Ο Πανιώνιος είναι ο τελευταίος κρίκος σε μία αλυσίδα ομάδων που ταλαιπωρήθηκαν ή συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται λόγω οικονομικών προβλημάτων στις μικρότερες κατηγορίες.
Δραματικές στιγμές βιώνει ο Πανιώνιος, αφού έχει αρχίσει μία κατρακύλα που μοιάζει να μην έχει σταματημό. Η ιστορική ομάδα της Νέας Σμύρνης, η οποία έχει ιδρυθεί το 1890 και έχει στεφθεί δύο φορές Κυπελλούχος Ελλάδας (1979, 1998) υποβιβάστηκε από τη Superleague μετά τα Play Out του Ιουλίου. Όμως, το χειρότερο είναι πως δεν δήλωσε συμμετοχή ούτε στη Superleague 2 εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και οδεύει ολοταχώς προς τις ερασιτεχνικές κατηγορίες…
Ο Πανιώνιος δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιρικός σύλλογος με μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα, ο οποίος έπεσε στα… χαμηλά πατώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παρότι δεν συμβαίνει με τη συχνότητα που το παρατηρούμε στο εξωτερικό, και στη χώρα μας αρκετές γνωστές ομάδες ταλαιπωρήθηκαν ή συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται.
Ασφαλώς, στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέγεθος που έπεσε κατηγορίες ήταν η ΑΕΚ. Απόρροια της αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεων της, η Ένωση διαλύθηκε ως ΠΑΕ το καλοκαίρι του 2013 και πήρε μέρος στη Γ’ Εθνική. Η ΑΕΚ επανήρθε στη Superleague τη σεζόν 2015-2016, στέφθηκε πρωταθλήτρια το 2018 και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την απαλλαγή της από τα χρέη.
Ο Άρης είναι ένας άλλος από τους μεγάλους που πέρασε από τις μικρές κατηγορίες. Τη σεζόν 1997-98, αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική, όπως και τη σεζόν 2005-2006. Αμφότερα τα περάσματα ήταν μονοετή και ο Άρης επανέκαμψε αμέσως στην Α’ Εθνική. Την μεγαλύτερη ταλαιπωρία ο Άρης την υπέστη την τριετία 2014-2017… Η ΠΑΕ διαλύθηκε λόγω των οικονομικών προβλημάτων και ακολούθησε τη διαδρομή της ΑΕΚ, από τη Γ’ Εθνική. Στην κατηγορία έμεινε για δύο χρόνια αφού δεν κατάφερε να ανέβει αμέσως, έπαιξε στη Β’ Εθνική τη σεζόν 2016-2017 και την επόμενη, επανήρθε στη Superleague…
Ο ΟΦΗ βίωσε τις δικές του περιπέτειες… Τη διετία 2009-2011 η κρητική ομάδα την πέρασε στη Γ’ και στη Β’ Εθνική, επειδή είχε αδυναμία να αποπληρώσει τα χρέη της. Το ίδιο συνέβη την περίοδο από το 2015 έως το 2018, όταν λόγω οικονομικών προβλημάτων άρχισε εκ νέου από τη Γ’ Εθνική… Την τελευταία δεκαετία, ο άλλοτε πρωταγωνιστής Ηρακλής πηγαίνει από τη μία κατηγορία στην άλλη, με απανωτούς υποβιβασμούς, εξαγορές ΑΦΜ και διαγραφές χρεών… Με εξαίρεση τη διετία 2015-2017, που έπαιζε στη Supeleague, o Ηρακλής δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί… Ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Απόλλωνας έχουν τα δικά τους «πάνω-κάτω» στη Superleague τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος επανέκαμψαν δριμύτεροι στα «σαλόνια».
Οι πτώσεις στα άλλα σπορ
Στο μπάσκετ υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ομάδων με μεγάλες επιτυχίες που καθηλώθηκαν στις μικρότερες κατηγορίες. Η ΑΕΚ από τις κατακτήσεις του πρωταθλήματος, των Κυπέλλων Σαπόρτα και των Κυπέλλων Ελλάδων, περιπλανήθηκε για χρόνια στα χαμηλά, πριν την αναμορφώσει ο Μάκης Αγγελόπουλος. Ο ΓΣ Αμαρουσίου βίωσε ένδοξες εποχές με τον Άρη Βωβό, κατακτώντας το Κύπελλο Σαπόρτα το 2001, αλλά πλέον έχει κατεβεί πολλές ταχύτητες. Ο Μακεδονικός διεκδίκησε το ULEB Cup το 2005, όμως δεν είχε ανάλογη εξέλιξη. Ο Πανιώνιος και ο Πανελλήνιος βασανίζονται ή βασανίστηκαν, αφού δεν μπορούν να ανακτήσουν την αίγλη του παρελθόντος. Επίσης, ο Ηρακλής έζησε τις δικές του περιπέτειες, πριν ξαναβρεί το δρόμο για την Α1.
Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στο αντρικό τμήμα πόλο του Παναθηναϊκού. Το μόνο ομαδικό σπορ του Τριφυλλιού που δεν έχει να επιδείξει τίτλο, επέστρεψε πέρυσι στην Α1, αλλά τερμάτισε τελευταίο. Λόγω της πανδημίας, αποφασίστηκε να αναδιαρθρωθεί η κατηγορία και σώθηκε, ωστόσο η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αποφάσισε τον οικειοθελή υποβιβασμό του τμήματος στην Α2, για να εξοικονομήσει πόρους.