Μετά από 100 χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στο Παρίσι - Οι Γάλλοι κατάφεραν να προσφέρουν στον πλανήτη το μεγαλύτερο υπαίθριο σόου που σίγουρα θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έκαναν πρεμιέρα το βράδυ της Παρασκευής με μία αρκετά διαφορετική τελετή έναρξης διάρκειας τεσσάρων ωρών.
Βάρκες μετέφεραν τους αθλητές, χορευτές κρέμονταν από στύλους, drag queens παρέλασαν σε γέφυρες και οι ολυμπιακοί δακτύλιοι φώτισαν τον Πύργο του Άιφελ. Όλα αυτά κάτω από καταρρακτώδη βροχή.
Διαβάστε επίσης:
Η Γαλλία είχε υποσχεθεί ότι η τελετή έναρξης θα ήταν το μεγαλύτερο υπαίθριο σόου στη Γη. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν και εκατοντάδες άλλοι στάθηκαν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια των γύρω κτιρίων.
Το σόου είχε υποσχεθεί να αποδομήσει τα γαλλικά στερεότυπα και η Aμερικανίδα τραγουδίστρια Lady Gaga ήταν η πρώτη σταρ που έδωσε τον τόνο για ένα γλαφυρό κιτς θέαμα.
Εμφανίστηκε από μια γιγαντιαία χρυσή σκάλα, περιτριγυρισμένη από ροζ πομπόν και γιγαντιαίες βεντάλιες με ροζ φτερά, για μια ερμηνεία που θύμισε καμπαρέ.
Η θριαμβευτική εμφάνιση της Aya Nakamura
Αργότερα, η τραγουδίστρια της ποπ Aya Nakamura, ανέβηκε στην Pont des Arts σε μια τολμηρή μουσική αντιπαράθεση που την είδε να εμφανίζεται με τη Γαλλική Φρουρά της Δημοκρατίας, η οποία βρισκόταν σε τέλειο σχηματισμό με στρατιωτικά τύμπανα. Η Nakamura τραγούδησε αποσπάσματα από τραγούδια του θρυλικού Γάλλου κροίσου Charles Aznavour, καθώς και τις δικές της επιτυχίες, Pookie και Djadja, με τη χορωδία του γαλλικού στρατού και τη στρατιωτική μπάντα χάλκινων πνευστών.
Η παρουσία της Nakamura θεωρήθηκε θρίαμβος μετά τις ρατσιστικές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η προοπτική να τραγουδήσει, οι οποίες είχαν οδηγήσει τον εισαγγελέα του Παρισιού να ξεκινήσει έρευνα για φερόμενες ρατσιστικές προσβολές εναντίον της νωρίτερα φέτος.
Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιείται εκτός σταδίου.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι τρικλοποδιές
«Η τρελή ιδέα που έγινε πραγματικότητα», όπως χαρακτήρισε την τελετή ο Εμανουέλ Μακρόν, έπρεπε να αντιμετωπίσει ορισμένα εμπόδια.
Πρώτον, μια σειρά από επιθέσεις δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο TGV υψηλής ταχύτητας προκάλεσαν χάος στις μετακινήσεις σε όλη τη Γαλλία ώρες πριν από την έναρξη της τελετής.
Στη συνέχεια ήρθε ένας καιρικός εφιάλτης. Αντί για το απαλό καλοκαιρινό βραδινό φως που ήλπιζαν οι σκηνοθέτες, υπήρξε κατακλυσμός, καθώς οι ουρανοί άνοιξαν. Οι μετεωρολόγοι είπαν μάλιστα ότι η βροχόπτωση ήταν ισοδύναμη με αυτή 15 ημερών σε έξι ώρες.
Η βροχή μούσκεψε πλήρως αθλητές και θεατές, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν έξω χωρίς κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια του σόου, το οποίο διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες. Ακόμα και ορισμένοι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν προσωρινά τις θέσεις τους στην εξέδρα του Τροκαντερό.
Συγκινητική Celine Dion
Μετά το άναμμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κατέληξε στον ουρανό με τη βοήθεια ενός τεράστιου αερόστατου, σειρά είχε η πολυαναμενόμενη εμφάνιση της Celine Dion.
Τραγούδησε το «L’Hymne à l’amour», ένα κλασικό τραγούδι του 1950 της αείμνηστης γαλλίδας ερμηνεύτριας Εντίθ Πιάφ. Η ερμηνεία της κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων χιλιάδων παρευρισκομένων που την παρακολούθησαν δακρυσμένοι.
Οι -γεμάτη υπερηφάνεια- Αντιγόνη και Γιάννης
Η βραδιά ξεκίνησε με 6.800 αθλητές να μεταφέρονται με λεωφορεία από το Ολυμπιακό Χωριό στην Pont d’Austerlitz στα ανατολικά της πόλης, όπου ο γαλλικός στρατός τους φρουρούσε καθώς ανέβαιναν σε βάρκες.
Η βάρκα της Ελλάδας ξεκίνησε πρώτη, σύμφωνα με την ολυμπιακή παράδοση, ακολουθούμενη από την ολυμπιακή ομάδα προσφύγων, ενώ στη συνέχεια άλλα έθνη κατέπλευσαν τον ποταμό με 85 βάρκες. Η ουκρανική αντιπροσωπεία δέχτηκε ένα τεράστιο χειροκρότημα από το πλήθος στην όχθη του ποταμού.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λίγη ώρα μετά έκανε μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Η μεγαλύτερη τιμή!».
Τα γαλλικά κλισέ
«Όταν βλέπουμε την Emily in Paris ή Amélie ξέρουμε ότι δεν είναι ακριβώς το πραγματικό Παρίσι. Θα παίξουμε με όλα αυτά τα κλισέ, αλλά θα τα αμφισβητήσουμε επίσης», είχε δηλώσει λίγες ημέρες πριν ο Thomas Jolly, ο νεαρός σκηνοθέτης του σόου.
Έτσι κι έγινε.
Το έγχρωμο αφιέρωμα στα γαλλικά κλισέ περιελάμβανε μια γυναίκα με ένα φόρεμα γεμάτο κρουασάν που οδηγούσε ένα πολύχρωμο πλήθος προς μια ομάδα Γάλλων χορευτών can-can με φωτεινές ροζ στολές. Οι χορευτές έδωσαν μια παραδοσιακή παράσταση που κούνησαν τη φούστα τους και στριφογύρισαν τα πόδια τους, προτού καταλήξουν στην άκρη του Σηκουάνα.
Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, είχε χαρακτηρίσει την παράσταση «χαρούμενη, δημιουργική και όχι πολύ φρόνιμη».
Τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο τηλεθεατές
Καθ΄όλη τη διάρκεια της τελετής, μία απρόσωπη φιγούρα έτρεχε στις στέγες της πόλης με την ολυμπιακή φλόγα. Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές παρακολούθησαν από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η παράσταση, η οποία κορυφώθηκε στον Πύργο του Άιφελ, πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας πρωτοφανούς επιχείρησης ασφαλείας στην πόλη, με 45.000 αστυνομικούς και χιλιάδες στρατιώτες.
«Καλώς ήρθατε στην ιστορική σας στιγμή»
Ο Tony Estanguet, ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης του κανόε καγιάκ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής διοργανωτής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, δήλωσε στους αθλητές: «Καλώς ήρθατε στην ιστορική σας στιγμή – ζήστε την και αγαπήστε την».
Στο τέλος, ο Charles Coste, ο γηραιότερος γάλλος Ολυμπιονίκης στα 100 του χρόνια, πήρε τη φλόγα από το αναπηρικό του αμαξίδιο και στη συνέχεια την παρέδωσε στον μεγάλο γάλλο αθλητή τζούντο Teddy Riner και στην σπρίντερ Marie-José Pérec.