Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν υγειονομική πρόκληση σε μια πόλη που παραμένει ακόμα άδεια από τουρίστες αλλά και από τους ντόπιους
Κοκκύτη, ιλαρά, ανεμοβλογιά, μαγουλάδες, ακόμα και δάγκειο πυρετό και βέβαια Covid-19 κινδυνεύει να κολλήσει όποιος ταξιδέψει τις ημέρες αυτές στο Παρίσι όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Χώρια που θα τον καταβροχθίζουν κάθε βράδυ οι κοριοί στα κρεβάτια των ξενοδοχείων και στα δωμάτια του Airbnb. Χώρια που θα τον κατακλέψουν οι πορτοφολάδες, θα τον βιάσουν οι βιαστές, θα τον εκβιάσουν οι εκβιαστές και, αν τα καταφέρει να επιβιώσει από όλους αυτούς, θα τον αποτελειώσουν οι τρομοκράτες.
Μια βδομάδα προτού ξεκινήσουν οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής έχει κανείς την εντύπωση ότι κάποιοι έχουν βαλθεί να σαμποτάρουν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη αποθαρρύνοντας και αποτρέποντας τον κόσμο να ταξιδέψει μέχρι τη γαλλική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια σκοτεινή συνωμοσία κατά της Γαλλίας ή κατά των Αγώνων, αλλά για ένα κινδυνολογικό ντελίριο από αυτά που θάλλουν στα κοινωνικά δίκτυα. Πλην όμως όλα αυτά αναπαράγονται και από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και φαίνεται πως έχουν επηρεάσει την προσέλευση στο Παρίσι για τους Αγώνες, καθώς μόλις την Τετάρτη οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν προς πώληση ακόμα 1,4 εκατ. εισιτήρια.
Η καταστροφολογία πουλάει, θα σκεφτόταν κανείς. Και ο πειρασμός για αναπαραγωγή λαϊκών δοξασιών και δεισιδαιμονικών φημών είναι μεγάλος. Πόσω μάλλον όταν υπάρχει αρκετή αλήθεια σε όσα δεινά προβλέπουν οι Κασσάνδρες για τα όσα μέλλει να συμβούν στο κατάμεστο από επισκέπτες Ολυμπιακό Παρίσι – που ακόμα όμως είναι «αλλόκοτα άδειο», όπως καταμαρτυρούν όσοι βρίσκονται εκεί.
Ήδη κάποιες από τις μεταδοτικές ασθένειες, παιδικές ως επί το πλείστον που απειλούν όμως μικρούς και μεγάλους (ανεμβολίαστους) «βρίσκονται ήδη σε άνοδο στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού», όπως γράφει η ρεπόρτερ της «Les Echos» η Ζιλί Ζιλιάν. Όχι επειδή το έγραψαν οι χρήστες του Instagram, αλλά επειδή το ανακοίνωσαν οι επίσημες υγειονομικές αρχές της Γαλλίας.
Ολυμπιακοί Αγώνες με… επιστροφή του κοκκύτη
«Ο κοκκύτης επιστρέφει. Και δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας της νόσου, η επιδημιολογική κατάσταση στη Γαλλία και διεθνώς απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού», προειδοποίησε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας (Santé Publique France) σε δελτίο που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου. Η Υπηρεσία προειδοποιεί μάλιστα για «επιδημικό ξέσπασμα του κοκκύτη».
Η Santé Publique France κατέγραψε 78 κρούσματα κοκκύτη το πρώτο εξάμηνο στη Γαλλία, έναντι ουδενός την ίδια περίοδο πέρυσι. Ήταν όμως επιστημονικά αναμενόμενο διότι «ο κοκκύτης λειτουργεί σε επιδημικούς κύκλους που επιστρέφουν κάθε τρία έως πέντε χρόνια», όπως εξήγησε ο ειδικευμένος στις μολυσματικές ασθένειες παιδίατρος Ντανιέλ Φλορέ.
Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει κοκκύτη, αλλά η ασθένεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μη προστατευμένα βρέφη (τα ανεμβολίαστα δηλαδή), τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τους ηλικιωμένους. Κάποιος σοβαρός κοκκύτης οδηγεί σε νοσηλεία και μερικές φορές έχει μοιραία κατάληξη. Η Santé Publique France εντόπισε 14 θανάτους παιδιών από κοκκύτη τους πρώτους έξι μήνες του έτους, κυρίως βρεφών.
Αν από τους 78 που νόσησαν πέθαναν οι 14 το ποσοστό θνητότητας είναι 18%, άρα ο κίνδυνος πάρα πολύ υψηλός (έστω κι αν απειλεί σχεδόν μόνο τα νεογνά και τα βρέφη). Αλλά τα 78 κρούσματα σε μια χώρα 68 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μάλλον λίγα. Εν πάση περιπτώσει, «ο μόνος τρόπος για να προστατευθείτε από αυτή την ασθένεια παραμένει ο εμβολιασμός, ειδικά για τις εγκύους.
Συχνά, οι ενήλικες είναι αυτοί που κινδυνεύουν να μολύνουν τα βρέφη. Όσοι είναι κάτω των τριών μηνών είναι πολύ ευάλωτοι», προειδοποιεί ο Ντανιέλ Φορέ.
Εμβόλιο κατά της ιλαράς
Η Ευρώπη βιώνει ήδη ένα ξέσπασμα κρουσμάτων ιλαράς και αυτό αποδίδεται στην πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποτροπής της νόσου. «Το 2023, η πλειονότητα των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη Γαλλία εισήχθη από ξένες χώρες, όπου ο ιός επανακυκλοφόρησε λόγω της πτώσης της εμβολιαστικής κάλυψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid», εξηγεί η Λορά Ζανετί, αναπληρώτρια επικεφαλής της αναπνευστικής και εμβολιαστικής μονάδας στη Santé Publique France.
Η Υπηρεσία απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους να εμβολιαστούν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη Γαλλία, η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά καλή μεταξύ των βρεφών, αλλά υπολογίζεται ότι το 10% των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 35 ετών δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο και παραμένουν ανεμβολίαστοι – λόγω «ψεκασμένων» γονέων προφανώς.
Δάγκειος πυρετός επί 13
Μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Απριλίου, σχεδόν 1.680 κρούσματα δάγκειου πυρετού καταγράφηκαν από τη Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας στην ηπειρωτική Γαλλία. Πρόκειται για έναν αριθμό 13 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2023. «Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», είχε προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Γκρεγκορί Εμερί.
Όπως η λοίμωξη από τον ιό Τσικουνγκούνια ή τον Ζίκα, ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού τίγρης (αυτό με τις ρίγες). «Τα κρούσματα έφθασαν στη Γαλλία ως επί το πλείστον από υπερπόντια εδάφη, όπως είναι οι νήσοι Αντίλλες ή η Γουιάνα, που αντιμετωπίζουν τον δάγκειο πυρετό κάθε χρόνο», εξηγεί στη «Les Echos» η Αναμπέλα Φαγιού του Ινστιτούτου Παστέρ.
Παρά ταύτα, το κουνούπι τίγρης απαντάται στο 80% των εδαφών της ηπειρωτικής Γαλλίας. Οι ειδικοί θεωρούν ότι μεσούντος του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπορούσαν να αυξηθούν τα κρούσματα της ασθένειας. «Όταν εντοπιστεί ένας ασθενής οι υγειονομικές αρχές ξεκινούν απεντομώσεις σε πολυσύχναστες περιοχές, αλλά η απογραφή των κρουσμάτων είναι δύσκολη διότι το 80% των μολυσμένων με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί», σημειώνει η ερευνήτρια του Παστέρ.
Η Covid πάντα καραδοκεί
«Ενόψει της έναρξης των Αγώνων οι πρώτοι που θα πρέπει να ανησυχήσουν μήπως κολλήσουν Covid είναι οι αθλητές, διότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή τους», γράφει η ρεπόρτερ της «Les Echos». Στη Γαλλία όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ο ιός Covid-19 (έστω και σε πολύ λιγότερο φονικές παραλλαγές συγκριτικά με τις πρώτες) αναζωπυρώνεται, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα.
«Περιπτώσεις συνωστισμού, όπως είναι αυτοί που μοιραία θα δημιουργηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ευνοούν την εξάπλωση του ιού», προειδοποιεί ο Μιρτσέα Σοφονέα, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Ο ρουμανικής καταγωγής ερευνητής εξηγεί ότι «οι Ολυμπιακοί δημιουργούν καταστάσεις παρόμοιες με εκείνη στη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ», που εξελίχθηκε σε υπερ-μεταδότη του ιού.
Ωστόσο, «δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τη ζωή των νοσούντων από αυτή τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού», πρόσθεσε ο επιδημιολόγος, τονίζοντας ότι «απέχουμε πολύ από τον εφιάλτη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021». Εν κατακλείδι σκέπτεται κανείς ότι, όντως, μπορεί να κυκλοφορούν διάφοροι ιοί και μικρόβια και κοριοί και κακόβουλοι και παράνομοι εκεί έξω.
Πόσες ζωές όμως πρέπει να έχει κάποιος για να ξοδέψει μία στον καναπέ;
πηγή: In.gr