Η ισπανική «σχολή» και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα απέναντι στη «φούρια ρόχα» (vids)

Η ισπανική «σχολή» και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα απέναντι στη «φούρια ρόχα» (vids)

Ποια είναι τα δυνατά όπλα της Ισπανίας και τι θα χρειαστεί να κάνει η Ελλάδα να βγει εκείνη νικήτρια από το μεγάλο ντέρμπι.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για τη δεύτερη αναμέτρηση της στη φάση των ομίλων του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ. Το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη αφήνει πίσω του την ήττα από τον Καναδά και κρατά τη μεγάλη ανατροπή που παραλίγο να ολοκληρώσει απέναντι σε ένα σύνολο με δέκα NBAερς.

Επόμενη… στάση (30/7, 12:00, ΕΡΤ1) μια γνώριμη ομάδα. Ένας γνώριμος αντίπαλος. Ο κακός «δαίμονας» της Εθνικής μας όλα αυτά τα χρόνια. Η Ισπανία. Παρόμοιος… δρόμος για τη «φούρια ρόχα» που ηττήθηκε από τους Αυστραλούς στην πρεμιέρα της στο τουρνουά. Ένα παιχνίδι που θα κρίνει πολλά και είναι πιθανό να δείξει ποια ομάδα θα έχει το πάνω χέρι για την πρόκριση στη φάση των προημιτελικών.

Τα δυνατά όπλα των Ισπανών

Οι Ισπανοί βρίσκονται σε μια περίεργη… φάση. Δεν διαθέτουν το σούπερ ρόστερ που θα τρομάξει τον αντίπαλο. Το ταλέντο είναι σαφώς πιο λίγο, αλλά προφανώς κανείς δεν μπορεί να τους αφήσει απέξω. Πρόκειται για ένα σύνολο που αν μη τι άλλο πρεσβεύει την ισπανική σχολή χωρίς αμφιβολία.

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο έχει δομήσει την επίθεση της ομάδας του με δράσεις (actions) πάνω και μακριά από την μπάλα για τους σουτέρ, αλλά και για το «4», κυρίως τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που είναι ιδιαίτερα ικανός πίσω από τα 6.75μ. Φυσικά, σήμα κατατεθέν η ταχύτητα με την οποία φεύγουν στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά και εκτελούν τα plays τους.

Κινητήριος μοχλός είναι βέβαια ο Λορέντζο Μπράουν. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι Ισπανοί δεν διαθέτουν ελίτ «πλέιμεϊκινγκ» και ο Αμερικανός έχει δώσει τεράστιες βοήθειες. Τέλος, το ατομικό ταλέντο των παικτών θα παίξει τον ρόλο του. Μπορεί να είναι σε μεγάλη ηλικία, αλλά Γιουλ και Ρούντι πάντα είναι έτοιμοι να τελειώσουν τα ματς. Ο Αμπρίνες παραμένει αξιόπιστος σουτέρ, ενώ τεράστια προσοχή θέλει ο Σάντι Αλντάμα που και στο παρελθόν (με τις μικρές Εθνικές) έχει πληγώσει τη χώρα μας.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα, στο ματς με τον Καναδά, είχε ορισμένα καλά διαστήματα. Διαστήματα που πίεσε πάνω στην μπάλα και βρήκε τρόπο να τρέξει. Από την στιγμή λοιπόν που δεν ξέρουμε σε τι «μέρα» θα είναι το σουτ της, η κάθε ευκαιρία για τρέξιμο είναι πολύτιμη. Μην ξεχνάμε πως διαθέτουμε έναν εκ των κορυφαίων παικτών σε αυτόν τον τομέα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Παράλληλα, κομβική θα είναι η εμφάνιση των Καλάθη/Γουόκαπ όταν είναι μαζί στο παρκέ. Στο Προολυμπιακό είχε λειτουργήσει άψογα, όταν δεν δέχθηκαν μεγάλη πίεση, οι Καναδοί όμως το έκαναν και χρειάστηκε ένας από τους δύο να είναι εκτός.

Πέραν των γκαρντ, η Ελλάδα πρέπει να χτυπήσει με τους ψηλούς της. Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης και Μήτογλου καλούνται να υπερτερήσουν των αδελφών Ερνανγκόμεθ και του Γκαρούμπα. Να τους πάνε κοντά στο καλάθι και να τους φθείρουν με τη δύναμή τους. Όπως είναι λογικό η άμυνα θα κλείνει στον Γιάννη και θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες γωνίες πάσας για να βρεθούν τα καλύτερα δυνατά σουτ.

Εν ολίγοις, οι Ισπανοί δεν είναι άτρωτοι, ούτε φόβητρο. Παραμένουν μια πολύ καλή ομάδα, με εμπειρία, αλλά η Ελλάδα είναι σε μια παρόμοια κατάσταση και αν θέλει να κυνηγήσει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα θα πρέπει να πάρει το ματς και να κοιτάξει την επόμενη αναμέτρηση με τους Αυστραλούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ