«Σοκαριστήκαμε από την παρωδία του Μυστικού Δείπνου...», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η εταιρεία τηλεπικοινωνιών
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών C Spire —με έδρα το Μισισίπι των ΗΠΑ— ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έπειτα από την παρωδία του Μυστικού Δείπνου που παρουσιάστηκε στην τελετή έναρξης.
Το εν λόγω σκετσάκι δίχασε, όσο και ολόκληρη η τελετή, με πολλούς να το θεωρούν προσβλητικό.
This show looks like the olympics pic.twitter.com/OiFOrIgvA5
— fity.eth (@Fityeth) July 28, 2024
«Σοκαριστήκαμε από την παρωδία του Μυστικού Δείπνου κατά τη διάρκεια των τελετών έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού», έγραψε το Σάββατο η C Spire στο X, δηλώνοντας ότι θα αποσύρει τη διαφήμισή της.
We were shocked by the mockery of the Last Supper during the opening ceremonies of the Paris Olympics. C Spire will be pulling our advertising from the Olympics.
— C Spire (@CSpire) July 27, 2024
Ο κυβερνήτης της αμερικάνικης πολιτείας Τέιτ Ριβς υποστήριξε δημοσίως την απόφαση της C Spire. «Είμαι υπερήφανος που βλέπω τον ιδιωτικό τομέα στο Μισισίπι να κάνει το βήμα μπροστά και να βάζει τα δυνατά του. Ο Θεός δεν πρόκειται να χλευαστεί. Η C Spire ακολούθησε μια κοινή λογική, μία κατάλληλη γραμμή», δήλωσε.
Εξηγήσεις
Ο επίσημος λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στο X ανέφερε ότι η σκηνή ήταν στην πραγματικότητα μια «ερμηνεία του Διονύσου» και πρόσθεσε: «[Μας] κάνει να συνειδητοποιήσουμε τον παραλογισμό της βίας μεταξύ των ανθρώπων».
Το σκετς περιελάμβανε 18 ερμηνευτές που πόζαραν πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με παρόμοιο τρόπο όπως απεικονίζονται ο Ιησούς και οι 12 Απόστολοί του στον πίνακα του ντα Βίντσι. Ανάμεσα στους ερμηνευτές ήταν, drag queens, ένα τρανσέξουαλ μοντέλο και ένας γυμνός τραγουδιστής, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αν και οι διοργανωτές δεν έχουν κατονομάσει την πηγή έμπνευσης του ταμπλό βιβάν, οι θεατές θεώρησαν δεδομένο ότι πρόκειται για τον «Mυστικό Δείπνο». Άλλες ερμηνείες υποστηρίζουν ότι ο πίνακας που ενέπνευσε το σκετς ήταν το «Συμπόσιο των Θεών» του φλαμανδού ζωγράφου Γιαν Φαν Μπάιλερτ, ο οποίος αναπαριστά το γάμο του Πηλέα και της Θέτιδας, με τη συμμετοχή και το θεού Διονύσου.
«Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα. Η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αυτή η φιλοδοξία. Λυπούμαστε πολύ αν τυχόν ο κόσμος προσβλήθηκε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024 Αν Ντεσάμπ.
Από τη δική του πλευρά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εγκέφαλος της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης, Τομά Ζολί διευκρίνησε ότι η θρησκευτική ανατροπή δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του. «Θέλαμε να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα. Διαφορετικότητα σημαίνει να είμαστε μαζί. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε τους πάντες, τόσο απλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο.