Από το λιμάνι της Παροικιάς στην κοσμοπολίτικη Νάουσα και από τις πανέμορφες Λεύκες ως την Αλυκή, όλο το νησί είναι διάσπαρτο με γεύσεις μοναδικές.
Δες πού θα φας καλύτερα και που θα βρεις τις καλύτερες γεύσεις για το σπίτι.
Στην Παροικιά…
Παλιός Φούρνος της Πάρου
Ο Νίκος Ραγκούσης προέρχεται από μεγάλη οικογένεια αρτοποιών, με το συγκεκριμένο μαγαζί στην Παροικιά να είναι προπολεμικό στην ιστορία και εκσυγχρονισμένο στην ουσία. Περίπου 15 είδη ψωμιού βρίσκεις στο φούρνο και σχεδόν όλα γίνονται με το παραδοσιακό προζύμι που διατηρούν εδώ και χρόνια στο μαγαζί το οποίο, μάλιστα, εμπλουτίζεται με βασιλικό. Δοκίμασε κουλούρα με 3 είδη αλεύρου, καρβελάκι με κομμάτια καρυδιού, ψωμί με δίκοκο σιτάρι και καλαμπόκι, παξιμάδια, βουτήματα, κουλούρια και, φυσικά, το λαχταριστό ζαχαρομπακλαβά του καταστήματος.
Το Μπουνταράκι
Στην άκρη του λιμανιού μια τίμια ψαροταβέρνα μακριά από τις άλλες, με τον κύριο Δημήτρη να μαγειρεύει τα καλύτερα της θάλασσας και του καλοκαιρινού λαχανόκηπου. Φημισμένοι κολοκυθοκεφτέδες, καλαμάρι γεμιστό, σουπιά με πράσο και σπανάκι, μελιτζάνα με μοσχάρι και τυρί, χταπόδι κοκκινιστό, γαρίδες σαγανάκι, φρέσκα ψάρια και ωραία λαδερά.
Little Green Rocket
Από τα πιο νέα μαγαζιά του νησιού, το οποίο ξεκίνησε μια δεμένη ομάδα νέων παιδιών που ξεχειλίζουν από χαβαλέ, επαγγελματισμό και αγάπη για το καλό φαγητό. Ανάμεσα στις συμπληγάδες της τουριστικής ψαροταβέρνας άνοιξε αυτό το μικρό, προσεγμένο μαγαζί, που επίσημα το χαρακτηρίζει η international κουζίνα και ανεπίσημα το gourmet street food από όλο τον κόσμο. Ιαπωνικές, κινέζικες, βιετναμέζικες, μεξικάνικες, ινδικές και άλλες γεύσεις στις πιο γνώριμες σε εμάς εκδοχές όπως σούσι με γαρίδες και λαχανικά, κοτόπουλο τίκα μασάλα, σπρινγκ ρολς, μπουρίτος με κοτόπουλο, σουβλάκια γιακιτόρι, ταϊλανδέζικο σατάι και πολλά πιάτα ημέρας. Γρήγορο σέρβις και χρωματιστό ηλιοβασίλεμα δωρεάν!
Ασκληπιός
Μικρό ιαπωνικό και πολυασιατικό εστιατόριο που κάνει σύμφωνα με πολλούς ένα από τα καλύτερα σούσι της Ελλάδας. Γνωστό και ως το μαγαζί του Norio, του Ιάπωνα που αγάπησε την Πάρο και έμεινε εκεί πολλά χρόνια πριν.
Στη Νάουσα…
Sousouro
Ένα μικρό όμορφο μαγαζάκι μέσα στα στενά της Νάουσας. Πλούσιο πρωινό, φρέσκοι χυμοί και smoothies από μεγάλη ποικιλία φρούτων και super foods και το βράδυ το γυρίζουν σε ωραία μουσικούλα και εξωτικά φρούτα να πρωταγωνιστούν πλέον σε κοκτέιλ.
Mario Restaurant
Σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού ο Μάριος μπλέκει ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Σουβλάκι γαρίδας με σος αγριοράπανου, χταπόδι σχάρας με μπούκοβο και ντιπ κάππαρης, φρέσκο ψάρι σε κρούστα αλατιού, κριθαράκι με θαλασσινά, σπαγγέτι παριανή με φρέσκια ντομάτα, κάππαρη και ξινομυζήθρα και άλλα. Τεράστιο πλεονέκτημα η ιδιόκτητη φάρμα από την οποία προέρχονται ελεγχόμενα κρέατα και λαχανικά δικής τους παραγωγής.
Mario Burger
Το μικρό αδελφάκι του Mario restaurant ξεκίνησε πέρυσι μετά από πολλές δοκιμές αναζητώντας το τέλειο burger και συγκέντρωσαν όλη τους τη γνώση σε ένα μικρό αλλά περιεκτικό μενού. Απλό ή παριανό χωριάτικο ψωμάκι, μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο (υπάρχει και veggie burger στο μενού), φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες, φρέσκα λαχανικά και διάφορες σος. Λάτρεψα το Mario Burger με τσένταρ, πίκλες, μπέικον και σος ουίσκι.
Barbarossa
Δεν γίνεται να πας στην Πάρο και να μην πας για φαγητό στα ολόλευκα τραπεζάκια του Barbarossa, δίπλα από εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα, στην άκρη του λιμανιού της Νάουσας. Εδώ θα πας για πιάτα ελληνικά με ολίγον δημιουργικό touch, αλλά και για την φανταστική νησιώτικη σαλάτα με ντοματίνια, καππαρόφυλλα και ξινομυζήθρα Πάρου, όπως και για την εξαιρετική παριανή ρεβιθάδα που δένει τέλεια με ψητές σαρδέλες και ταραμοσαλάτα. Είναι αυτό το λίγο πιο προσεγμένο, το “τόσο όσο”, που θα σε κάνει να πας και να ξαναπάς.
Γεμενί
Γεμενί σημαίνει διάφανο φακιόλι, τσεμπέρι. Η λέξη είναι τούρκικη άλλα χρησιμοποιείται στο νησί και συναντάται σε παλαιά παραδοσιακά τραγούδια. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μαγειριό με προσεγμένη ελληνική κουζίνα, δικά τους προϊόντα και ένα ξυλόφουρνο να απογειώνει τη γεύση των φαγητών. Αξέχαστο το ψωμί που ζυμώνει και φουρνίζει καθημερινά η μαμά Μαριώ Ζουμή, όπως και τα ξακουστά γλυκά της.
Χαμηλοθώρης
Το πιο φημισμένο ζαχαροπλαστείο του νησιού ήταν για μένα μια ακόμα απόδειξη πως αν αγαπάς τη δουλειά που κάνεις δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από τους ευχαριστημένους πελάτες. Ο Παναγιώτης μεγάλωσε μέσα στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο του πατέρα Θανάση, του πρώτου εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής της Πάρου που άνοιξε το ’67, για να φτάσει σήμερα να το διαχειρίζεται με μια πρωτόγνωρη αγάπη. Όταν ανέλαβε το 2003 έδωσε έμφαση στη συσκευασία των παραδοσιακών γλυκών της Πάρου αλλά και των Κυκλάδων, κάνοντας παράλληλα πολλά πειράματα εκσυγχρονισμού των γλυκών όπως η εξαιρετική χαλβαδόπιτα με σοκολάτα κουβερτούρα και φουντούκια. Δοκίμασε ζαχαρομπακλαβά, το ντόπιο γλυκό με αμύγδαλο, τριμμένο παξιμάδι, μέλι, πορτοκάλι και κανέλα, αλλά και το καρυδάτο στο οποίο ισχύει το «όπου αμύγδαλο βάλτε καρύδι». Αμυγδαλωτά ωμά, φρέσκο παγωτό από γάλα του συνεταιρισμού, μυζηθροπιτάκια, ραβιόλια (φύλλο κρούστας με γέμιση φρέσκια μυζήθρας και μέλι) κατά παραγγελία, κουλούρια με λάδι και κρασί καθώς και όλα τα υπόλοιπα γλυκά, τούρτες, πάστες, σοκολάτες κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια ο Παναγιώτης ειδικεύεται και στην παραγωγή από παραδοσιακά χειροποίητα γλειφιτζούρια και καραμέλες! Μέσα στη Νάουσα βρίσκεις επίσης μια μπουτίκ με τα γλυκά του εργαστηρίου αλλά και μια γωνίτσα με φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες και γλυκά toppings.
Matzourana
Άνοιξε το 2010 και έκανε όλο το νησί να μιλάει για την όμορφη Μαντζουράνα της Άννας και του Γιάννη. Μαζί στην κουζίνα και στη ζωή, με τέσσερα μαγικά χέρια που κάνουν θαύματα πειράζοντας δημιουργικά τη μεσογειακή κουζίνα και τα ντόπια υλικά. Δοκίμασα ένα σούπερ συκώτι με πετιμέζι σταφίδες και ψητά κρεμμύδια, μοσχαράκι με κρασί, ένα υπέροχο μπιφτέκι με μαριναρισμένη ντομάτα, μια σπαγγέτι με παντζάρι και καπνιστή πανσέτα και ένα δροσερό γλυκάκι με βάση κρέμα λεμονιού και παγωτό φιστίκι.
Γύρω γύρω όλοι…
Θέα
Στο λιμανάκι της Πούντας, εκεί που φεύγουν τα καραβάκια για Αντίπαρο,ο Νίκος Κουρουμλής έχει φτιάξει ένα εστιατόριο με θέα την Αντίπαρο (όνομα και πράμα) που δίνει μεγάλη έμφαση στο καλό κρασί και την πολίτικη κουζίνα αλλά και το φρέσκο ψάρι. Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, το ατζέμ πιλάφι, τα παστουρμαδοπιτάκια και τα πολίτικα κεφτεδάκια που ζυμώνονται με πράσινο φιστίκι και τυλίγονται σε φύλλο πριν τηγανιστούν είναι κάποιοι από τους μεζέδες και τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε. Οι οινόφιλοι εδώ θα βρουν τον παράδεισό τους με εκπληκτικές επιλογές ελληνικών κρασιών από την πραγματικά ψαγμένη κάβα του.
Κολυμπήθρες
Με θέα την ομώνυμη παραλία απόλαυσε μερικά από τα πιο μαμαδίστικα πιάτα του νησιού σε κατσαρόλα, τηγάνι, σούβλα, σχάρα ή ξυλόφουρνο. Θα μου μείνει η σαλάτα υπερπαραγωγή, το σαγανάκι φέτας με ρακόμελο, το κοκκινιστό κουνέλι, η ρεβιθάδα και τα γεμιστά που σιγοψήθηκαν στα ξύλα. Bonus, οι δωρεάν ξαπλώστρες στην παραλία.
Ο Ξυλόφουρνος
Αξίζει μια στάση στον ξυλόφουρνο του Νίκου Ζουμή, τόσο για τα μυρωδάτα ψωμιά διαφόρων ειδών που βρίσκεις όσο και για το παραδοσιακό παγωτό με γάλα του νησιού!
Εστιατόριο Άννα
Σπιτική, παραδοσιακή κουζίνα σε μια περιποιημένη εκδοχή ενός όμορφου μαγεριού. Κρέατα και ψάρια, της ώρας και μαγειρευτά, όλα ένα κι ένα. Φημισμένοι αφράτοι κεφτέδες της γιαγιάς, ρεβίθια με μελιτζάνα στον φούρνο, μπουκιές κοτόπουλου με παριανή φέτα και ντομάτα, μελιτζάνα γεμιστή με κοτόπουλο, κουκουνάρι και σταφίδες και στο τέλος μαστιχάτο ραβανί και γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού.
Ο Τσιτσάνης
Ορισμός της οικογενειακής ταβέρνας με ντόπια προϊόντα, όλα δικά τους -βρίσκεις και προς αγορά σ’ έναν πάγκο στην είσοδο του μαγαζιού. Παραδοσιακή ρεβιθάδα 12ωρου ψησίματος στον φούρνο, πιτσουνάκι κοκκινιστό, συνταγή που βαστάει από την εποχή των περιστερώνων, κόκορας με μακαρόνια, κουκιά με αγκινάρες, όλα τους πιάτα που δεν έχουν κουνηθεί από το μενού εδώ και 45 χρόνια.
Μικρό Χωριό
Προερχόμενοι από το Μικρό Χωριό Καρπενησίου οι ιδιοκτήτες έχουν γίνει το καλύτερο πρωινάδικο του νησιού, μια και κάθε πρωί εξαφανίζονται δεκάδες τυρόπιτες, χορτόπιτες, πρασόπιτες, σπανακόπιτες. Μυστικό τους το καλό, λεπτό και τραγανό φύλλο και λατρεμένη η τυρόπιτα με σύγκλινο!
Παραδοσιακός Φούρνος της Αγκαιριάς
Αξίζει μια στάση στην Αλυκή κοντά στο αεροδρόμιο, για να απολαύσεις τις αφράτες διάσημες κριθαροκουλούρες και τα υπόλοιπα αρτοποιήματα.
Και λίγες γεύσεις για το σπίτι
Κρεαταγορά Αλιπράντη
Παλιός κρεοπώλης ο κ. Αλιπράντης φτιάχνει μια σειρά από εκλεκτά προϊόντα με πολλή αγάπη και μεράκι. Παραδοσιακά χωριάτικα λουκάνικα χοιρινά πικάντικα φρέσκα ή καπνιστά, λουκάνικο από κοτόπουλο βραστό, πανσέτα καπνιστή ό,τι πρέπει για καρμπονάρα, χοιρομέρι βραστό και καπνιστό, εξαιρετικό μυρωδάτο και ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο ολόκληρο καπνιστό και μπούτι κοτόπουλο καπνιστό ολόκληρο. Πέρα από τα φρέσκα προϊόντα βρίσκεις και πολλά κατεψυγμένα όπως κεμπάπ, σνίτσελ φιλέτο, κοτομπουκιές από μπούτι, σεφταλιές και άλλα πολλά!
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου
Ο Μάρκος Κορτιάνος Τεχνικός προϊστάμενος του Α.Σ.Π. ανέλαβε την ξενάγηση μου στο αγαπημένο μου μέρος κάθε προορισμού, το τυροκομείο του νησιού. Μεγάλη η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στο νησί και μεγάλη η τυροκομική παραγωγή. Το Κεφαλάκι Πάρου είναι ένα κεφαλοτύρι δίμηνης ωρίμανσης με πολύ ευχάριστη, πικάντικη γεύση, τρώγεται σκέτο με ουζάκι ή μπίρα, τρίβεται στα μακαρόνια και κάνει το απόλυτο σαγανάκι. Η γραβιέρα Πάρου έχει μια ήπια, γαλακτώδη και βουτυρένια γεύση που λάτρεψα, η νωπή μυζήθρα μπαίνει ως ανάλατο λευκό τυράκι στη σαλάτα, μια και ταιριάζει ιδανικά στη ντομάτα, αλλά μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για καλτσούνια ή να τη φας με λίγο μέλι. Η αντίστοιχη ξινομυζήθρα του νησιού λέγεται σουρωτό και κάνει τους πιο απίστευτους ντάκους, ενώ καταπληκτικό είναι και το φρέσκο βούτυρο. Τα πιο «γκουρμέ» τυριά του συνεταιρισμού περιλαμβάνουν το κεφαλάκι Πάρου που μένει 2 μήνες σε ελαιόλαδο, ενώ αυτή την εποχή βγαίνουν και τα πρώτα δείγματα κρασοτυριού που ωριμάζει μέσα σε οινολάσπη.
Ανέμη
«Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη» έλεγε παλιά η αρχή του παραμυθιού και το θυμήθηκα μόνο και μόνο για τη νοσταλγική ατμόσφαιρα αυτού του παλιού μπακάλικου που συνάντησα στις Λεύκες. Με ένα σύνθετο του 1900 να δεσπόζει στο χώρο, το κατάστημα έχει μια πολύ καλή επιλογή από τυροκομικά Πάρου και Νάξου, ντόπια κάππαρη, ελιές και μέλι, δικά τους γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες αλλά και πικάντικες λιχουδιές όπως οι άγριες αγκινάρες τουρσί.
Τα αυτοφυή μανιτάρια της Πάρου
Ένα βιβλίο για τα μανιτάρια του νησιού που πραγματοποιήθηκε με αδιάκοπη έρευνα και μελέτη μιας ομάδας 20 μαθητών και μαθητριών και 4 εκπαιδευτικών του σχολείου, που ολοκληρώθηκε μετά από 3 χρόνια υπό την καθοδήγηση του Ηρακλή Χατζόπουλου. Για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.
Μιρμιτζέλια
Ένα παλιό, ξεχασμένο ζυμαρικό που θυμίζει πολύ το κριθαράκι και γίνεται στο χέρι «τσιμπητό» στρίβοντας το ζυμάρι με μια απότομη κίνηση που πλέον κάνουν ελάχιστες γυναίκες του νησιού.
Οίνος και αποστάγματα
Η Πάρος έχει αρκετά μεγάλη παράδοση στο κρασί αν και λόγω του εδάφους και της τουριστικής ανάπτυξης έχει πλέον συρρικνωθεί στα περίπου 6.000 στρέμματα, διάσπαρτα σε όλο το νησί. Η Πάρος είναι αυτή που διέσωσε την περίφημη ποικιλία Μονεμβασιά (Malvasia) από τη Βενετοκρατία μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχει ακόμα μία Π.Ο.Π. ποικιλία στο νησί, η ερυθρή Μαντηλαριά (η μοναδική ερυθρή Π.Ο.Π. ποικιλία που περιλαμβάνει και λευκό σταφύλι). Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Πάρο είναι το λευκό και μαύρο Αηδάνι, Βάφτρα, Καραμπραήμι, Ασύρτικο, Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Ροδίτης και άλλες. Στην Πάρο λειτουργούν 4 οινοποιεία: του Συνεταιρισμού, του Μωραΐτη, του Γιώργου Μωραΐτη, αλλά και το οινοποιείο του Ν. Λουρίδη. Όσο για αποστάγματα, η Πάρος έχει τη Σούμα και το βρίσκεις να πωλείται σε όλο το νησί.
Πηγή: Travelstyle.gr