
Το Μινιόν αναμένεται να φιλοξενήσει πολλά καταστήματα και γραφεία, με σημαντική παρουσία του καταστήματος Zara, το οποίο θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα, από το υπόγειο έως τον 2ο όροφο.
Μετά από δύο δεκαετίες εγκατάλειψης, το ιστορικό Μινιόν επέστρεψε δυναμικά στον χάρτη της εμπορικής ζωής της Αθήνας, φιλοξενώντας πλέον ένα υπερσύγχρονο Zara τεσσάρων επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ..
Το Μινιόν ξανά στο προσκήνιο – Άνοιξε τις πόρτες του με κατάστημα Zara 6.000 τ.μ.
Αν και δεν θυμίζει το παρελθόν του ως πολυκατάστημα, το νέο Μινιόν επανατοποθετείται στην καρδιά της πόλης ως κτίριο μεικτής χρήσης, φιλοξενώντας εκτός από το Zara, γραφεία της ίδιας εταιρείας στους επάνω ορόφους, καθώς και τμήματα της ΔΕΗ, ενώ η Dimand δρομολογεί την ανέγερση οκταώροφου συγκροτήματος κατοικιών εντός του συγκροτήματος.
Διαβάστε επίσης: Αζεντίν Ουναΐ: Ο άνθρωπος που τον πάει στη Σαουδική Αραβία
Από θρύλος του εμπορίου σε σύμβολο αστικής ανάπλασης
Η πορεία του Μινιόν ξεκίνησε το 1934 από ένα μικρό περίπτερο, όταν ο Γιάννης Γεωργακάς και ο Άγγελος Σεραφειμίδης έθεσαν τα θεμέλια για το μέλλον ενός εμπορικού θρύλου. Τη δεκαετία του ’50, το πολυκατάστημα απέκτησε διαστάσεις φαινομένου με 120.000 είδη, 1.000 υπαλλήλους και τζίρους που άγγιζαν το 1 δισ. δραχμές. Πρωτοπόρο σε κάθε επίπεδο, το Μινιόν εισήγαγε καινοτομίες όπως κυλιόμενες σκάλες, διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, τεχνολογία υπολογιστών, ακόμη και συνεργασίες με τη Disney. Ωστόσο, όλα ανατράπηκαν το 1980, όταν εμπρησμός ισοπέδωσε το κατάστημα. Παρά την επανεκκίνηση το 1983 και την επαναγορά του από τον Γεωργακά το 1991, οι οικονομικές δυσκολίες οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμο το 1998. Μετά από μακρά περίοδο εγκατάλειψης, το κτήριο απέκτησε νέο ιδιοκτήτη το 2021, όταν η Dimand εξασφάλισε το ακίνητο σε διαγωνισμό, προσφέροντας πάνω από 25 εκατ. ευρώ και ανοίγοντας έναν νέο κύκλο στην ιστορία του πιο εμβληματικού πολυκαταστήματος της Ελλάδας.
«Κλείδωσε» η ημερομηνία: Τότε ανοίγει το Μινιόν – Έτσι θα είναι μέσα – Τα μαγαζιά – Το «γίγας» Zara και το 8ώροφο στον πεζόδρομο
Στις αρχές Μαρτίου του 2025, το θρυλικό πολυκατάστημα Μινιόν θα άνοιξε ξανά τις πόρτες του, επιστρέφοντας στη ζωή του κέντρου της Αθήνας έπειτα από δυόμιση και πλέον δεκαετίες. Με τη φιλοδοξία να δώσει νέα πνοή στην περιοχή, το Μινιόν επανέρχεται δυναμικά, συνδυάζοντας την ιστορική του ταυτότητα με τον σύγχρονο σχεδιασμό.
Κατά την ομιλία του στο 4ο ΟΤ Forum με θέμα «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – “Ελλάδα 2030″», ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, δήλωσε ότι το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το έργο είναι έτοιμο, οι χρήστες κάνουν τις δικές τους εργασίες. Ήδη η ΔΕΗ έχει εγκατασταθεί στα γραφεία».
Ο κ. Ανδριόπουλος αποκάλυψε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου του 2025, το κτίριο θα είναι πλήρως λειτουργικό κατά τα 3/4, καθώς η Zara και η Inditex ολοκληρώνουν και αυτές τις δικές τους εργασίες στους χώρους τους.
Το Μινιόν αναμένεται να φιλοξενήσει πολλά καταστήματα και γραφεία, με σημαντική παρουσία του καταστήματος Zara, το οποίο θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα, από το υπόγειο έως τον 2ο όροφο. Αυτό θα προσφέρει στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία αγορών σε ένα ελκυστικό περιβάλλον.
Γραφεία και μισθωτές
Εκτός από το κατάστημα Zara, στο Μινιόν θα υπάρχουν και γραφεία, με τη ΔΕΗ και τη Zara να αποτελούν δύο από τους κύριους μισθωτές του ιστορικού κτιρίου. Αυτή η συνύπαρξη καταστημάτων και γραφείων προσφέρει μια δυναμική ατμόσφαιρα στον χώρο, συνδυάζοντας την εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα.
Διαμερίσματα στο κτίριο Α
Επιπλέον, το 8ώροφο κτίριο Α, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου, σχεδιάζεται να περιλαμβάνει διαμερίσματα μέχρι 125 τ.μ. Η Dimand έχει ήδη προσελκύσει ενδιαφέρον από αγοραστές, δείχνοντας ότι υπάρχει ζήτηση για κατοικίες στην περιοχή. Αυτό το εγχείρημα αναμένεται να συμβάλει στην αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, προσφέροντας ποιοτικές κατοικίες σε μια από τις πιο κεντρικές τοποθεσίες της πόλης.
Η ιστορία του Μινιόν
Το εμβληματικό κτίριο βρίσκεται μεταξύ των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου. Η ιστορία του Μινιόν ξεκίνησε το 1934 όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη άνοιξαν το περίπτερο με το όνομα «Μινιόν».
Το 1944 ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτήριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα και να στεγάσει εκεί την επιχείρησή του.
Από τη δεκαετία του 1950, το Μινιόν εξελίσσεται σταδιακά στο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δισ. δραχμές.
Το Μινιόν πρωτοπόρο για την εποχή του, χάρη στον ευρηματικό Γιάννη Γεωργακά, λάνσαρε τις ετήσιες εκπτώσεις, έβαλε καθορισμένες τιμές στα προϊόντα, καταργώντας τα παζάρια, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση, τοποθέτησε κυλιόμενες σκάλες, έβαλε κλιματισμό, έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ακόμα, καθιέρωσε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών και σεμινάρια προσωπικού, λειτούργησε εστιατόριο καφετέρια-μπαρ στους ορόφους του, καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πωλούσε αυτοκίνητα, προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την The Walt Disney World.
Έφερε δε από το Ορλάντο τις αυθεντικές στολές Disney και τέλος έφερε Άγιο Βασίλη για να μοιράζει δώρα στα παιδιά και να αποτελέσει το μέρος που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.
Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστρέφεται ολοσχερώς από εμπρησμό. Το 1983 με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται.
Το 1991 ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, ο Γ. Γεωργακάς αγοράζει πάλι το Μινιόν από το κράτος. Το 1998 το «ΜΙΝΙΟΝ» κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις.
Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να νοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε το 2018 όταν αποκαλύφθηκαν οι εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του ομίλου.
Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατ. ευρώ. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια, ουσιαστικά κενό και είχε καλυφθεί εξωτερικά με ένα έργο ζωγραφικής. Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ.
Πηγή: enimerotiko.gr