Βλέπεις ζευγάρια να μη ζηλεύουν και τα φθονείς; Έχει γίνει η ζήλια το βασικό σου συναίσθημα; Απαλλάξου τώρα.
Όλα στη ζωή θέλουν μέτρο. Σε αυτά που απαγορεύονται, όμως, δύσκολα βάζεις μέτρο. Η ζήλια, κατά έναν περίεργο τρόπο είναι δελεαστική· θέλεις και δεν θέλεις ταυτόχρονα να ζηλεύεις. Είναι ένα συναίσθημα το οποίο δεν μπορείς να διαχειριστείς εύκολα, χρειάζεται δουλίτσα με τον σύντροφό σου, αλλά κυρίως με τον εαυτό σου. Δε θα σου πούμε να μη ζηλεύεις καθόλου, θα σου πούμε όμως ότι η ζήλια του Καλ στον Τιτανικό τον έκανε να φαίνεται ακόμη πιο αντιπαθητικός.
Εμείς το μόνο που μπορούμε κάνουμε είναι να σου δώσουμε μερικές συμβουλές για να μη καταντήσεις σαν τη νέμεση του Τζακ.
Αρχικά αποδέξου ότι το να είσαι ζηλιάρης είναι αρνητικό
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τη ζήλια με το ενδιαφέρον, ίσως και να είσαι ένας από αυτούς. Λοιπόν, σου έχουμε νέα: το ενδιαφέρον πηγάζει από ανιδιοτελή συναισθήματα, ενώ η ζήλια από εγωισμό. Σκέψου το λίγο, σε ενδιαφέρει αν ο σύντροφός σου σε απατάει, όχι αν είναι καλά στην υγεία του.
Δεύτερον, όσο κι αν σου φαίνεται φαιδρό, όσο κι αν το υποτιμάς, η εμπιστοσύνη είναι το βασικότερο συστατικό σε μία σχέση. Κάποια στιγμή εσύ θα κουραστείς να ζηλεύεις και ο σύντροφός σου θα έχει πιεστεί, συνεπώς ίσως και να λήξει η σχέση. Και εσύ μετά θα λες «τον/ην αγαπούσα, αλλά δεν ταιριάζαμε· όχι, τον/ην αγαπούσες, αλλά τον έδιωξες.
Μπες στη θέση του άλλου
Φαντάσου ένα ηλιόλουστο πρωινό, την ώρα που έχεις ανοίξει την καφετιέρα και το σπίτι έχει μοσχομυρίσει καφέ, να συνδεθείς στο ίντερνετ και να λάβεις γκρινιάρικα μηνύματα ζήλιας από το πουθενά. Ή ενώ έχεις βγει για ποτό με τον σύντροφό σου να ξεκινήσει ένα λογύδριο ζήλιας επειδή π.χ. ήσουν ευγενικός/ή με το σερβιτόρο κι εκείνος/η το παρεξήγησε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα νιώσεις την αδικία να σε πνίγει και ότι ούτε να τσακωθείς δε θα μπεις στον κόπο.
Γιατί ζηλεύεις;
Μήπως στο παρελθόν σε είχαν απατήσει και τώρα ανησυχείς ότι η ιστορία θα επαναληφθεί; Μήπως έχεις θέματα με την αυτοπεποίθησή σου και το πρόβλημα της ζήλιας είναι βαθύτερο; Μήπως, ακόμα χειρότερα, ζηλεύεις επειδή εσύ φλερτάρεις και κρίνεις εξ ιδίων; Αν συμβαίνει κάτι από αυτά, τότε δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύεις.
Κόψε τις κακές συνήθειες
Αντιστάσου στην επιθυμία να δεις το κινητό του/ης ή να ξεψαχνίσεις το προφίλ του/ης. Όταν τον/ην πάρεις τηλέφωνο προσπάθησε να μη ρωτήσεις με ποιους είναι. Τι άλλο κάνεις όταν σε πιάνουν οι παράνοιες; Προσπάθησε να μην το κάνεις, ναι θέλεις τόσο πολύ να το κάνεις, αλλά πρέπει να πεις ένα βροντερό «όχι».
Ξεκίνα καλές συνήθειες
Ένας πολύ καλός τρόπος να αποβάλεις τη ζήλια είναι να αντιστρέψεις το παιχνίδι. Συνήθως, οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις σχέσεις είναι κώλος και βρακί, έχουν κοινό προφίλ κι άλλα τέτοια ωραία πιεστικά. Σπάσε αυτές τις συνήθειες και υιοθέτησε καινούριες. Για παράδειγμα, θεώρησε σαν υποχρέωση στον εαυτό σου και στη σχέση σου να βγαίνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα χώρια. Ανεξαρτητοποιήσου λίγο, ενήλικας άνθρωπος.
Μοιράσου αυτό που σου πυροδοτεί τη ζήλια
Όταν βγάζεις κάτι από μέσα σου, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να το αποδεχτείς και να το αφήσεις πίσω. Ίσως και αυτά που έχει να σου πει ο σύντροφός σου σε βοηθήσουν, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει στο μυαλό του.
Σκέψου πώς μπορεί να φαίνεσαι
Αν σε έχει κυριεύσει η ζήλια, πίστεψέ μας, αυτό θα βγαίνει προς τα έξω. Η ζήλια μάς κάνει να φερόμαστε απότομα, να είμαστε αγενείς και να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Σκέψου πώς μπορεί να σε βλέπει ένα καινούριο μέλος στην παρέα αν εσύ φέρεσαι έτσι.
Βάλτε όρια
Κάθισε με τον σύντροφό σου, κάποια στιγμή που κανένας από τους δύο σας δεν θα είναι κουρασμένος ή άκεφος και συζητήστε για το τι θεωρεί ο καθένας απιστία. Το φλερτ θεωρείται απιστία; Μια αθώα συνομιλία στο τσατ είναι κατακριτέα; Μιλήστε!
Το χειρότερο σενάριο
Το χειρότερο σενάριο είναι πράγματι να σε κερατώνει, κάτι που αργά ή γρήγορα θα το μάθεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να «χαλιέσαι» για έναν άνθρωπο που υπάρχει περίπτωση να αποδειχθεί ακατάλληλος. Κράτα απλώς μικρό καλάθι και όλα καλά.
Πηγή: in2life.gr