Πολλά από τα χάλκινα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων εμφάνισαν φθορές και το νομισματοκοπείο της Γαλλίας ανέλαβε την αντικατάστασή τους
Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού χαρακτηρίσθηκαν ως ένα από τα καλύτερα αθλητικά γεγονότα στην ιστορία. Ορισμένοι αθλητές πάντως έχουν παραπονεθεί για την ποιότητα αυτού που θέλει ο καθένας: τα μετάλλια, και συγκεκριμένα τα χάλκινα .
Η Οργανωτική Επιτροπή του Paris 2024 διαβεβαίωσε ότι θα αντικαταστήσει όλα τα μετάλλια που έχουν φθαρεί ή καταστραφεί.
Διαβάστε επίσης: Γιούργκεν… Σλοτ: Ο Ολλανδός οδηγεί τη Λίβερπουλ και… (vid)
Το θέμα με τα χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις, καθώς πολλοί αθλητές παρατήρησαν σημάδια φθοράς λίγο μετά την απονομή. Η πρώτη περίπτωση που δημοσιοποιήθηκε ήταν αυτή του Αμερικανού σκέιτμπορντερ Nyjah Huston, ο οποίος παρατήρησε αποχρωματισμό και φθορά στο μετάλλιο του μόλις μία εβδομάδα μετά την κατάκτηση του. Παρόμοια παράπονα εξέφρασαν και άλλοι αθλητές, όπως η Βρετανίδα Yasmin Harper, η οποία δήλωσε πως το βραβείο της άρχισε να εμφανίζει μικρές φθορές λόγω έκθεσης στην υγρασία.
Ο Οργανισμός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να τα αντικαταστήσει. Το Monnaie de Paris, το αρχαιότερο νομισματοκοπείο της Γαλλίας, το οποίο κατασκεύασε τις μετάλλια, ανέλαβε την παραγωγή των αντικαταστάσεων, διαβεβαιώνοντας πως τα νέα θα έχουν καλύτερη ποιότητα και σχεδίαση.
Η είδηση αυτή δημιούργησε ερωτήματα για την ποιότητα και τη διαδικασία κατασκευής των μεταλλίων. Τα χάλκινα του Παρισιού κατασκευάστηκαν από ένα μείγμα ορείχαλκου και ψευδαργύρου, και όχι από ατόφιο μπρούντζο, που είναι πιο ανθεκτικός, κάτι που ίσως εξηγεί την ταχύτερη φθορά.
Ούτε αυτή η οργανωτική επιτροπή ούτε η Paris Monnaie έχουν αποκαλύψει, μέχρι στιγμής, πόσα μετάλλια έχουν ανταλλάξει. Αυτό το τελευταίο δημόσιο ίδρυμα, που θεωρείται το παλαιότερο στη Γαλλία από τότε που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια (το έτος 864) από τον Κάρολο Β’, ήταν υπεύθυνο για την κατασκευή των 5.084 χρυσών, αργυρών και χάλκινων μεταλλίων που απονεμήθηκαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στη γαλλική πρωτεύουσα.
Η διαδικασία αντικατάστασης θα γίνει σε συνεργασία με την Monnaie de Paris, την αρχή που ανέλαβε την παραγωγή των μεταλλίων. Οι αθλητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μετάλλιά τους θα πρέπει να τα παραδώσουν μέσω των εθνικών τους ολυμπιακών επιτροπών, ώστε να γίνει αντικατάσταση με καινούργια. Τα νέα θα έχουν την ίδια σχεδίαση και υλικά, αλλά θα κατασκευαστούν με καλύτερη προσοχή για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα.
Η διαδικασία κατασκευής έχει τουλάχιστον 30 διαφορετικά στάδια και για την οποία το Νομισματοκοπείο έχει ένα ‘savoir-faire’ που λίγοι διαθέτουν. Το σπίτι του la Monnaie, που βρίσκεται σήμερα σε ένα επιβλητικό παλάτι του 18ου αιώνα στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, κατασκεύασε ήδη τα μετάλλια για την πρώτη έκδοση των σύγχρονων Αγώνων, αυτά της Αθήνας το 1896.
Υπέγραψε επίσης εκείνες για τις καλοκαιρινές εκδόσεις του 1900 και του 1924 στο Παρίσι και τις χειμερινές εκδόσεις του 1968 στη Γκρενόμπλ. Τα φετινά μετάλλια προκάλεσαν μεγάλες προσδοκίες στους αθλητές λόγω του καινοτόμου σχεδίου τους, ο οποίος περιελάμβανε ένα χαλύβδινο θραύσμα του Πύργου του Άιφελ στα μετάλλια για να συμβολίσει το μεγαλείο της Γαλλίας.
Πηγή: In.gr