Η Ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου δέχεται πλήγμα για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία

Η Ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου δέχεται πλήγμα για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία

Τα βασικότερα πορίσματα από τo 30ο Annual Review of Football Finance της Deloitte

  • Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου συρρικνώθηκε κατά 13% το 2019/20 καθώς τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν σε $27,9 δισ., δηλαδή κατά $5,1 δισ., σηματοδοτώντας την πρώτη μείωση εσόδων μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/09.
  • Τα έσοδα των «πέντε μεγάλων» ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έφτασαν τα $16,7 δισ. το 2019/20 (σε αντίθεση με τα $19,4 δισ. το 2018/19), σημειώνοντας μείωση 11% από το προηγούμενος έτος.
  • Η Bundesliga κατέγραψε τη χαμηλότερη πτώση στα συνολικά έσοδα – 4% – και ήταν το δεύτερο από τα «μεγάλα πέντε» πρωταθλήματα σε έσοδα το 2019/20, καταγράφοντας έσοδα $3,5 δισ. και οριακά ξεπερνώντας τη La Liga ($3,4 δισ.),
  • Η Serie A της Ιταλίας κατέγραψε έσοδα $2,3 δισ., σημειώνοντας πτώση κατά 18% ενώ η Ligue 1 της Γαλλίας, το μοναδικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από τα «μεγάλα πέντε» που ακύρωσε την ποδοσφαιρική σεζόν λόγω της COVID-19, κατέγραψε έσοδα $1,8 δισ. με πτώση 16%.
  • Όπως ανέφερε η Deloitte τον Ιούνιο, τα έσοδα των ομίλων της Premier League μειώθηκαν κατά 13% έπειτα από το ρεκόρ των $6,7 δισ. που είχαν σημειώσει το 2018/19 σε $5,7 δισ. το 2019/20, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση των συνολικών εσόδων στην ιστορία της Premier League και το χαμηλότερο επίπεδο εσόδων από το 2015/16.

 

Αθήνα, 4 Αυγούστου 2021 – Σύμφωνα με το 30ο Annual Review of Football Finance του Sports Business Group της Deloitte, η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου στο σύνολό της συρρικνώθηκε κατά 13% φτάνοντας τα $27,9 δισ. το 2019/20 (από $33 δισ. το 2018/19) ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.

Σε απόλυτους όρους, τα «μεγάλα πέντε» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – τα οποία αντιπροσωπεύουν το 60% του μεριδίου της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου – υπέστησαν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα και είδαν τα συνολικά έσοδά τους να μειώνονται κατά 11% ($2,7 δισ.) στα $16,7 δισ..

Η γερμανική Bundesliga κατέγραψε τη μικρότερη μείωση (4%, $270εκ.) των συνολικών εσόδων της, καθώς η σεζόν ολοκληρώθηκε πριν από το τέλος του οικονομικού έτους ενόσω υπήρχαν μόνο λίγες οικονομικές επιστροφές στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Η Bundesliga κατέγραψε έσοδα $3,5 δισ. και αναδείχθηκε ως το δεύτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με την καλύτερη οικονομική απόδοση το 2019/20 ξεπερνώντας τη La Liga ($3,4 δισ.) της οποίας τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8%. Αναμένουμε ότι η La Liga θα επανέλθει ως το δεύτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τα υψηλότερα έσοδα το 2020/21.

Η Serie A της Ιταλίας, με έσοδα $2,3 δισ. (μια μείωση ύψους 18%) και η Ligue 1 της Γαλλίας (το μοναδικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από τα «μεγάλα πέντε» που διέκοψε τη σεζόν λόγω πανδημίας, με έσοδα $1,8 δισ. (μια μείωση ύψους 16%), συντέλεσαν στην καταγραφή των $16,7 δισ. εσόδων που συγκεντρώθηκαν από τα «μεγάλα πέντε» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ενώ τα συνολικά έσοδα των «πέντε μεγάλων» πρωταθλημάτων μειώθηκαν κατά 11% στα $16,7 δισ. το 2019/20, το συνολικό μισθολογικό κόστος παρέμεινε σταθερό.

Ο Dan Jones, Partner και επικεφαλής του Sports Business Group στην Deloitte, ανέφερε: «Θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού διαπιστωθεί πλήρως ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έχουμε όμως ήδη ξεκινήσει να  βλέπουμε το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων που είχε η πανδημία στους ευρωπαϊκούς συλλόγους.»

«Ωστόσο να αναφέρουμε ότι, ενώ έχουν περάσει 16 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ευρώπη, η ανάλυση αυτής της έκθεσης επικεντρώνεται στο οικονομικό έτος 2019/20 και ως εκ τούτου αντικατοπτρίζει, στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνο τρεις μήνες με τις επιπτώσεις του COVID-19. Η αναστολή των πρωταθλημάτων και η διακοπή ολοκλήρωσης της σεζόν δεν έγινε την ίδια στιγμή χρονικά για το κάθε πρωτάθλημα, κάτι που επηρέασε και τη χρονική διάρκεια που καλύπτουν οι οικονομικές αναφορές στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Ως αποτέλεσμα, μερικά στοιχεία εσόδων και εξόδων που σχετίζονται με τη σεζόν 2019/20 θα συμπεριληφθούν στο οικονομικό έτος που λήγει το 2021, και ως εκ τούτου θα αποτιμηθούν την επόμενη χρονιά της ετήσιας ανασκόπησης της Deloitte’s Football Finance.»

Το πλήγμα από την πανδημία επηρέασε γενικά την κερδοφορία σε όλη την Premier League

Όπως ανέφερε η Deloitte τον Ιούνιο, τα έσοδα των συλλόγων της Premier League μειώθηκαν

κατά 13% από $6,7 δισ. που ήταν το 2018/19 σε $5,7 δισ. το 2019/20,

σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη πτώση των συνολικών εσόδων στην ιστορία της Premier League. Παρ’ όλα αυτά, από πλευράς εσόδων, η Premier League εξακολουθούσε να είναι 60% μεγαλύτερη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της, τη Bundesliga, αν και αυτή η διαφορά μειώθηκε από 73% το 2018/19.

Λόγω των σχετικά σταθερών εξόδων των συλλόγων της Premier League καθώς και της μείωσης των εσόδων, τα λειτουργικά κέρδη εξαλείφθηκαν σχεδόν πλήρως. Η μέση αναλογία μισθολογικών εξόδων προς έσοδα των συλλόγων της Premier League επίσης αυξήθηκε, σημειώνοντας ένα ρεκόρ 73%. Η αύξηση των συνολικών ζημιών προ φόρων ήταν σημαντική, αγγίζοντας τα $1,2 δισ. το 2019/20, μια αύξηση που υπερβαίνει το $1 δισ. σε σύγκριση με το 2018/19, με 15 συλλόγους/ομίλους να αναφέρουν ζημίες προ φόρων.

Ο Jones πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα είναι η σχετικά σταθερή φύση της βάσης κόστους των elite ομίλων και ειδικότερα των μισθολογικών δαπανών. Λόγω της πολυετούς διάρκειας των συμβολαίων των παικτών, οι σύλλογοι δυσκολεύτηκαν πολύ να αντισταθμίσουν το πλήγμα που προκάλεσε ο COVID-19 στα έσοδα μειώνοντας το μισθολογικό κόστος. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη του ισοζυγίου μισθών και εσόδων το 2020/21 και μετά, και αν η μέχρι τώρα φαινομενικά ασταμάτητη αύξηση των μισθών επιβραδύνεται, σταματά ή αντιστρέφεται ».

Ένα αβέβαιο τοπίο

 

Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στα έσοδα της αγωνιστικής περιόδου κατά το οικονομικό έτος 2019/20 είναι σαφής, αλλά ο αντίκτυπος στις δύο μεγαλύτερες ροές εσόδων των «μεγάλων πέντε» πρωταθλημάτων, στην ραδιοτηλεοπτική μετάδοση (που αποτελεί το 51% των εσόδων των συλλόγων των «μεγάλων πέντε» πρωταθλημάτων) – και στις εμπορικές συμφωνίες (36%), παραμένει πιο αβέβαιος.

Ο Sam Boor, Senior Manager του Sports Business Group της Deloitte, επισήμανε: «Από τότε που ο COVID-19 άλλαξε το τοπίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχουμε δει εξελίξεις στην αγορά των δικαιωμάτων αναμετάδοσης σε πολλά από τα «μεγάλα πέντε» πρωταθλήματα. Η Premier League επέλεξε να ανανεώσει τις συμφωνίες της με τους υφιστάμενους εγχώριους συνεργάτες και, σύμφωνα με πληροφορίες, με το ίδιο κόστος, ενώ η Serie A φέρεται ότι συμφώνησε την μείωση της αξίας κατά 5% στην καινούρια συμφωνία της. Άλλα πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ligue 1, επλήγησαν περισσότερο. Θα μάθουμε κατά τις επόμενες σεζόν αν αυτά τα παραδείγματα ανανεώσεων και μειώσεων είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει ή είναι προσωρινή.»

Ο Jones ανακεφαλαιώνει: «Παρά την αβεβαιότητα του περασμένου έτους, το ποδόσφαιρο – και το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό – έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η σεζόν 2021/22 θα είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα, με αποτέλεσμα την ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων κατά τα επόμενα χρόνια».

 

Σημείωμα προς συντάκτες

Συναλλαγματική ισοτιμία

Η μέση συναλλαγματική ισοτιμία για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2020 χρησιμοποιήθηκε για τη μετατροπή των αριθμών μεταξύ ευρώ και στερλίνας (1 € = $1,11).

 

Μισθολογικά κόστη

Τα μισθολογικά κόστη αφορούν όλους τους εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένων των παικτών, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων) και περιλαμβάνουν αποδοχές, μισθούς, τέλη εγγραφής, μπόνους, αποζημιώσεις διακοπής (της εργασιακής σχέσης), εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλες παροχές σε εργαζομένους.

Διαβάστε ολόκληρο το 30ο Annual Review of Football Finance της Deloitte: www.deloitte.co.uk/sportsbusinessgroup

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ