Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε έναν άνθρωπο που αγαπάει με όλη του την ψυχή το ποδόσφαιρο...
«Το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι κάτι απείρως πιο σοβαρό» είχε πει ο Μπιλ Σάνκλι. Το ίδιο το άθλημα έρχεται από μόνο του να επιβεβαιώσει την ενλόγω θέση του θρύλου της Λίβερπουλ. Απλώνει ένα πέπλο και απαλύνει κάθε διαφορά.Φανερώνει τα κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, οι οποίοι δεν γνωρίζονται, μπορεί να μην γνωριστούν ποτέ, κι όμως ανατριχιάζουν με το ίδιο πράγμα, χαίρονται με το ίδιο πράγμα, βρίσκουν «καταφύγιο» σε 90 λεπτά τέχνης, όπου 22 άνθρωποι χορεύουν στο χορτάρι.
Κάποιες φορές, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή όπου το modern football και οι επιταγές του στριμώχνουν στη γωνία καθετί ανθρώπινο εκθειάζοντας τον στυγνό επαγγελματισμό και το χρήμα υπάρχουν κρυμμένες κάποιες ιστορίες όπως αυτή της μικρής Τζοβάνα Στεφάνοβιτς.
Το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Οι νεάνιδες της Κ16 της Βοσνίας Ερζεγοβίνης το γνωρίζουν αυτό. Όταν η Τζοβάνα μπήκε στην ομάδα είχε το ταλέντο, την ικανότητα, το πάθος για το παιχνίδι όπως όλες οι υπόλοιπες συμπαίκτριες της. Το μοναδικό πράγμα που δεν είχε ήταν η δυνατότητα να ακούει. Η Στεβάνοβιτς είναι κωφή. Ωστόσο, η ομάδα και οι προπονητές δεν θεωρούσαν την αναπηρία της ως εμπόδιο. Αντιθέτως, μαζεύτηκαν όλοι μαζί και αποφάσισαν να μάθουν τη νοηματική γλώσσα προκειμένου να τη βοηθήσουν να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην ομάδα. Να αισθανθεί οικεία. Να γνωρίζει πως δεν υστερεί πουθενά.
Κατά τη διάρκεια μιας σειράς προπονήσεων στο κέντρο της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη Ζένιτσα, η ομάδα και o προπονητής της Ιλιγια Λούτσιτς, συγκεντρώθηκαν και οργάνωσαν δύο διαλέξεις νοηματικής με τη βοήθεια ενός καθηγητή από Σαράγεβο τον οποίο η ίδια η ομοσπονδία προσέλαβε για να βοηθήσει.
«Εξεπλάγην όταν κατάλαβα πως τα άλλα κορίτσια ειλικρινά απόλαυσαν τα μαθήματα», δήλωσε η συντρονιστής της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ιβάνα Βλαϊτς στο FIFA.com. «Μας είπαν αργότερα ότι ήταν μεγάλη εμπειρία για αυτές και ότι ήταν πιο εύκολο να επικοινωνούν με την Τζοβάνα».
https://twitter.com/NFSBiH/status/960477175400030209
https://twitter.com/fifacom_fr/status/966625328398512128
Η Στεβανόβιτς μπορεί να ακούσει μόνο ορισμένα πράγματα, για παράδειγμα, εάν ο προπονητής της σφυρίξει με την σφυρίχτρα του. Ωστόσο, έξω από το γήπεδο, στα αποδυτήρια, στα γεύματα και στις μετακινήσεις, θα αισθανόταν απομονωμένη αν δεν είχαν γίνει οι παραπάνω προσπάθειες της ομάδας.
«Ήμουν πραγματικά έκπληκτη, γιατί μετά από μόνο δύο μαθήματα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τη Τζοβάνα στη νοηματική γλώσσα χρησιμοποιώντας πλήρεις προτάσεις, όχι μόνο μια λέξη », δήλωσε η Βλάιτς. «Η ιδέα μας με αυτή τη γενιά είναι να συνεχίσουμε με αυτά τα μαθήματα σε κάθε προπόνηση, σε φιλικά παιχνίδια και σε προκριματικά τουρνουά».
Η Στεβανόβιτς αγωνίζεται ως επιθετικός και κλήθηκε να στελεχώσει την Κ16 της χώρας της όταν πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο με τα χρώματα της FK Radnik Bljeljina. Ήταν η δεύτερη κορυφαία σκόρερ στο πρωτάθλημα Κ-17 του πρωταθλήματος έχοντας βρει δίχτυα 25 φορές!
«Η άποψή μου είναι ότι οι αναπηρίες δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για κάποιον που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο», δήλωσε η Βλάτς. «Η Τζοβάνα είναι καλή παίκτρια και θα προσπαθήσουμε να την βοηθήσουμε να παραμείνει στην εθνική ομάδα περισσότερο» Ενώ η ίδια δήλωσε: «Είναι σπουδαίο αυτό που συνέβη. Οι συμπαίκτριες μου έμαθαν ένα σορό πράγματα και προσπάθησαν να με βοηθήσουν να προσαρμοστώ. Το όνειρό της ήταν να παίξει με την εθνική ομάδα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τώρα οι συμπαίκτριές της την βοηθούν να κάνει ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση…