Ολυμπιακοί Αγώνες: Αγώνας δρόμου των Γάλλων για την αντιμετώπιση της απειλής του ISIS-K

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αγώνας δρόμου των Γάλλων για την αντιμετώπιση της απειλής του ISIS-K

Το ISIS-K αντιπροσωπεύει μια σχετικά νέα απειλή για την Γαλλία

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, για να αντιμετωπίσουν κάθε τυφλό σημείο των υπηρεσιών πληροφοριών. Παράλληλα, οι αρχές επιθυμούν να σφυρηλατήσουν βαθύτερους δεσμούς με τους Τατζίκους και τους Ασιάτες που βρίσκονται στη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται νυν και πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, αστυνομικοί, διπλωμάτες και μετανάστες από την Κεντρική Ασία με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή οι αρχές.

Στόχος ισλαμιστικών επιθέσεων η Γαλλία

Λόγω του περίπλοκου αποικιακού της παρελθόντος, των παρατεταμένων αντιμουσουλμανικών αισθημάτων και της ιστορικής εμπλοκής της σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Γαλλία αποτελεί εδώ και καιρό στόχο ισλαμιστικών επιθέσεων. Τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνιέζ δήλωσε ότι «η ισλαμιστική τρομοκρατία παραμένει η κύρια ανησυχία μας» κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και οι αρχές λένε ότι δεν υπήρξαν άμεσες απειλές κατά των Αγώνων.

Το Τατζικιστάν, που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο τη δεκαετία του 1990, είναι η φτωχότερη από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Βασίζεται στα εμβάσματα των μεταναστών -κυρίως στη Ρωσία- για σχεδόν το ήμισυ της οικονομικής του παραγωγής. Οι φτωχοί, απομονωμένοι νεαροί άνδρες της διασποράς του Τατζικιστάν έχουν αποδειχθεί ελκυστική δεξαμενή στρατολόγησης για το ISIS-K, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας.

Παρόλα αυτά, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ελάχιστα μέσα στην Κεντρική Ασία, δήλωσε στο Reuters μια πηγή των μυστικών υπηρεσιών, και δυσκολεύονται να διεισδύσουν στις μικρές κοινότητές. Σύμφωνα με την Ένωση Τατζίκων της Γαλλίας, υπάρχουν περίπου 30 οικογένειες Τατζίκων που ζουν στη χώρα.

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ελάχιστα μέσα στην Κεντρική Ασία

Νέα απειλή για την Ευρώπη το ISIS- K

Η πηγή των μυστικών υπηρεσιών, η οποία ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει θέματα ασφαλείας, δήλωσε ότι το ISIS-K αντιπροσωπεύει μια σχετικά νέα απειλή, με τους στρατολόγους-διακινητές που εδρεύουν στο εξωτερικό να είναι σε θέση να ριζοσπαστικοποιήσουν εξ αποστάσεως και να ενεργοποιήσουν τους Κεντροασιάτες στη Γαλλία για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος.

Ως απόδειξη, η πηγή επισήμανε την περίπτωση ενός Τατζίκου που συνελήφθη το 2022 για τη σχεδίαση επίθεσης στο Στρασβούργο. Η πηγή δήλωσε ότι ο άνδρας ενεργούσε υπό τις οδηγίες των χειριστών του ISIS-K που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Μια δεύτερη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι η Γαλλία έχει εντοπίσει δώδεκα χειριστές του ISIS-K, που εδρεύουν σε χώρες γύρω από το Αφγανιστάν, οι οποίοι έχουν ισχυρή διαδικτυακή παρουσία και προσπαθούν να πείσουν νεαρούς άνδρες σε ευρωπαϊκές χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ομάδα στο εξωτερικό να πραγματοποιήσουν αντ’ αυτού εγχώριες επιθέσεις.

Οι χειριστές συνδέουν στη συνέχεια τους νεοσύλλεκτους με άτομα που μπορούν να παρέχουν πλαστές ταυτότητες και όπλα επί τόπου στην εμπλεκόμενη χώρα, σύμφωνα με την πηγή, σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μόλις λίγες εβδομάδες.

Πού επικεντρώθηκαν οι Γάλλοι

Ο Sebastien Peyrouse, ένας Γάλλος ακαδημαϊκός που έχει ενημερώσει τις γαλλικές και αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας σχετικά με τη μαχητικότητα της Κεντρικής Ασίας, δήλωσε ότι το Παρίσι μπορεί να άργησε να αντιδράσει στην πιθανή απειλή από το Τατζικιστάν.

«Η Γαλλία έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο σε ριζοσπαστικοποιημένους ανθρώπους που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, την Αλγερία, τη βόρεια Αφρική, παρά από την Κεντρική Ασία», είπε. «Νομίζω ότι η Γαλλία αιφνιδιάστηκε αρκετά από αυτό που συνέβη στη Μόσχα και μπορεί να άργησε λίγο».

Η συνεργασία Ρωσίας – Γαλλίας

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να έχουν την καλύτερη εποπτεία των μαχητικών δικτύων της Κεντρικής Ασίας, παρά την αποτυχία τους να αποτρέψουν την επίθεση στο Δημαρχείο του Κρόκου, δήλωσε ο Edward Lemon, ειδικός στο Τατζικιστάν, ο οποίος ενημερώνει τακτικά τις δυτικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος και άλλες μαχητικές ομάδες έχει μειωθεί δραστικά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Δύο αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ που συντονίζουν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων για την ομάδα των ΗΠΑ δήλωσαν στο Reuters ότι είναι σίγουροι για τις προετοιμασίες της Γαλλίας. Χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, είπαν ότι οι γαλλικές προσπάθειες για την οικοδόμηση βαθύτερων δεσμών με τον τατζικικό πληθυσμό της αντανακλούν μια κοινή αντιτρομοκρατική πρακτική για να μάθουν περισσότερα για πιθανούς απειλητικούς παράγοντες εντός της κοινότητας.

Τα μέτρα ασφαλείας σκληραίνουν ενόψει των Ολυμπιακών

Ο κύριος κίνδυνος

Σε ότι αφορά το Τατζικιστάν, ο κύριος κίνδυνος προέρχεται από δώδεκα άνδρες που πολέμησαν στη Συρία και έχουν επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της Ουκρανίας μετά την παρακμή του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή.  Πέρυσι, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν επτά Κεντροασιάτες που ζούσαν στη χώρα ως ύποπτοι για την ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι υπήκοοι Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιζίας εισήλθαν στη Γερμανία από την Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στις αρχές του 2022, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φυλακή εν αναμονή της δίκης τους.

Η Λέμον εκτιμά ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Τατζίκοι που ζουν στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι κυρίως συγκεντρωμένοι στην Πολωνία και τη Γερμανία. Οι περισσότεροι είναι πολιτικοί πρόσφυγες που έφθασαν πριν από περίπου μια δεκαετία αφότου ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν χαρακτήρισε δύο κινήματα της αντιπολίτευσης – την Ομάδα 24 και το Κόμμα Ισλαμικής Αναγέννησης – ως εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Rakhmon, σύμμαχος της Ρωσίας, κυβερνά το Τατζικιστάν εδώ και 30 χρόνια.

Τρεις εμπειρογνώμονες της αντικατασκοπείας δήλωσαν στο Reuters ότι οι προσπάθειες της Γαλλίας να διεισδύσει στην κοινότητα του Τατζικιστάν θα μπορούσαν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές.  Ένας πρώην κατάσκοπος των ΗΠΑ, είπε ότι η πίεση των Τατζίκων για πληροφορίες θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, στιγματίζοντάς τους και κάνοντάς τους λιγότερο πιθανό να θέλουν να επισημάνουν επικίνδυνα άτομα.

Τέλος, ο Jean-Francois Ratelle, ειδικός στην ισλαμιστική μαχητικότητα στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, είπε «Αυτή η σχέση οικοδόμησης της κοινότητας θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Αν γίνεται με αντιτρομοκρατική νοοτροπία, τότε είναι συνταγή αποτυχίας», είπε. «Αν η Γαλλία αποφασίσει να ασκήσει υπερβολική πίεση σε αυτή τη διασπορά, μπορεί να δημιουργήσει την ίδια την απειλή που προσπαθεί να εξαλείψει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ