Είναι η πρώτη φορά από την αναβίωση το 1896 των Ολυμπιακών Αγώνων που ένα χρυσό μετάλλιο θα συνοδεύεται αυτόματα κι από ένα εγγυημένο χρηματικό έπαθλο από το διοικητικό όργανο ενός αθλήματος
Μία πρωτοφανής διαμάχη για την παγκόσμια αθλητική οικογένεια έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, με αφορμή την απόφαση της World Athletics – όπως λέγεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου – να ανταμείψει με 50.000 δολάρια όποιον αθλητή ή αθλήτρια του κλασικού αθλητισμού κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που η Παγκόσμια Ομοσπονδία ενός αθλήματος θεσμοθετεί χρηματικό έπαθλο για τους πρωταθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η άποψή μου είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Είναι πολύ σημαντικό όπου είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα άθλημα που να είναι οικονομικά βιώσιμο για τους αθλητές μας. Αυτή είναι η αρχή αυτής της σκέψης» τόνισε ο Πρόεδρος της World Athletics και Ολυμπιονίκης Σεμπάστιαν Κόε, προσθέτοντας ότι «αν πίστευα ότι οι αθλητές αγωνίζονταν μόνο επειδή υπήρχε οικονομική ανταμοιβή, τότε μπορεί να είχα μια πολύ διαφορετική άποψη. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Νομίζω ότι απλώς αποκτούν ένα επιπλέον κίνητρο».
Εδώ και πολλά χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν απωλέσει τον ερασιτεχνικό τους χαρακτήρα καθώς πολλές Εθνικές Ομοσπονδίες και χορηγοί προσφέρουν Ολυμπιακά μπόνους. Αλλά είναι η πρώτη φορά από την αναβίωση το 1896 των Ολυμπιακών Αγώνων που ένα χρυσό μετάλλιο θα συνοδεύεται αυτόματα κι από ένα εγγυημένο χρηματικό έπαθλο από το διοικητικό όργανο ενός αθλήματος.
Συνολικά η World Athletics θα διαθέσει 2,4 εκατ. δολάρια στους νικητές των 48 αγωνισμάτων του στίβου στο Παρίσι, γεγονός που σύμφωνα με τη ΔΟΕ αλλοιώνει το πνεύμα και τον χαρακτήρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης ανακοίνωσε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Αντζελες, χρήματα θα δοθούν και σε όσους κατακτήσουν το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο.
Οι διαφωνίες του Μπαχ
Η απόφαση αυτή, την οποία ο Κόε πήρε χωρίς να ενημερώσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρο της Τόμας Μπαχ, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός του Ολυμπιακού κινήματος, με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπαχ.
«Δεν είναι το θέμα της συζήτησης τα χρηματικά έπαθλα, επειδή τα χρηματικά έπαθλα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Οι συναθλητές μου κι εγώ το 1976, λάβαμε χρηματικό έπαθλο για το χρυσό μας μετάλλιο στους Ολυμπιακούς μέσω του ιδρύματος που υποστηρίζεται από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Γερμανίας», είπε ο Τόμας Μπαχ και πρόσθεσε ότι οι χορηγοί, οι κυβερνήσεις ή οι ιδιωτικοί φορείς θα μπορούσαν να παρέχουν μπόνους σε αθλητές για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ο ρόλος μιας διεθνούς αθλητικής ομοσπονδίας δεν είναι αυτός.
«Το ζητούμενο είναι να υποστηρίξουμε καλύτερα τους αθλητές. Οι διεθνείς ομοσπονδίες πρέπει να αντιμετωπίζουν τα μέλη και τους αθλητές τους σε ίση βάση και να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν το χάσμα μεταξύ των προνομιούχων και των λιγότερο προνομιούχων» κατέληξε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Η απάντηση ήταν άμεση από τον Σεμπάστιαν Κόε: «Αν και είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε την εμπορική αξία ενός Ολυμπιακού μεταλλίου νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από κάπου και να βεβαιωθούμε ότι κάποια από τα έσοδα που παράγονται από τους αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες επιστρέφονται απευθείας σε αυτούς που κάνουν τους Αγώνες το παγκόσμιο θέαμα που είναι».
Οι αθλητές στηρίζουν την απόφαση Κόε
Η απόφαση του Κόε έχει βρει αρκετούς συμπαραστάτες, ειδικά στις τάξεις των αθλητών που πάντα έκαναν παράπονα ότι παρότι εξαιτίας τους διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά, στους ίδιους δεν καταλήγει κάποιο κομμάτι από τη συγκεκριμένη πίτα.
Αντιθέτως, οι υπόλοιπες Παγκόσμιες Ομοσπονδίες τάχθηκαν κατά της World Athletics, επειδή δεν ήταν ενήμερες για την πρωτοβουλία της, κυρίως, όμως, επειδή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για χρηματικές επιβραβεύσεις των αθλητών, κάτι που δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν.
Μεταξύ 2017 και 2021, η ΔΟΕ είχε έσοδα 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά σε μια λιτή δήλωση ως απάντηση στην World Athletics, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποστήριξε ότι αναδιανέμει το 90% του συνόλου των εσόδων της, ιδιαίτερα στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις Διεθνείς Ομοσπονδίες. Αυτό σημαίνει ότι, κάθε μέρα, το ισοδύναμο των 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων πηγαίνει για να βοηθήσει αθλητές και αθλητικούς οργανισμούς σε όλα τα επίπεδα, σε όλο τον κόσμο.
Κόντρα με φόντο τις εκλογές του 2025
Πέρα, όμως, από τη φύση του μπόνους, η κόντρα μεταξύ Σεμπάστιαν Κόε και Τόμας Μπαχ, ξεκινά από τις φιλοδοξίες του Βρετανού Ολυμπιονίκη να διεκδικήσει την προεδρία της ΔΟΕ, την άνοιξη του 2025 στις εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα, παρότι έως τώρα δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεση του.
Ο Μπαχ τυπικά δεν έχει το δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα σύμφωνα με το καταστατικό της ΔΟΕ, υπάρχουν όμως μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που προτείνουν την αναθεώρηση του προκειμένου ο Γερμανός παράγοντας να συνεχίσει να ηγείται του Ολυμπιακού κινήματος.
Οσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αλλά και η εκλογική Σύνοδο της ΔΟΕ η κόντρα των δύο παραγόντων θα φουντώνει και είναι δεδομένο, ότι θα υπάρχει και εργαλειοποίηση των αθλητών. Το ερώτημα βέβαια είναι, εάν η συγκεκριμένη διαμάχη δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τους αθλητές…
Πηγή: in.gr