Η ιστορία του πιο σπουδαίου ελληνικού αντιπολεμικού έργου (pic+vid)

Η ιστορία του πιο σπουδαίου ελληνικού αντιπολεμικού έργου (pic+vid)

Λίγοι γνωρίζουν ότι ένας μέρος της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» της ελληνικής σατιρικής κινηματογραφικής ταινίας του 1971 γυρίστηκε στον παλιό ατμοηλεκτρικό σταθμό του Φαλήρου.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ένα μέρος της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» της ελληνικής σατιρικής κινηματογραφικής ταινίας του 1971 του 1971 γυρίστηκε στον παλιό ατμοηλεκτρικό σταθμό του Φαλήρου. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η ταινία, σατιρική, δραματική, κωμική είναι η ταινία που σήμανε την αλλαγή των κινηματογραφικών ρόλων του Θανάση Βέγγου, καθώς οι ταινίες του και οι ρόλοι του έκτοτε απέκτησαν διαφορετικό περιεχόμενο.

Η σκηνοθεσία και παραγωγή ήταν του Ντίνου Κατσουρίδη. Η ταινία τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου). Η ταινία τοποθετείται στην περίοδο της Κατοχής και αναφέρει πως μετά από μία ψευδομαρτυρία σε ένα δικαστήριο, ο Θανάσης, θα βρεθεί σε φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Εκεί θα τον «ονομάσουν» Ιβάν (ένας περίφημος αντιστασιακός) και θα κινδυνέψει να εκτελεστεί.

Η ταινία ξεκινά στο εργοστάσιο, που ανήκει στους Γερμανούς και στο οποίο δουλεύει ο Θανάσης. Κατά την επιστροφή του στο σπίτι του, θα περάσει από την ταβέρνα που προμηθεύεται φαγητό. Εκεί θα του μυρίσει κρέας. Ο ταβερνιάρης θα το αρνηθεί και ο Θανάσης θα φύγει. Στο δρόμο κυνηγημένος, χάνει το κατσαρολάκι με το φαί του και πεινασμένος αρχίζει να γλύφει τα πιάτα.

Εκείνη τη στιγμή μία κυρία θα εισβάλει με έναν αστυνομικό και θα κατηγορήσει τον ταβερνιάρη ότι μαγείρεψε τη γάτα της. Κατόπιν, η αδελφή του Θανάση θα τον πείσει να πάει στο δικαστήριο να ψευδομαρτυρήσει, καθότι χρειαζόντουσαν τον ταβερνιάρη.

Αφού καταδικάζεται για ψευδομαρτυρία, ο Θανάσης, θα οδηγηθεί από λάθος στις φυλακές πολιτικών κρατουμένων. Εκεί θα γνωρίσει Έλληνες αντιστασιακούς, οι οποίοι του μιλούν για τον περιβόητο Ιβάν, έναν ήρωα της αντίστασης. Σε λίγη ώρα οι Ιταλοί φέρνουν και τον Ιβάν. Αυτός θα βοηθήσει τους πατριώτες να δραπετεύσουν, με τον Θανάση να μένει πίσω. Οι Ιταλοί που περίμεναν έναν Ναζί αξιωματικό για να ανακρίνει τον Ιβάν, τελικά, του δίνουν τον Θανάση με το πρόσχημα ότι αυτός είναι ο Ιβάν. Ο Θανάσης θα βασανιστεί σκληρά.

Κατόπιν, καταφέρνει και δραπετεύει με τη βοήθεια κάποιον ιερόδουλων, οι οποίες τον ντύνουν γυναίκα, και της ακολουθεί, στο νοσοκομείο Συγγρού. Εκεί ο ιατρός τον αφήνει να φύγει. Συλλαμβάνεται και για δεύτερη φορά σαν Ιβάν. Προσπαθεί ξανά να αποδράσει, φτάνει σπίτι του παίρνει το ραδιόφωνο σε μια κουβέρτα και η ταινία τελειώνει με τον Θανάση να περνά ανάμεσα από τους Γερμανούς στρατιώτες, ενώ από τα ηχεία του ραδιοφώνου, ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Πηγή: pentapostagma.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ