την τελική μορφή του μουντιάλ. Αναμονή, λοιπόν, μέχρι τον Νοέμβριο για να απολαύσουμε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς!