Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να συγκεντρώσει όλον τον κόσμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Παρά τις εμπόλεμες συγκρούσεις και τους κινδύνους για την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να συγκεντρώσει «όλον τον κόσμο» κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ του 2018, η «αφρόκρεμα» του διεθνούς αθλητισμού, συνάντησε μόνο… ερημικές Ολυμπιακές κερκίδες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, που διεξήχθησαν σε «φούσκα της υγείας», λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Διαβάστε επίσης: Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 77-69:Τρίποντα, ριμπάουντ και… χωρίς αναισθητικό για 1-1
Ωστόσο, «το Ολυμπιακό πνεύμα ζει από το γεγονός ότι όλος ο κόσμος ενώνεται και ότι οι θεατές μπορούν να ενθαρρύνουν αθλητές από όλον τον κόσμο», επεσήμανε ο Γερμανός επικεφαλής της ΔΟΕ, στην συνέντευξη που παραχώρησε εχθές (26/4) στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής στην Λωζάννη.
Έχοντας εμπιστοσύνη στην «πολύ σχολαστική και πολύ επαγγελματική προσέγγιση» των γαλλικών αρχών, υποσχέθηκε μια Τελετή Εναρξης «αξέχαστη στους αθλητές», που θα παρελάσουν στον Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου, σε ένα μοναδικό σκηνικό στην «καρδιά» της γαλλικής πρωτεύουσας.
«Όλοι θα είναι ασφαλείς», διαβεβαίωσε Μπαχ, αποφεύγοντας να σχολιάσει τα «σχέδια Β και Γ» που ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε περίπτωση απειλής επίθεσης.
Από την Ουκρανία έως την Ρωσία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν, η μεγάλη μάζα των Ολυμπιακών Αγώνων θα συγκεντρώσει αθλητές από κάθε έθνος, ένα αποτέλεσμα που απέχει πολύ από το να επιτευχθεί όταν οι απειλές για μποϊκοτάζ και αποκλεισμό σημαδεύουν τις προετοιμασίες.
Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι θα είναι το πολύ μερικές δεκάδες, χωρίς εθνικό ύμνο ή σημαία, αλλά «χαιρετίζουμε την παρουσία ουδέτερων μεμονωμένων αθλητών που συμφωνούν με την ειρηνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων» -επομένως που δεν υποστηρίζουν ενεργά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία-, υπενθύμισε με νόημα ο πρόεδρος της ΔΟΕ.
Ωστόσο, οι πολιτικές διαδηλώσεις παραμένουν απαγορευμένες από τα γήπεδα και τα βάθρα και σε περίπτωση που ένας Ρώσος αθλητής κραδαίνοντας μια σημαία ή σχηματίσει το σύμβολο «Ζ» συνώνυμο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «θα άνοιγε μια πειθαρχική διαδικασία, που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τον άμεσο αποκλεισμό από τους Αγώνες», προειδοποίησε ο Μπαχ.
Αν και η ΔΟΕ αντέδρασε αμέσως στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποκλείοντας τους Ρώσους από τον παγκόσμιο αθλητισμό για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Τόμας Μπαχ εκτίμησε ότι «η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, είναι εντελώς διαφορετική και δεν απαιτούσε αθλητικές κυρώσεις.
«Δεν υπάρχει καμία παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη, ούτε από την πλευρά της Ισραηλινής Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (NOC) ούτε από την Παλαιστινιακή NOC», υποστήριξε ο Βαυαρός δικηγόρος, ενώ η ρωσική NOC είχε θέσει τις αθλητικές οργανώσεις υπό τον έλεγχό της, σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες.
Ο Τόμας Μπαχ, που υποδέχθηκε τον πρόεδρο της παλαιστινιακής NOC, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ την περασμένη εβδομάδα, υπόσχεται να δώσει «Ολυμπιακές προσκλήσεις» εάν οι Παλαιστίνιοι αθλητές δεν εξασφαλίσουν την πρόκριση, ώστε να είναι τουλάχιστον «έξι ή οκτώ» στο Παρίσι παρά το μέγεθος των καταστροφών και την ένταση της σύγκρουσης στην Γάζα.
Ο 70χρονος επικεφαλής της ΔΟΕ θεωρεί επίσης βέβαιο για τις πιθανότητες να υπάρχει μια μεικτή αφγανική αποστολή, ενώ η ΔΟΕ επέλεξε να διατηρήσει τον διάλογο με τους Ταλιμπάν υπό τον όρο ότι θα αφήσουν τους αθλητές να προπονούνται και να συμμετέχουν σε αγώνες.
«Από την πρώτη ημέρα, κάναμε κάθε προσπάθεια», εξήγησε ο Μπαχ, υπενθυμίζοντας την κινητοποίησή του το καλοκαίρι του 2021 για την απόκτηση ανθρωπιστικής βίζας -«ιδιαίτερα για τους αθλητές, αλλά και για τους αξιωματούχους που υποστήριξαν τη συμμετοχή των γυναικών στον αφγανικό αθλητισμό- προκειμένου να βοηθηθούν οι δικαιούχοι τους για να φύγουν από το Αφγανιστάν, «με την βοήθεια του Κατάρ».
Ερωτηθείς για τους 23 Κινέζους κολυμβητές που βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών στις αρχές του 2021 χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις, ο Μπαχ είπε ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ», ο οποίος «ακολούθησε τους κανόνες του».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, «δεν υπάρχει λόγος» οι ενδιαφερόμενοι κολυμβητές να μην είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων: «Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείς έναν αθλητή που δεν υποστηρίζεται από τις αρμόδιες αρχές -εν προκειμένω την WADA- και μετά να λες +ok, για αυτούς τους λόγους, επειδή ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι και τους αποκλείεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».