Η Κρίστσινα Τσιμανούσκαγια αναχώρησε σήμερα (4/8) από το Τόκιο για την Αυστρία.
Η Λευκορωσίδα σπρίντερ Κρίστσινα Τσιμανούσκαγια αναχώρησε σήμερα (4/8) από το Τόκιο για την Αυστρία μετά την αποχώρησή της από την πολωνική πρεσβεία, όπου είχε καταφύγει ύστερα από μια δραματική διπλωματική ανατροπή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Η άρνησή της να επιβιβαστεί σε πτήση της Turkish Airlines για τη χώρα της αργά την Κυριακή, αφότου είπε ότι η ομάδα της την πήγε στο αεροδρόμιο παρά τη θέλησή της, ήταν ένα από τα γεγονότα που θα μείνουν στην Ιστορία των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Στη συνέχεια η αθλήτρια ζήτησε προστασία στην πρεσβεία, την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, αναμενόταν να πάει στην Πολωνία, καθώς η Βαρσοβία της πρόσφερε ανθρωπιστική βίζα.
Αντ΄ αυτού, αναχώρησε με πτήση της Austrian Airlines που έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί το απόγευμα στη Βιέννη, στις 16:05. Μέλος της ομάδας της Λευκορωσίας, που ήταν σε επαφή με την Τσιμανούσκαγια, είπε ότι οι διπλωμάτες άλλαξαν την πτήση της λόγω προβλημάτων ασφαλείας.
Η Τσιμανούσκαγια, με μάσκα και φορώντας μπλε τζιν, μπλε μπλούζα και γυαλιά ηλίου, έφτασε με βαν που συνοδευόταν από την αστυνομία στο αεροδρόμιο «Ναρίτα», ανατολικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
Η αθλήτρια δεν μίλησε με τις αρκετές δεκάδες δημοσιογράφους που περίμεναν καθώς πήγε σε μια περιοχή VIP, συνοδευόμενη από αρκετούς υπαλλήλους που μετέφεραν τις βαλίτσες της, ενώ λίγο αργότερα μετέβη στην πύλη αναχώρησής της.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την υπόθεση της Τσιμανούσκαγια και περίμενε έκθεση από την ομάδα της Λευκορωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε το καθεστώς του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για αφόρητη «διακρατική καταστολή».
Η 24χρονη Τσιμανούσκαγια επρόκειτο να αγωνιστεί στα 200 μέτρα των Γυναικών τη Δευτέρα, αλλά δήλωσε ότι ο επικεφαλής Λευκορώσος προπονητής βρέθηκε στο δωμάτιό της την Κυριακή, στο Ολυμπιακό Χωριό και της είπε ότι έπρεπε να φύγει, αφότου εκείνη επέκρινε τους αξιωματούχους της ομάδας.
«Δεν θα επιστρέψω στη Λευκορωσία», είχε δηλώσει στο Reuters η αθλήτρια. Το περιστατικό έχει επικεντρώσει την προσοχή στη χώρα, όπου η αστυνομία έχει καταστείλει τις διαφωνίες μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών που προκλήθηκε πέρυσι από τις εκλογές, για τις οποίες η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι παραποιήθηκαν για να διατηρήσουν τον Λουκασένκο στην εξουσία.
Οι αρχές της Λευκορωσίας χαρακτήρισαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ως εγκληματίες ή βίαιους επαναστάτες που υποστηρίζονται από τη Δύση και περιέγραψαν τις ενέργειες των δικών τους υπηρεσιών επιβολής του νόμου ως κατάλληλες και αναγκαίες.
Ο Βιτάλι Σίσοφ, ένας Λευκορώσος ακτιβιστής που ζούσε εξόριστος στην Ουκρανία, βρέθηκε απαγχονισμένος σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι του στο Κίεβο νωρίς την Τρίτη και η ουκρανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για δολοφονία. Ο Σίσοφ ηγήθηκε μιας οργάνωσης που βοηθά τους Λευκορώσους να διαφύγουν από τον διωγμό.