Σε τι βοηθά τη σχέση η θεραπεία ζεύγους;

Σε τι βοηθά τη σχέση η θεραπεία ζεύγους;

Ποια προβλήματα του γάμου ή τη σχέσης σηκώνουν στα αλήθεια βοήθεια. Πότε πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια ειδικού και ποιος ο στόχος της θεραπείας;

Ο ιδανικός σύντροφος είναι δύσκολη υπόθεση. Ακόμα πιο ζόρικο και απαιτητικό όμως είναι αφού τον βρούμε να καταφέρουμε να έχουμε μαζί μια καλή σχέση σε βάθος χρόνου.

Δεν είναι περίεργο ότι τα διαζύγια παραμένουν σταθερά σε υψηλά ποσοστά ενώ δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που περνούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, τις οποίες ενίοτε αντιμετωπίζουν, όμως με τον καιρό προκύπτουν ξανά εμποδίζοντας την ομαλότητα της σχέσης τους.

Πότε λοιπόν είναι σημαντικό ένα ζευγάρι να καταφύγει στον ειδικό, δηλαδή σε έναν σύμβουλο σχέσης, και πώς μπορεί να το βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους;

Η έννοια της θεραπείας ζεύγους

Η ιδέα πίσω από τη θεραπεία ζεύγους είναι ότι το πρόβλημα που παρουσιάζει ένα άτομο συνδέεται με τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις που έχει με τον/την σύζυγο/ σύντροφο. Έτσι λοιπόν η έμφαση «φεύγει» από το άτομο και μεταφέρεται στις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι ή ακόμα μέσα στην οικογένεια.

Στις φορές αυτές, μάλιστα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την επιρροή της ευρύτερης οικογένειας πχ. γονείς, αδέρφια, παιδιά. Ή και το ευρύτερο κοινωνικό/ φιλικό περιβάλλον που μπορεί να εμπλέκεται στη σχέση. Κάθε άτομο, άλλωστε, κουβαλά πρότυπα, πεποιθήσεις και συμπεριφορές από την πατρική του οικογένεια, που είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα εισβάλουν στην επικοινωνία και στις σχέσεις που αναπτύσσει στη ζωή του.

Πότε μπορεί να ζητήσει βοήθεια ένα ζευγάρι;

Τα προβλήματα στο σεξ είναι μόνο ένα κομμάτι του παγόβουνου που απειλεί μια σχέση. Όταν ο ένας ή και οι δύο αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να ευχαριστηθούν την σχέση τους στο 100%, όταν υπάρχουν προβλήματα, δύσκολα συναισθήματα, συγκρούσεις και μυστικά, όταν νιώθουν ότι υπάρχει κάτι που δεν τους αφήνει να είναι πια χαρούμενοι μαζί και δεν μπορούν να το διαχειριστούν μόνοι τους, τότε το ζευγάρι θα πρέπει να καταλάβει πως η βοήθεια ενός ειδικού είναι σημαντική  για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Επίσης, σημαντικές αναπτυξιακές στιγμές για μια οικογένειας όπως ένα καινούργιο παιδί ή η απώλεια ενός παιδιού το οποίο φεύγει από το σπίτι ή τη ζωή είναι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν το ομαλό σχετίζεσθαι και να προκαλέσουν αναταραχές.

Τέτοιες αναταραχές μπορούν να προκληθούν και από μια απρόσμενη αλλαγή στην εργασιακή κατάσταση ενός εκ των δύο μελών ή ακόμα και των δύο, όπως μια πιθανή απόλυση ή αλλαγή στην βαθμίδα της δουλειάς, αλλαγές που συνήθως επιφέρουν ανισορροπίες στα ζευγάρια.

Αξίζει επίσης να τονίσουμε, πως η θεραπεία ζεύγους δεν αποσκοπεί πάντα στο να «τα ξαναβρούμε μωρέ μεταξύ μας και όλα καλά». Σε αρκετές περιπτώσεις ένας σύμβουλος γάμου μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να χωρίσει πολιτισμένα ή να βοηθήσει τον έναν από τους δύο στο να καταλήξει πως η λύση είναι ο χωρισμός.

Αντίστοιχα, ο σύμβουλος ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο στο να καταφέρει το ζευγάρι να είναι ξανά μαζί, ευτυχισμένο ύστερα από ένα περιστατικό απιστίας, για παράδειγμα.

Τι μπορεί να αποκομίσει το ζευγάρι από τη θεραπεία;

Στόχοι της θεραπείας δεν είναι μόνο η λύση του προβλήματος ή η εξάλειψη του συμπτώματος που δημιουργεί πρόβλημα στο ζευγάρι.

Είναι να παρατηρηθεί ο τρόπος επικοινωνίας, να αναδυθούν οι αρχές και οι σκέψεις βάσει των οποίων το κάθε μέλος αλληλεπιδρά, να δοθεί ο χώρος να ακουστούν και να εκφραστούν και να βρεθούν νέα εναλλακτικά πρότυπα σύνδεσης, πιο λειτουργικά και για τους δύο ή, αν εμπλέκονται και άλλα μέλη (παιδιά), για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Να σκεφτούν για ποιο λόγο είναι μαζί, να διερευνήσουν τις δυναμικές της σχέσης τους, όπως αυτή εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους και να αναζητήσουν τρόπους ώστε να απολαμβάνουν την κοινή τους ζωή.

Τι ακριβώς συμβαίνει σε μια συνεδρία;

Το ζευγάρι είτε μόνο του, είτε σε ομάδες ζευγαριών, μοιράζονται τα συμβάντα, τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους πάνω στα θέματα που το προβληματίζουν.

Ο ειδικός αντλεί πληροφορίες από την λεκτική και μη επικοινωνία τους και στη συνέχεια, μέσω συζήτησης, τους βοηθά να κατανοήσουν τι συμβαίνει στην σχέση και πώς δημιουργήθηκαν οι δυσκολίες, χωρίς όμως να κατηγορήσει τον έναν από τους δύο.

Όπως και στην ατομική συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία, ο ειδικός δεν είναι δικαστής, δεν θα κρίνει ούτε θα ακυρώσει κάποιον από τους δύο. Το μέρος που θα πάρει είναι εκείνο της υγιούς σχέσης, αν φυσικά αυτό είναι κοινό θέλω του ζευγαριού.

Θα τα βρούμε;

Θα ακουστεί λίγο απλοϊκή η απάντηση, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή: αν το θέλετε, ναι. Με απαραίτητη προϋπόθεση την έγκαιρη απόφαση σας να απευθυνθείτε σε ειδικό, και φυσικά την επιθυμία και των δύο να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ