Κρίσιμη εβδομάδα για το σύστημα υγείας – Οι παράγοντες που θα κρίνουν την παράταση του lockdown

Κρίσιμη εβδομάδα για το σύστημα υγείας – Οι παράγοντες που θα κρίνουν την παράταση του lockdown

Μπορεί να μειωμένα κρούσματα τις δύο τελευταίες ημέρες να γεννούν κάποιες ελπίδες για τον περιορισμό της νόσου, ωστόσο ο νέος αριθμός - ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες νοσοκομείων συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό.

Καθοριστική είναι η εβδομάδα που διανύουμε για την πορεία της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού, που ήδη πιέζει ασφυκτικά το σύστημα Υγείας.

Μπορεί τα μειωμένα κρούσματα τις δύο τελευταίες ημέρες να γεννούν κάποιες ελπίδες για τον περιορισμό της νόσου, ωστόσο ο νέος αριθμός – ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες νοσοκομείων συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό.

Οι διασωληνώσεις αποτελούν τον μόνιμο «πονοκέφαλο» των ειδικών, καθώς η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, είναι ασφυκτική και οι κλίνες ΜΕΘ τελειώνουν.

«Σήμερα έχουμε περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα, ενώ η διάμεση διάρκεια της νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 11 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί» είχε δηλώσει κατά την ενημέρωση της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πάνω από 3.000 νοσηλείες

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 3.300 συμπολίτες μας νοσηλεύονται λόγω του νέου ιού καταλαμβάνοντας σχεδόν το 70% του συνόλου των κλινών covid που έχουν στη διάθεσή τους τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν προσεγγίσει πλέον τους 450 όταν διαθέσιμες είναι 551.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι, δε, πως ο δείκτης R έχει περάσει το 1 και κατευθύνεται προς το 2, όπως τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Εξήγησε μάλιστα ότι τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, καθώς τα δείγματα ήταν τα μισά, δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid.

«Θα πρέπει να βασιζόμαστε στους αυξημένους θανάτους που είχαμε όχι μόνο χθες, αλλά τις τελευταίες ημέρες» πρόσθεσε η κ. Παγώνη στο ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι δικαιολογούνται από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες των νοσούντων αλλά και το αν έχει αλλάξει ο ιός στη διάρκεια της πανδημίας, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, υποστήριξε πως «έχουμε νεαρότερες ηλικίες νοσούντων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και το βλέπουμε αυτό δυστυχώς και στους θανάτους, γιατί οι νεότερες ηλικίες εκτίθενται περισσότερο, βγαίνουν περισσότερο. Ο ιός δε φαίνεται να έχει αλλάξει. Μίλησα με συναδέλφους μου στη Γερμανία, και η αίσθησή τους και από τα δεδομένα τους προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν τον ίδιο ιό».

Σταθεροποίηση στην Αττική

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, στην Αττική και στις άλλες πόλεις -πλην της Θεσσαλονίκης- αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο (21/11), καθώς θα έχει περάσει ένα 15θήμερο από την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η σταθεροποίηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το επόμενο Σάββατο (28/11) να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων.

Για τη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε πως ότι είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη και απαιτείται πιο πολύς χρόνο, καθώς συγκριτικά με τον πληθυσμό της τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. «Συνεπώς, η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα».

«Χρειαζόμαστε γιατρούς να μας βοηθήσουν»

Πάντως, η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία παραμένει οριακή και αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις του Απόστολου Κομνού, διευθυντή ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

«Καθημερινά αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε κρεβάτια, όχι μόνο εντατικής, αλλά και κρεβάτια για ασθενείς με ήπιο κοροναϊό. Οι εισαγωγές αυξάνονται στις τελευταίες εφημερίες. Πριν μια βδομάδα είχαμε 12-15 περιστατικά την ημέρα, τώρα αυτά έχουν διπλασιαστεί. Κρεβάτια βρίσκουμε καθημερινά, έχουμε συμπτύξει τις κλινικές του νοσοκομείου, ευτυχώς έχουμε και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που έχει πολλά κρεβάτια. Μας βοηθούν και οι ιδιωτικές κλινικές. Οι δύο μονάδες που είχαμε μετετράπησαν σε Covid, οπότε μεταφέραμε ασθενείς που έπρεπε να νοσηλεύονται εδώ σε ιδιωτικές κλινικές» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA.

«20 κλίνες ΜΕΘ έχουμε που είναι κατειλημμένες. Αρκετοί παίρνουν εξιτήριο. Από αυτούς που έρχονται, αυτοί που φεύγουν είναι λιγότερο. Επομένως χρειαζόμαστε καινούργια κρεβάτια. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από την υγειονομική περιφέρεια. Σήμερα θα ανοίξουν την Καρδίτσα 4 καινούργιες κλίνες, εμείς θα ανοίξουμε άλλες 4, στη Λαμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουν άλλες πέντε» συνέχισε ο ίδιος.

Όπως είπε «γιατροί που έχουν σχέση με αναπνευστήρες και μονάδες, είναι οι εντατικολόγοι, είναι γιατροί 5-6 ειδικοτήτων που έχουν σχέση με την εντατική. Ένας καλός γιατρός που θέλει να βοηθήσει, μπορεί να βοηθήσει. Χρειαζόμαστε στρατιώτες».

Τι θα κρίνει την άρση του lockdown

Τις επόμενες ημέρες, με «ορόσημο» την 20ή Νοεμβρίου -οπότε και θα έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρονικός κύκλος από την επιβολή της καραντίνας- κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένεται να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε αυστηροποίηση και παράταση του προγραμματισμένου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου lockdown ή θα επεξεργαστούν σχέδια χαλάρωσης.

Όπως φαίνεται, μεγάλο στοίχημα αποτελεί η πορεία της νόσου στην Αττική αφενός λόγω του πληθυσμού της και αφετέρου λόγω της δυνατότητας να υποστηρίξει από νοσοκομειακής άποψης τους πάσχοντες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας» τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με το lockdown.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας» επεσήμανε.

Αντιθέτως, αν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε τετραψήφια νούμερα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία υπερβαίνουν τα εξιτήρια και οι ΜΕΘ γεμίζουν, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σταδιακής άρσης των περιορισμών. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένονται και νέα μέτρα, όπως ο τερματισμός και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, η επέκταση της τηλεργασίας, καθώς και η μείωση των επιλογών εξόδου από την κατοικία μέσω SMS.

Μιλώντας σε δραματικούς τόνους, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκανε λόγο για ένα θαύμα που χρειάζεται για να βγούμε από το lockdown στο τέλος Νοεμβρίου.

«Εάν δεν έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα την επόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων μέτρων. Θα ζήσουμε ό,τι μέλλει να ζήσουμε. […] Δεν κοιτάζω για χαλάρωση τα Χριστούγεννα με όσα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη. Η εικόνα δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε. Μόνο ένα θαύμα θα βάλει τέλος στο lockdown στο τέλος Νοεμβρίου» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ 3.

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, «τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά» όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πώς θα γιορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα και αν θα εφαρμοστεί «lockdown – φυσαρμόνικα», ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «ξέρουμε από την πρώτη φάση της πανδημίας ότι το lockdown αποδίδει γρήγορα. Είναι το πιο δραστικό μέτρο και γι’ αυτό το πιο αποτελεσματικό. Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να τα γιορτάσουμε πιο περιορισμένα, με λιγότερες συναναστροφές, αλλά το κυριότερο να παραμείνουμε όλοι υγιείς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ