Βλέπετε παντού τρίχες σας, στο νιπτήρα του μπάνιου, στο πάτωμα του δωματίου, ακόμη και στο κάθισμα του αυτοκινήτου; Πόσο ανησυχητική είναι η τριχόπτωση αυτή την εποχή;
Καθημερινά είναι φυσιολογικό να χάνουμε από 70-100 τρίχες, εξηγεί στο ygeiamou.gr η Κατερίνα Λαμπρινοπούλου δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπάρχουν όμως άτομα που καθημερινά δεν χάνουν τόσες πολλές τρίχες, αλλά ενδέχεται να χάνουν περισσότερα μαλλιά δυο φορές τον χρόνο – το φθινόπωρο και την άνοιξη – γεγονός που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό.
Πότε λοιπόν πρέπει να μας ανησυχήσει η απώλεια μαλλιών; Όταν οι τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής μας είναι πιο λεπτές και όταν δούμε σαφή αραίωση. «Αυτό θα το καταλάβουμε εάν πιάσουμε τα μαλλιά μας αλογοουρά και διαπιστώσουμε ότι γίνεται μια πιο μικρή – πιο λεπτή – αλογοουρά ή πιάσουμε απλά τα μαλλιά μας και διαπιστώσουμε ότι το στέλεχος της τρίχας είναι πιο λεπτό» εξηγεί η κ. Λαμπρινοπούλου.
Τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση που διαπιστώσουμε αραίωση; Καταρχήν θα πρέπει να γίνουν γενική εξέταση αίματος (αιματοκρίτης, σίδηρος, φεριτίνη) και εξετάσεις του θυρεοειδούς (Τ3, Τ4, TSH και αντιθυρεοειδικά αντισώματα). Να σημειωθεί ότι αν οι εξετάσεις αποκαλύπτουν σιδηροπενία (χαμηλά αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό) ή διαταραχές του θυρεοειδούς, τότε η τριχόπτωση ενδέχεται να οφείλεται σε αυτές τις καταστάσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα ούτως ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα της αραίωσης.
Εάν όμως τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά τότε το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη στον δερματολόγο για την αντιμετώπιση της εποχιακή τριχόπτωσης. Η θεραπεία συνήθως είναι σε τρία στάδια και συνίσταται σε χρήση ειδικών σαμπουάν, συμπληρωμάτων διατροφής ανάλογα με τις εξετάσεις που θα δει ο δερματολόγος και λοσιόν ή μείγμα διαφόρων λοσιόν. Η θεραπεία ακολουθείται για δύο μήνες οπότε και αξιολογούνται τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Πηγή: ygeiamou.gr