Καλοκαίρι 1963. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου άφησαν για λίγο τις παραστάσεις και τα γυρίσματα των ταινιών και ταξίδεψαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη για το γεγονός της χρονιάς.
Περίπου 15.000 φίλαθλοι κατέκλυσαν την Τούμπα για να δουν τον φιλικό αγώνα ανάμεσα σε ηθοποιούς και στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Διαιτητές ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Σταυρίδης και ο συνθέτης Ευάγγελος Λυκιαρδόπουλος, που είχε γράψει τα τραγούδια «Για σένα» και «Δεν θέλω», τα οποία πρωτοτραγουδήθηκαν από τη Σοφία Βέμπο.
Τερματοφύλακας ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Την ομάδα των ποδοσφαιριστών αποτέλεσαν ο Γιώργος Πάντζας, ο Γιάννης Μαλλούχος, οι ζεν πρεμιέ Νίκος Κούρκουλος και Ανδρέας Ντούζος, ο «σκληρός» του κινηματογράφου Νίκος Τσαχιρίδης, ο Μίμης Στεφανάκος που ήταν παντρεμένος με τη Μάρθα Καραγιάννη και ο «Κίτσος» του ελληνικού κινηματογράφου, Τάσος Γιαννόπουλος.
Προς ενίσχυση της ομάδας των ηθοποιών συμμετείχαν οι ποδοσφαιριστές που τότε αγωνίζονταν για τον Παναθηναϊκό, Μίμης Δομάζος, Τάκης Λουκανίδης και Κώστας Τούμπελης. Στον ρόλο του παρατηρητή ήταν η Γεωργία Βασιλειάδου που με την ιδιαίτερη φωνή της και το ταμπεραμέντο της θα έβαζε σε τάξη όποιον παραβίαζε τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο αγώνας έληξε με ισοπαλία και το σκορ ήταν 1-1.
Όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που το κοινό είδε τους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου με ποδοσφαιρική φανέλα. Σε νεαρή ηλικία για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν τερματοφύλακας στην ομάδα της ΑΕΚ. Συνήθως, αναπληρωματικός. Ο Νίκος Κούρκουλος από μικρός λάτρευε τον αθλητισμό και πάνω από όλα το ποδόσφαιρο. Οι προπονητές του έλεγαν ότι ήταν αυθεντικό ταλέντο. Για ένα διάστημα έπαιζε στον Παναθηναϊκό ως επιθετικός. Παράλληλα, ο Κούρκουλος είχε ξεκινήσει μαθήματα υποκριτικής στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το ποδόσφαιρο έπρεπε να μείνει πίσω.
Ο Νίκος Σταυρίδης, λάτρευε το ποδόσφαιρο και ήταν θερμός υποστηρικτής του Ολυμπιακού. Όταν ήταν νέος και έμενε στην Αθήνα, πήγαινε με τα πόδια μέχρι το γήπεδο Καραϊσκάκη στον Πειραιά για να δει τους αγώνες της ερυθρόλευκης ομάδας. Λίγους μήνες μετά τον φιλικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη, το 1963, ο Σταυρίδης έβαλε ξανά τη φανέλα του διαιτητή για της ανάγκες της ταινίας «Διαιτητής».
Μετά το τέλος των γυρισμάτων ο Σταυρίδης έμεινε στον αγωνιστικό χώρο για να δει τον αγώνα. Όταν σκόραρε ο αγαπημένος του παίκτης και φίλος Γιώργος Σιδέρης, ο Σταυρίδης δεν κρατήθηκε και μπήκε στο γήπεδο για να τον φιλήσει. Ο ηθοποιός Νίκος Τσαχιρίδης, που έπαιξε σε δεκάδες ταινίες όπως «Η αυγή του θριάμβου» και «Ποτέ την Κυριακή», πριν αρχίσει την καριέρα του στον κινηματογράφο έπαιζε στον Πανελλήνιο σύνδεσμο αμειβομένων ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).
Ο Μίμης Στεφανάκος, που ήταν παντρεμένος με την Μάρθα Καραγιάννη, είχε παίξει συνολικά σε επτά ταινίες από το 1960 μέχρι το 1964, είχε μια μεγάλη πορεία στο ποδόσφαιρο. Από τον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο «Υπεροχή Νεαπόλεως» στα Εξάρχεια, πήγε στην ομάδα του Ολυμπιακού, όπου έπαιζε ως αμυντικός. Είχε προτάσεις από την ΑΕΚ, αλλά και από ξένες ομάδες, όπως η Ίντερ, η Μπαρτσελόνα και η Φενερμπαχτσέ.
Εκτός από τον Στεφανάκο, η σταδιοδρομία όλων των υπολοίπων στο άθλημα έληξε σύντομα. Το σανίδι τους είχε κερδίσει. Η ομάδα των ηθοποιών εκείνη τη χρονιά έκανε και άλλες εμφανίσεις. Δείτε στο σπάνιο φίλμ της εποχής την αναμέτρηση με την ομάδα των δημοσιογράφων. Μεταξύ των μελών της ομάδας των ηθοποιών διακρίνονται οι Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Πάντζας, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ανδρέας Ντούζος και Νίκος Κούρκουλος. Τον αγώνα παρακολουθεί πλήθος θεατών, μεταξύ των οποίων διακρίνονται η ηθοποιός Τζένη Καρέζη και ο τότε σύντροφός της Ζάχος Χατζηφωτίου.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Πηγή: mixanitouxronou.gr