Παραολυμπιακοί Αγώνες: Πόσο επιβραβεύονται οι διακριθέντες σε Ελλάδα και αλλού

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Πόσο επιβραβεύονται οι διακριθέντες σε Ελλάδα και αλλού

Κάποιες χώρες αμείβουν τους παραολυμιονίκες πιο ισότιμα από άλλες...

Καθώς η σκόνη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024 κατακάθεται, η Πόλη του Φωτός καλωσορίζει μια νέα συγκέντρωση αθλητών για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

H Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή δεν μοιράζει χρηματικά έπαθλα για την κατάκτηση μεταλλίων, όμως, αρκετές χώρες ανταμείβουν τους αθλητές τους με μπόνους μεταλλίων. Οι αμοιβές αυτές είναι άσχετες με άλλα πριμ ή χορηγίες που μπορούν να έχουν οι εθνικές επιτροπές ή οι ίδιοι οι αθλητές.

Διαβάστε επίσης: Ποδοσφαιρικός μαραθώνιος: Το πρόγραμμα «φωτιά» του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη

Στην Ελλάδα, βάσει νόμου οι Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες αμείβονται ισόποσα, όπως επιβεβαίωσε στον ΟΤ η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες που ιδρύθηκε το 2002. Έτσι με βάση του άρθρου 34 παρ. 4-7 του ν. 2725/1999 (και των μετέπειτα τροποποιήσεων) οικονομική επιβράβευση χορηγείται σε διακριθέντες αθλητές που επιτυγχάνουν 1η έως 3η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Παραολυμπιακούς Αγώνες, Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, Σκακιστική Ολυμπιάδα, Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς Αγώνες ανδρών-γυναικών.

Η επιβράβευση ορίζεται με ΚΥΑ. Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα, η Πολιτεία θα δώσει:

  • 90.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο
  • 60.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει ασημένιο
  • 50.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χάλκινο.

Αρετή Σπυρίδου

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Οι μεγαλύτερες αποστολές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι η Κίνα με 282 αθλητές και ακολουθεί η Βραζιλία με 255.

Η διοργανώτρια χώρα Γαλλία έστειλε 237 αθλητές.

Πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το CNBC από εθνικές παραολυμπιακές επιτροπές, αθλητικές ενώσεις και τοπικές αναφορές, δείχνουν τα πριμ που κάποιες χώρες δίνουν στους Παραολυμπιονίκες.

Στην αρχή της χρονιάς, η Καναδική Παραολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιονίκες θα λάβουν το ίδιο χρηματικό μπόνους με τους ολυμπιονίκες τους για τη θέση τους στο βάθρο, στα 20.000 δολάρια Καναδά για το χρυσό, CA$ 15.000 για το αργυρό και CA$10.000 για το χάλκινο.

Η διοργανώτρια χώρα Γαλλία απονέμει επίσης μπόνους παραολυμπιακών μεταλλίων ίσα με αυτά που δίνονται στους Ολυμπιονίκες.

Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία. Μια πρόσφατη επιχορήγηση ανταμείβει τώρα τους Παραολυμπιακούς αθλητές με τα ίδια χρηματικά μπόνους με τους Ολυμπιονίκες – 94.000 ευρώ για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες, 48.000 ευρώ για τους ασημένιους Ολυμπιονίκες και 30.000 ευρώ για τους χάλκινους Ολυμπιονίκες.

Οι παραολυμπιονίκες της Μαλαισίας πρόκειται να λάβουν χρηματική ανταμοιβή 1 εκατομμυρίου ρινγκίτ Μαλαισίας (228.623 δολάρια) για το χρυσό, 300.000 ρινγκίτ για το αργυρό και 100.000 ρινγκίτ για το χάλκινο. Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας μοιράζει ίσα βραβεία στους Παραολυμπιακούς Ολυμπιονίκες με τους ομολόγους της στους Ολυμπιακούς από το 2016.

Ο πρόεδρος του Παραολυμπιακού Συμβουλίου της Μαλαισίας είπε ότι τρεις εξωτερικές εταιρείες χορηγούν πρόσθετα μπόνους μετρητών έως και 60.000 ρινγκίτ για το χρυσό, 30.000 ρινγκίτ για τους ασημένιους Ολυμπιονίκες και 15.000 ρινγκίτ για τους χάλκινους Ολυμπιονίκες.

Οι χρυσοί Παραολυμπιονίκες της Ιαπωνίας θα λάβουν 3 εκατομμύρια γιεν από την Ιαπωνική Παρά Αθλητική Ένωση, λιγότερο από τα 5 εκατομμύρια γιεν που απονέμει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας στους χρυσούς Ολυμπιονίκες. Οι ασημένιοι και χάλκινοι παραολυμπιονίκες θα λάβουν πληρωμές ίσες με τους αντίστοιχους Ολυμπιακούς, στα 2 εκατομμύρια γιεν και 1 εκατομμύριο γιεν, αντίστοιχα.

Η Αυστραλία, το Ισραήλ και η Νότια Κορέα προσφέρουν επίσης στους Παραολυμπιακούς Ολυμπιονίκες χρηματικές ανταμοιβές ίσες με αυτές των ολυμπιακών ομολόγων τους.

Οι μεγαλύτερες ανισότητες

Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη – που απονέμουν τις μεγαλύτερες πληρωμές στους Ολυμπιακούς Ολυμπιονίκες τους – δεν προσφέρουν τόσα πολλά στους παραολυμπιακούς νικητές τους.

Το Jockey Club του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι οι χρυσοί Παραολυμπιονίκες θα λάβουν σχεδόν το διπλάσιο από αυτό που έλαβαν στο Τόκιο 2020. Ωστόσο, το μπόνους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να είναι σημαντικά μικρότερο από την επιβράβευση των 6 εκατομμυρίων δολαρίων HK που χορηγείται στους χρυσούς Ολυμπιονίκες στο Ολυμπιακοί Αγώνες πριν από λίγες εβδομάδες.

Ένας ασημένιος Παραολυμπιονίκης θα λάβει 750.000 δολάρια ΧΚ, ενώ οι χάλκινοι μετάλλιο 375.000 δολάρια ΧΚ, σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που λαμβάνουν οι ολυμπιονίκες τους.

Με παρόμοια διαφορά, οι χρυσοί Παραολυμπιακοί Ολυμπιονίκες της Σιγκαπούρης θα λάβουν 500.000 δολάρια Σιγκαπούρης – τα μισά από αυτά που παίρνουν οι ολυμπιονίκες τους. Ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο θα κερδίσουν 300.000 και 150.000 δολάρια Σιγκαπούρης αντίστοιχα.

Η διαφορά στα χρηματικά έπαθλα αυξήθηκε από το κοινοβούλιο της Σιγκαπούρης το 2016. Ένας υπουργός απάντησε ότι οι ανταμοιβές για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες καθορίζονται από μη κυβερνητικές οντότητες, συγκεκριμένα το Εθνικό Παραολυμπιακό Συμβούλιο της Σιγκαπούρης και το Εθνικό Ολυμπιακό Συμβούλιο της Σιγκαπούρης, οι οποίες χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από διαφορετικούς χορηγούς.

Οι Βρετανοί Παραολυμπιονίκες, όπως και οι ολυμπιονίκες τους, δεν λαμβάνουν χρηματικά έπαθλα για την κατάκτηση μεταλλίων, αλλά έχουν ετήσια χρηματικά βοηθήματα για προπόνηση.

Το ακριβές χρηματικό έπαθλο για τους χρυσούς Παραολυμπιονίκες της Κίνας δεν είναι σαφές, καθώς οι ανταμοιβές φέρονται να διαφοροποιούνται μεταξύ των περιοχών.

Πηγή ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ