Γλυκερία: Το πραγματικό όνομα, το talent show που την ανέδειξε, τα 40 χρόνια γάμου και το λάθος με τον γιο της

Γλυκερία: Το πραγματικό όνομα, το talent show που την ανέδειξε, τα 40 χρόνια γάμου και το λάθος με τον γιο της

Η Γλυκερία έχει ερμηνεύσει δεκάδες κομμάτια, που έχουν γίνει διαχρονικά και τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι.

Γλυκερία (Γλυκερία Κωτσούλα- Φωτιάδη) γεννήθηκε στο χωριό Άγιο Πνεύμα Σερρών. Από μικρή δέχθηκε μουσικά ερεθίσματα από την οικογένειά της με συνέπεια το τραγούδι να ριζώσει από πολύ νωρίς μέσα της.

Η Γλυκερία έχει ερμηνεύσει δεκάδες κομμάτια, που έχουν γίνει διαχρονικά και τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Η ίδια αναδείχθηκε από το talent show »Nα η ευκαρία».

Διαβάστε επίσης: Ο Τσικίνιο έκανε τατουάζ το τρόπαιο του Conference League (pic)

Ο πατέρας και ο θείος της έπαιζαν ερασιτεχνικά μπουζούκι. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου το λαϊκό και το δημοτικό τραγούδι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σμυρναϊκά, που αντηχούσαν από τα γραμμόφωνα μερακλήδων Μικρασιατών προσφύγων του χωριού, αλλά και βαριά λαϊκά, που στάλαζαν παράπονα με τις βροντερές και νταλκαδιάρικες συνάμα φωνές των Παγιουμτζή, Τσαουσάκη, Καζαντζίδη και Περπινιάδη.

Μεγάλο μουσικό σχολείο αποτέλεσαν επίσης τα πανηγύρια και οι οικογενειακές συνεστιάσεις με τη ζεστή ατμόσφαιρα, την παρεϊστικη διάθεση, τα πικάπ και τους δίσκους των 45 στροφών.

Από τα γυμνασιακά της χρόνια, η Γλυκερία άρχισε να ξεχωρίζει για τις φωνητικές της ικανότητες και οι συμμαθητές της σε κάθε εκδήλωση την ενθάρρυναν να τραγουδάει. Κι εκείνη δεν έχανε ευκαιρία να ερμηνεύει γνωστά ποπ κομμάτια των χρόνων του ’60 και βέβαια καθαρόαιμα λαϊκά, αυτά που πάντα είχαν περίοπτη θέση στον ψυχισμό και στην ιδιοσυγκρασία της.Τα μονοπάτια της ζωής την οδήγησαν στην Αθήνα.

Άρχισα να διαβάζω πολύ μετά τα 20 μου

Δεν ξέρω αν το ερέθισμα ήταν οι υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές γνωριμίες μου, αλλά νομίζω ότι μέσα από τις συναναστροφές παίρνεις πράγματα. Όταν βγήκε ο Μάρκες, πήρα όλα τα βιβλία του, μετά το ίδιο με τον Καζαντζάκη. Για πολλά χρόνια διάβαζα κάθε μέρα φανατικά. Τώρα ξανάρχισα, τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς το ‘χα παρατήσει για μία πενταετία το διάβασμα. Είχα μπουκώσει. Μελέτησα πολύ Ιστορία και θρησκειολογία είχε πει η Γλυκερία σε συνέντευξή της.

Με ενδιαφέρει η θρησκεία

Με ενδιέφερε πολύ. Αμφισβητούσα πολλά πράγματα κι έψαχνα να βρω γιατί γεννήθηκε η θρησκεία, γιατί πιστεύουν στο ένα οι χριστιανοί και στο άλλο οι Εβραίοι, γιατί έγινε το Σχίσμα των Εκκλησιών, τέτοια πράγματα. Ακόμα το μελετάω. Ανακαλύπτω διάφορα στην πορεία, αλλά δεν δηλώνω άθεη. Δεν πιστεύω στον θεό με τα γένια, πιστεύω στη δημιουργική δύναμη που συντονίζει τα πάντα στο σύμπαν. Έτσι δημιουργήθηκε ο πλανήτης αυτός, αλλά κι άλλοι ενδεχομένως όπου μπορούν να επιβιώσουν όντα με σκέψη και λόγο, όπως εμείς, είχε πει η Γλυκερία.

Δεν είμαι «ιέρεια» του τραγουδιού

Δεν θα ήθελα να ντύνομαι ανάλογα με την ηλικία μου, να το παίξω μεγάλη ή αξιοσέβαστη. Ούτε είμαι «ιέρεια» του τραγουδιού. Θέλω να είμαι πιο κοντά σε μια διάθεση φρέσκια, χωρίς να γίνομαι κραυγαλέα ή γελοία. Μου αρέσει, γενικά, η ισορροπία. Τρώω πάρα πολύ, αλλά το σκαρί μου είναι τέτοιο, που δεν έχω πολλά κιλά. Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο. Το αδύνατο σώμα μετράει με ένα καλό ντύσιμο. Έχω γνώση της ηλικίας μου, δεν θέλω να κάνω και extreme πράγματα. Άμα θεωρήσω τον εαυτό μου γελοίο στον καθρέφτη, ξέρω ότι θα ‘ναι και για τους άλλους, οπότε το αποφεύγω. Τώρα, αν κάνω λάθη και καμιά φορά, άνθρωποι είμαστε, είχε πει η Γλυκερία.

Η συνεργασία με την Ελένη Βιτάλη

Η Γλυκερία το 1979 συνεργάζεται με την Ελένη Βιτάλη στη μουσική παράσταση «Σεργιάνη στον κόσμο» στην μπουάτ «Διαγώνιος» της Πλάκα. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί ο δίσκος της Γλυκερίας «Στα Μάτια Κοίτα Με», μια δουλειά που αποτελεί την πρώτη της συνεργασία με τον πρώτο της σύζυγο Στέλιο Φωτιάδη. Την ίδια εποχή, η μεγάλη τραγουδίστρια αρχίζει τη συνεργασία της με τον Γιώργο Νταλάρα και φεύγει μαζί του για συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλαδα. Το 1981 η Γλυκερία κυκλοφορεί το album «Τα Σμυρναίϊκα», στο οποίο περιλαμβάνονται πολλά άπω τα πιο σημαντικά τραγούδια της παράδοσής μας, ενώ το 1982 εκπροσωπεί την Ελλάδα, μαζί με άλλους καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η Σωτηρία Μπέλλου.

Η Γλυκερία κυκλοφόρησε τον τέταρτο προσωπικό δίσκο της το 1983 με τίτλο «Από τη Σμύρνη στον Πειραιά», ο οποίος αποτελούσε προέκταση του άλμπουμ με τα Σμυρναίϊκα, ενώ το 1984 τραγουδά πέντε μεγάλα σουξέ στον δίσκο «Στην όμορφη νύχτα και φέτος», ηχογραφημένο στο νυχτερινό κέντρο «Όμορφη νύχτα». Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νυχτερινό μαγαζί εμφανιζόταν μέχρι και το 1986. Από εκεί και πέρα η πορεία της Γλυκερίας είναι λίγο πολύ γνωστή. Οι επιτυχίες της και οι συνεργασίες της είναι πάντα επιτυχημένες και μένουν στην ιστορία του τραγουδιού. Αυτή τη σεζόν, Φθινόπωρο – Χειμώνα 2016/2017 η Γλυκερία εμφανίζεται στο νυχτερινό μαγαζί Διογένης Studio μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο, την Ελένη Βιτάλη και τον Γιάννη Ζουγανέλη.

Ο Κοινούσης με πίστεψε πάρα πολύ

Λέγαμε τα κομμάτια από την «Τετραλογία» που σας έλεγα και στο β’ μέρος τού έκανα σιγόντα. Αυτός με σύστησε στην Κολούμπια, αλλά πάλι δεν έκανα τίποτα, γιατί μου έδιναν ένα ρεπερτόριο που δεν μου πήγαινε. Ωραία τραγούδια του Σπύρου Βλασσόπουλου, λόγου χάριν, αλλά εγώ είχα τόσο πλούσιο μέσα μου το λαϊκό και το ρεμπέτικο, που δεν ήθελα κάτι άλλο. Από την Κολούμπια, όμως, πέρασε ο Καλδάρας και άκουσε έναν δίσκο τουριστικό με επανεκτελέσεις, που ήμουν μέσα. «Ποια είν’ αυτή η τραγουδίστρια;» ρώτησε. «Μια καινούργια», του είπαν, «η Γλυκερία Λιβανού*». ( * η Γλυκερία δηλαδή).

Η προσωπική ζωή της Γλυκερίας

Είναι παντρεμένη με τον Στέλιο Φωτιάδη ο οποίος παράτησε την καριέρα του στα ροκ συγκροτήματα των seventies, για να αναλάβει την καριέρα της Γλυκερίας.

Είναι μαζί 40 χρόνια και όπως είχε δηλώσει η τραγουδίστρια «Υπήρξε μια περίοδος που ήταν πιο δύσκολη μεταξύ μας. Νομίζω υπάρχει σε όλα τα ζευγάρια. Και ακραίες καταστάσεις και φτάσαμε σε πολλά σημεία. Αλλά έτσι γίνεται. Μέσα από τις αντιθέσεις βρίσκεις και τα καλά. Θέλει ψάξιμο, εκεί πρέπει να βάλεις τη λογική. Η κρίση στη σχέση προσθέτει στον άνθρωπο περισσότερη γνώση και μια εμπειρία και τι να εκτιμήσεις περισσότερο στον άλλο. Κάτι που δεν το είχες δει πριν το βλέπεις τότε»Μαζί έχουν κάνει ένα παιδί τον Κωνσταντίνο ο οποίος ακολουθεί το δρόμο των γονέων του.

Το λάθος μου είναι ότι δεν άφησα τον γιο μου να σπουδάσει στην Αμερική!

Ποτέ δεν ήθελα να τον διαμορφώσω, απλώς με τον τρόπο ζωής μου του έδειχνα το παράδειγμα. Δασκάλα του δεν ήμουν ποτέ. Ασχολείται με τη μουσική. Είναι ταλεντάρα, γράφει σπουδαία τραγούδια, με αγγλικό στίχο, τα οποία δεν έχει εκδώσει ακόμη. Το λάθος που έκανα όταν ήταν μικρός ήταν ότι δεν του επέτρεψα να σπουδάσει στην Αμερική. Σήμερα το έχω μετανοιώσει. Είναι από τα στραβά που έχω κάνει στη ζωή μου» είχε πει το 2010 η Γλυκερία.

Οι άνθρωποι πιάνονται από παντού….

Οι άνθρωποι πιάνονται από παντού, είχε πει η Γλυκερία. Να μην μπαίνεις στο στόμα τους, αυτό λέω. Καλύτερα να μην προκαλείς, δεν χρειάζεται κιόλας. Όταν θέλεις να προκαλείς, δεν έχεις κάτι άλλο σημαντικό να προβάλλεις. Ενώ, αν είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου, ό,τι και να λένε οι άλλοι…

πηγή: enimerοtiko.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ