Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιατί στον αγώνα μετ’ εμποδίων οι άνδρες τρέχουν 110μ. και οι γυναίκες 100;

Επιπλέον τα εμπόδια στην κούρσα των γυναικών είναι χαμηλότερα σε ύψος απ' αυτά των ανδρών

Την ώρα που τ’ αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ένα αγώνισμα στίβου έχει δημιουργήσει σε αρκετούς ένα εύλογο ερώτημα.

Πρόκειται για τον αγώνα μετ’ εμποδίων ο οποίος στην κατηγορία των γυναικών η διαδρομή είναι 10 μέτρα μικρότερη απ’ αυτήν που διανύουν οι άντρες αθλητές.

Διαβάστε επίσης: Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Τεντόγλου (vid)

Το αγώνισμα των 110μ. εμπόδια ανδρών ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη.

Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν την Παρασκευή (9 Αυγούστου), ενώ ο τελικός θα γίνει το Σάββατο (10 Αυγούστου), σε μια διοργάνωση που είμαστε σίγουροι ότι θα είναι θεαματική.

Όλα οφείλονται στη βιολογία
Για την ιστορία, το αγώνισμα των γυναικών προστέθηκε στο σύνολο των αγωνισμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 αρχικά με απόσταση μόλις 80 μέτρων.

Παρά το τι μπορεί να σκέφτεστε, υπάρχει λογική στη διαφορά και όλα οφείλονται στη βιολογία.

Καθώς οι άνδρες είναι συνήθως πιο μεγαλόσωμοι από τις γυναίκες και έχουν συνήθως μεγαλύτερο βηματισμό, η διαδρομή του αγώνα παρατείνεται έτσι ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η ταχύτητα.

Το World Athletics εξηγεί: «Το αγώνισμα των 110 μέτρων με εμπόδια ανδρών τυποποιήθηκε σύμφωνα με το μέσο ύψος και τον βηματισμό των ανδρών αθλητών. Ενώ, το αγώνισμα των 100μ. εμποδίων γυναικών είναι μικρότερη απόσταση προκειμένου να προσαρμοστεί στο μέσο ύψος και το βήμα των αθλητριών».

Μικρότερα και σε ύψος
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα εμπόδια των γυναικών είναι μικρότερα, με ύψος 83,8 εκατοστά σε σύγκριση με 1,067 μέτρα ύψος για τους άνδρες.

Για τους άνδρες, πρόκειται για μια μέτρηση που έχει τις ρίζες της πίσω στο 1964, όπου έγιναν προσπάθειες στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ για την τυποποίηση της διαδρομής.

Οι αγώνες με εμπόδια υπήρχαν από τη δεκαετία του 1830, αλλά μέχρι τότε ήταν μάλλον άναρχη η σύστασή τους.

Το 1864, ορίστηκε μια διαδρομή η οποία ήταν ακριβώς 109,7 μέτρα. Οι δρομείς ξεπερνούσαν δέκα εμπόδια που είχαν ύψος 42 ίντσες. Τελικά, ο αριθμός στρογγυλοποιήθηκε στα 110μ. από τους Γάλλους το 1888.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από