Ο μήνας δεν βγαίνει ούτε με 1.500 ευρώ: Ο εφιάλτης της επιβίωσης για τον μέσο Έλληνα!

«ΤΑ ΝΕΑ» έκαναν το αναλυτικό εξοδολόγιο για ένα μονομελές νοικοκυριό με έναν ενήλικο 30-40 ετών και για ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο ενηλίκους και δύο παιδιά!

Κατά την περσινή προεκλογική εκστρατεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς, θέτοντας στόχο ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ μεικτά. Παρότι σε μια πρώτη ανάγνωση αυτή η αμοιβή μπορεί να φαίνεται ικανοποιητική, ειδικά σε μια χώρα όπου πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν «πλούσιος» όποιος κέρδιζε 1.000 ευρώ μηνιαίως, η σκληρή πραγματικότητα του 2024 αποκαλύπτει ότι ένα καθαρό εισόδημα 1.500 ευρώ δεν επαρκεί καν για να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός εργαζομένου που ζει με τις ελάχιστες ανέσεις.

Διαβάστε επίσης: Η πρόβλεψη – έκπληξη του Γιαννακόπουλου για Ολυμπιακό

Ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος του μέσου μισθού των 1.500 ευρώ μέχρι το 2027, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν το επίπεδο διαβίωσης του μέσου Έλληνα πολίτη θα βελτιωθεί. Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» πραγματοποίησε μια αναλυτική αποτίμηση εξόδων για δύο διαφορετικά νοικοκυριά: ένα μονομελές με έναν ενήλικα ηλικίας 30-40 ετών και ένα τετραμελές με δύο ενήλικες και δύο παιδιά. Στην πρώτη περίπτωση, υποθέτοντας ότι το άτομο πληρώνει ενοίκιο ή εξυπηρετεί στεγαστικό δάνειο, τα μηνιαία έξοδα, εξαιρουμένων των πολυτελειών και υπερβολών, ανέρχονται σε 1.590 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, το ποσό αγγίζει τα 3.660 ευρώ. Το κοινό συμπέρασμα είναι ότι με έναν «καλό» καθαρό μισθό των 1.500 ευρώ, τα έξοδα του μήνα δεν καλύπτονται.

Πονοκέφαλος για τον μέσο Έλληνα

Πάνω από 1.000 ευρώ για στέγαση και διατροφή: Τα δύο μεγαλύτερα έξοδα ενός νοικοκυριού είναι η στέγαση και η διατροφή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, το φτωχότερο 20% των Ελλήνων δαπανά το ένα τρίτο (33,8%) του εισοδήματός του σε τρόφιμα και το ένα τέταρτο (22%) σε στέγαση. Αν και αυτά τα δεδομένα ισχύουν κατά μέσο όρο, το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα συμβάλλει στην υποεκτίμηση του ποσοστού του εισοδήματος που αφιερώνεται στη στέγαση.

Στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Αθήνα του 2024, τα ενοίκια έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 9,2% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και είναι πλέον 5,3% υψηλότερες από το 2007. Ένα μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα περίπου 60 τετραγωνικών μέτρων σε γειτονιά της Αθήνας σπάνια πέφτει κάτω από τα 550 ευρώ. Για μια τετραμελή οικογένεια, το διαμέρισμα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, με το ενοίκιο να αυξάνεται προφανώς σε περίπου 850 ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο έξοδο είναι η διατροφή και τα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο της ΕΕ, και έκλεισε τον Σεπτέμβριο στο 3,2%. Αν υπολογίσουμε τα ετήσια έξοδα σούπερ μάρκετ ενός μονομελούς νοικοκυριού που καλύπτει σχεδόν όλες τις διατροφικές του ανάγκες με σπιτικά γεύματα, το μηνιαίο κόστος ανέρχεται περίπου στα 480 ευρώ.

Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει τα εβδομαδιαία ψώνια, καθώς και αγορές που γίνονται μία φορά το μήνα (π.χ. ελαιόλαδο, αφρόλουτρο), μία φορά κάθε δύο μήνες (π.χ. ξυριστικά, σαμπουάν), αλλά και εκείνα που αγοράζουμε μία φορά το χρόνο (π.χ. απορρυπαντικό πλυντηρίου). Για μια τετραμελή οικογένεια, το μηνιαίο κόστος του σουπερμάρκετ αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας κοντά στα 1.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται τα ακριβά βρεφικά είδη (βρεφικά γάλατα, πάνες) και η κάλυψη των διατροφικών αναγκών τριών ατόμων (δύο ενήλικες και ένα παιδί σχολικής ηλικίας).

Πηγή: athensmagazine.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από