Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να επισκεφτείτε την Σίφνο

Η Σίφνος είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στο κοινό που αναζητάει την προσεγμένη ποιότητα, την κομψότητα, την ισορροπία και το σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον –ένα μέρος του δυτικού νησιού μάλιστα ανήκει στο δίκτυο Natura.

Της έχουν προσδώσει πολλές ονομασίες κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της -Μερόπη, Ακίς, Σίφανος, Σιφάντο, Αστρογώνιο- με τη σημερινή της να οφείλεται στο Σίφνο, γιο του Αττικού ήρωα του Σουνίου και πρώτου κατοίκου του νησιού ή στη λέξη «σιφνός», που σημαίνει κούφιος, κενός και οφείλεται στις πολλές στοές που υπάρχουν στο νησί λόγω της αναπτυγμένης μεταλλευτικής δραστηριότητας που σημειώθηκε κατά την αρχαιότητα.

Η Σίφνος είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στο κοινό που αναζητάει την προσεγμένη ποιότητα, την κομψότητα, την ισορροπία και το σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον –ένα μέρος του δυτικού νησιού μάλιστα ανήκει στο δίκτυο Natura. Τίποτα στο νησί δεν είναι παράταιρο, όλα λες και μελετημένα έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν τον τόπο για να μαγέψουν τον επισκέπτη του και να τον ξαναφέρουν εδώ ξανά και ξανά.


Παναγία Χρυσοπηγή

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σίφνου μεταξύ του Φάρου και του Πλατύ Γιαλού, το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής αναδύεται λες μέσα από τα νερά του Αιγαίου για να προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες στους επισκέπτες του. Σημείο αναφοράς για το νησί, είναι ταυτόχρονα η πολιούχος και προστάτιδα του από το 1964. Χτισμένη το 1615 δημιουργήθηκε για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής που σώσανε οι ψαράδες του νησιού από τη θάλασσα. Από το 1760 αποτελεί μετόχι του μοναστηριού της Βρυσιανής, ενώ οφείλει την ονομασία της στον καλόγερο Παρθένο Χαιρέτη, ο οποίος την ονόμασε έτσι προς ανάμνηση της προηγούμενης μονής όπου ασκήτεψε πριν έρθει στη Σίφνο, την Χρυσοπηγή Χανιών.

Αν παρατηρήσετε καλύτερα θα δείτε ότι ο βράχος όπου είναι χτισμένη η μονή ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια γέφυρα. Σύμφωνα, λοιπόν με την παράδοση η Παναγία έκοψε το βράχο στα δύο μετά από κάλεσμα μιας καλόγριας ώστε να σωθεί από την επιδρομή πειρατών.

Η δεύτερη εκδοχή ισχυρίζεται ότι όταν οι καλόγριες του μοναστηριού πήγαν να ανάψουν τα καντήλια βρήκαν τους πειρατές να κοιμούνται στην εκκλησία. Από το άρωμα του λιβανιού ένας πειρατής ξύπνησε, σήκωσε και τους υπόλοιπους και άρχισαν να τις κυνηγάνε. Τότε η Παναγία, προκειμένου να τις σώσει από τα χέρια πειρατών, έκοψε το βράχο στα δύο. Κατάλευκη και με το φως του ήλιου να της προσδίδει περισσότερη λάμψη, έρχεται σε αντίθεση με την άγρια ομορφιά του βραχώδους τοπίου ολόγυρά της, χαρίζοντας σε όσους την επισκεφτούν αφορμή για αμέτρητα φωτογραφικά κλικ.

Απολλωνία

Πρωτεύουσα του νησιού η πανέμορφη Απολλωνία, είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους και συναντάται στην ενδοχώρα της Σίφνου.

Πήρε το όνομά της από το θεό Απόλλωνα, ο οποίος λατρευόταν από τους κατοίκους του νησιού κατά την αρχαιότητα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν και Σταυρί είτε λόγω του σταυροδρομίου που υπάρχει στην περιοχή και οδηγεί προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού είτε λόγω της εκκλησίας του Σταυρού στην καρδιά του χωριού.

Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός και προστατευόμενος οικισμός, μια βόλτα στο περίφημο και πολυφωτογραφημένο «στενό» της (το κεντρικό σοκάκι του οικισμού που οδηγεί προς την Καταβατή) είναι αρκετή για να σας μαγέψει με την ομορφιά και την λάμψη των χαρακτηριστικών, πάλλευκων κυκλαδίτικων σπιτιών και κτηρίων.

Στο «στενό» συγκεντρώνονται και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, μπαράκια και εστιατόρια της Απολλωνίας.

Πηγή: Travelstyle.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από