Κατάφεραν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι την ισότιμη συμμετοχή γυναικών-ανδρών;

Κατάφεραν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι την ισότιμη συμμετοχή γυναικών-ανδρών;

Οι χώρες με τις λιγότερες και τις περισσότερες αναλογικά γυναίκες αθλήτριες.

Την τελευταία φορά που οι Γάλλοι φιλοξένησαν του Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πριν 100 χρόνια. Εκείνον τον Ιούλιο του 1924, μεταξύ των 3.089 αθλητών μόλις οι 135 ήταν γυναίκες, δηλαδή το 4,4% των αθλητών. Τι πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, που οι αγώνες διεξάγονται ξανά στο Παρίσι;

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες έπρεπε να δώσουν αγώνα για να μπούνε στα ολυμπιακά στάδια.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός – Αλ Καντσία 2-2: Μίλησε πρώτος και τελευταίος

Ήδη ο ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Πιερ ντε Κουμπερτέν, θεωρούσε ότι η συμμετοχή των γυναικών θα ήταν «μη πρακτικό, χωρίς ενδιαφέρον, αντιαισθητικό και ακατάλληλο» θέαμα.

Η πορεία της ιστορίας όμως, ευτυχώς, ξέφυγε από τις αγκυλώσεις του πατέρα του θεσμού, στη σύγχρονη εκδοχή του.

Στη διάρκεια των δεκαετιών, ο αριθμός των γυναικών αυξήθηκε στο 9,5% στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες του 1932, έπεσε στο 8,4% στο Βερολίνο τέσσερα χρόνια αργότερα και επέστρεψε στο 9,5%, όταν οι Θερινοί Αγώνες διεξήχθησαν στο Λονδίνο το 1948.

Η άνοδος συνέχισε με ένα ποσοστό 20,7% αθλητριών στο Μόντρεαλ το 1976 και που έφτασε κοντά στο 23% στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984. Τότε έκαναν το ντεμπούτο τους η ρυθμική γυμναστική και η καλλιτεχνική κολύμβηση, που τότε ονομάζονταν συγχρονισμένη.

Η ΔΟΕ άσκησε πίεση στις Ολυμπιακές ομάδες που παραδοσιακά έστελναν μόνο άνδρες για να συμπληρώσουν. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπρουνέι συμπεριέλαβαν γυναίκες για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Εκεί το 44,2% των αθλητών αγωνίστηκαν σε αγώνες γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο αριθμός αυξήθηκε στο 45% στο Ρίο το 2016 και έφτασε το 48% στους Αγώνες του Τόκιο, όπου οι ομάδες ενθαρρύνθηκαν να επιλέξουν έναν άνδρα και μια γυναίκα για να είναι σημαιοφόροι στην τελετή έναρξης.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η ΔΟΕ έθεσε ως στόχο τη συμμετοχή 50-50 μεταξύ των περισσότερων από 11.000 ανδρών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των εφεδρικών, που ήταν εγγεγραμμένοι για να διαγωνιστούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

Πόσοι αθλητές αγωνίζονται στο Παρίσι;

Βάσει της επίσημης βάσης δεδομένων της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, στη Γαλλία βρίσκονται 11.215 ολυμπιακοί αθλητές, συμπεριλαμβανομένων των εφεδρικών: 5.712 άνδρες και 5.503 γυναίκες, δηλαδή 51-49%.

Ωστόσο, οι τελευταίοι αριθμοί από τη ΔΟΕ υποδηλώνουν ότι οι διοργανωτές ενδέχεται να υπολείπονται από αυτό στόχος.

Σήμερα στους Ολυμπιακούς του Παρισιούν, υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα, των ανδρών μεταξύ των 329 απονομών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ θα δοθούν 157 μετάλλια σε άνδρες, 152 σε γυναίκες και 20 και στα δύο φύλα.

Από τα 32 αθλήματα, τα 28 είναι «εντελώς ίσα μεταξύ των φύλων», είπε η ΔΟΕ. Η ρυθμική γυμναστική εξακολουθεί να είναι μόνο για γυναίκες, αλλά οι άνδρες επιτρέπεται να διαγωνίζονται στην καλλιτεχνική κολύμβηση.

Οι μικτές απονομές προωθούνται έντονα από τη ΔΟΕ εξάλλου. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ίσο από το να αγωνίζονται ένας άνδρας και μια γυναίκα ως μία ομάδα στον ίδιο αγωνιστικό χώρο για την ίδια αθλητική απόδοση», δήλωσε ο αθλητικός διευθυντής της ΔΟΕ, Κιτ ΜακΚόνελ.

Τα αθλήματα με τις περισσότερες και λιγότερες γυναίκες

Στον στίβο, υπήρξαν 50 περισσότεροι εγγεγραμμένοι στα αγωνίσματα των ανδρών από ό,τι στις γυναίκες: 1.091-1.041.

Στην κολύμβηση η διαφορά ήταν 464-393.

Στο ποδόσφαιρο, με 16 ομάδες στο τουρνουά ανδρών και μόλις 12 στις γυναίκες, ο απολογισμός των αθλητών ήταν 351-264.

Η συμμετοχή στην πάλη έχει 193 άνδρες και 96 γυναίκες, με μια κατηγορία μόνο για άνδρες στην ελληνορωμαϊκή.

Στην ιππασία, όπου άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται στα ίδια αγωνίσματα, οι συμμετοχές ήταν 154-96.

Στην καλλιτεχνική κολύμβηση ή στη ρυθμική γυμναστική, δεν έχουν εγγραφεί άνδρες, και υπάρχουν συνολικά 200 γυναίκες. Στη ρυθμική γυμναστική δεν υπάρχει κατηγορία ανδρών.

Οι εθνικές ομάδες με τις περισσότερες γυναίκες

Η ομάδα των ΗΠΑ, ως η μεγαλύτερη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, διαθέτει περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες. Συγκεκριμένα αγωνίζεται με 338 γυναίκες σε ένα σύνολο 638 αθλητών, δηλαδή το 53%, σύμφωνα με ΔΟΕ.

Η Γαλλία στέλνει 293 αθλήτριες, συμμετέχοντας σε κάθε άθλημα, η Αυστραλία είχε 276, η Κίνα 259 και η Γερμανία 239.

Βέβαια, άλλες ομάδες, αν και με πολύ λιγότερους αθλητές, έχουν περισσότερες γυναίκες στις ομάδες τους.

Το Γκουάμ, ένα νησιωτικό έδαφος των ΗΠΑ ανατολικά των Φιλιππίνων, πρωτοστάτησε με 87,5% γυναίκες, επτά στους οκτώ αθλητές είναι γυναίκες, που θα αγωνιστούν σε έξι διαφορετικά αθλήματα.

Η Νικαράγουα στέλνει μια επταμελή αντιπροσωπεία με έξι γυναίκες (86%) και η Σιέρα Λεόνε με 80% της ομάδας να είναι γυναίκες.

Το Κοσσυφοπέδιο  ανεβάζει το ποσοστό των γυναικών στο 77%. Η Βόρεια Κορέα, το Λάος και το Βιετνάμ έστειλαν ομάδες με το 75% να είναι γυναίκες

Που μειοψηφούν οι γεναίκες

Έξι από τις 205 επίσημες ολυμπιακές ομάδες δεν είχαν καμία πρωτοκλασάτη αθλήτρια: Μπελίζ, Γουινέα-Μπισάου, Ιράκ, Λιχτενστάιν, Ναουρού και Σομαλία.

Το Κατάρ, που θέλει να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036, έχει μόνο μία γυναίκα στην ομάδα 14 αθλητών ή ποσοστό 7%.

Η μισή ομάδα του Κατάρ εκπροσωπεί τον ανδρικό στίβο, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού ολυμπιονίκη στο άλμα εις ύψος Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ. Το Μάλι και το Νότιο Σουδάν βρίσκονται στο 7%. Το Μάλι θα στείλει 22 άνδρες ποδοσφαιριστές και το Νότιο Σουδάν 12 αθλητές στο μπάσκετ ανδρών.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει μία γυναίκα μεταξύ οκτώ αθλητών (12,5%).

Συνεπώς, θα λέγαμε ότι ο στόχος βρίσκεται μια αναπνοή από την επίτευξή του.

Με πληροφορίες από The Associated Press

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ