Τα χρήματα που θα λάβουν από το κράτος οι Έλληνες αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού
Πέρα από τους τίτλους και την τιμή του να θεωρείσαι Ολυμπιονίκης για την υπόλοιποι ζωή τους, οι Έλληνες αθλητές που κερδίζουν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν από την Πολιτεία ένα πριμ αλλά και διάφορα άλλα προνόμια ως ελάχιστη αναγνώριση για το επίτευγμά τους.
Συγκεκριμένα, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ο δώσει στον (μοναδικό μέχρι στιγμή) χρυσό Ολυμπιονίκη, Μίλτο Τεντόγλου 90.000 ευρώ από το ελληνικό κράτος, όπως έχει γίνει ήδη άλλωστε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Παράλληλα, για το ασημένιο μετάλλιο θα δοθούν 60.000 ευρώ και 50.000 ευρώ για το χάλκινο.
Επίσης, στα ομαδικά αγωνίσματα, κάθε αθλητής ελληνικής αποστολής που θα βρεθεί στα 3 σκαλιά του βάθρου, θα λάβει ενίσχυση το 60% από τα ποσά που προαναφέρθηκαν για το κάθε μετάλλιο.
Ειδικότερα σύμφωνα με ΚΥΑ, η Πολιτεία θα δώσει:
90.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο
60.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει ασημένιο
50.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χάλκινο
Στον προπονητή, του οποίου ο αθλητής ή η ομάδα σημείωσε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση χορηγείται ποσοστό 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή.
Βεβαίως, στα πριμ που δίδονται από το ελληνικό κράτος, δεν υπολογίζονται τα χρήματα από deals που έχουν συνάψει σε ατομικό επίπεδο οι αθλητές με χορηγούς και σπόνσορες.
Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος δίνει τη δυνατότητα στους Ολυμπιονίκες του διορισμού στο δημόσιο, την απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, αλλά και την απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ. Τέλος, παρέχεται κι η δυνατότητα και της απευθείας εισαγωγής σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής στον Αθλητισμό (ΣΕΦΑΑ).
Τα ελληνικά μετάλλια στο Παρίσι
Ο Θοδωρής Τσελίδης με το χάλκινο στο τζούντο ήταν αυτός που έκανε την αρχή και από εκεί και πέρα τα πράγματα άρχισαν να στρώνουν, με τον Απόστολο Χρήστου να παίρνει το ασημένιο στα 200μ. ύπτιο. Το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της Ελλάδας σε πισίνα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στη συνέχεια, ανέλαβε η κωπηλασία με δύο μετάλλια μέσα σε… λίγα λεπτά. Χάλκινο για τους Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζή, χάλκινο και για το δίδυμο των Κοντού – Φίτσιου, με την Ελλάδα να φτάνει τα 4, ισοφαρίζοντας την επίδοση
του Τόκιο.
Η… προσπέραση έγινε με το χάλκινο μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, ο οποίος έγραψε ιστορία ως ο μοναδικός του αθλήματος με τρία Ολυμπιακά μετάλλια, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας θρύλος.
Από εκεί και πέρα, ήταν η σειρά του Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος πήρε το χάλκινο στο άλμα επί κοντώ, με την Ελλάδα να φτάνει τα 6, ισοφαρίζοντας την επίδοση του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Έτσι, ήταν δεδομένο ότι η φετινή συγκομιδή θα ήταν καλύτερη αφού πλησίαζε η ώρα του Μίλτου Τεντόγλου, ο οποίος δεν έκανε… εκπτώσεις: Χρυσό είχε πάρει στο Τόκιο, χρυσό και στο Παρίσι, αποδεικνύοντας ξανά ότι είναι ο καλύτερος στο άλμα εις μήκος.
Παράλληλα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας αποφάσισε να επιχορηγήσει με 200.000 ευρώ συνολικά τις Αθλητικές Ομοσπονδίες που οι αθλητές τους θα κατακτήσουν μετάλλια στο Παρίσι 2024.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας Γιάννη Καρρά θα δοθούν και τα εξής χρηματικά ποσά, τα τελευταία πριν από το Παρίσι, σε Αθλητικές Ομοσπονδίες για Ολυμπιακή Προετοιμασία των αθλητών και των αθλητριών:
α) 100.000 ευρώ στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος για όλα τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας.
β) 19.000 ευρώ στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης για την Πρεβολαράκη και τους Κουγιουμτσίδη και Κουρουγκλίεφ
γ) 27.500 ευρώ και 27.500 δολάρια στον ΣΕΓΑΣ, επίσης για τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας.