Η Κάσος είναι ελληνική νήσος του νότιου Αιγαίου και το νοτιότερο από τα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο. Η ανεπίσημη καταμέτρηση των κατοίκων της Κάσου από την απογραφή του 2001 δίνει μικρή μείωση του πληθυσμού της σε 990 κατοίκους. Η Χώρα Απόκρημνοι βράχοι και άγρια τοπία μαγνητίζουν το βλέμμα σου, καθώς προσεγγίζεις […]
Η Κάσος είναι ελληνική νήσος του νότιου Αιγαίου και το νοτιότερο από τα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο. Η ανεπίσημη καταμέτρηση των κατοίκων της Κάσου από την απογραφή του 2001 δίνει μικρή μείωση του πληθυσμού της σε 990 κατοίκους.
Η Χώρα
Απόκρημνοι βράχοι και άγρια τοπία μαγνητίζουν το βλέμμα σου, καθώς προσεγγίζεις το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων. Με μια «δεύτερη ανάγνωση», όμως, αυτό το, εκ πρώτης όψεως, «αφιλόξενο» μέρος σε πείθει ότι αξίζει μια θέση στην ατζέντα σου και για το επόμενο καλοκαίρι. Η Κάσος έχει να επιδείξει πλούσιο ναυτικό παρελθόν, κουζίνα με πολυεθνικές επιρροές, πλήθος ιστορικών μνημείων και όμορφα αρχοντόσπιτα, προσελκύοντας τους λάτρεις της ήρεμης ζωής.
Αξίζει να δείτε
Η Κάσος φημίζεται για τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στο νησί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το μεγαλύτερο πανηγύρι που διοργανώνεται είναι αυτό της «Πέρα Παναγιάς» το Δεκαπενταύγουστο.
Ανάμεσα στους ήχους της παραδοσιακής λύρας και τις αυτοσχέδιες ποιητικές συνομιλίες που χαρακτηρίζουν τις παραδοσιακές αυτές βραδιές, προσφέρονται σε όλους τα παραδοσιακά κασιώτικα φαγητά.
Άλλο ένα πανηγύρι που αξίζει να παρακολουθήσετε είναι αυτό της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και του Αγίου Σπυρίδωνα στις 12 Δεκεμβρίου.
Τα Κασιώτικα πανηγύρια έχουν έντονο τοπικό χρώμα, καθώς γίνονται γλέντια και χοροί με τους ντόπιους οργανοπαίχτες και τραγουδιστές. Σε πολλά από αυτά αναβιώνουν παλιά έθιμα.
Παραλίες
Η ακτογραμμή της Κάσου είναι γεμάτη από παραλίες κάθε λογής. Είναι αδύνατο, για οποιονδήποτε επισκέπτη, να μη βρει στην Κάσο, παραλία να ταιριάζει στις συνήθειες και το γούστο του. Άλλες απότομες με βράχια, ιδανικές για βουτιές, άλλες με άμμο, πρόσφορες για τα καθιερωμένα θαλασσινά παιχνίδια, άλλες με βότσαλα, μικρές ή μεγάλες, οργανωμένες ή ερημικές.
Στον Εμπορειό υπάρχει οργανωμένη παραλία, περιστοιχισμένη από δύο ταβέρνες και ένα ζαχαροπλαστείο, ότι χρειάζεται για μια πλήρη καλοκαιρινή ημέρα.
Στην δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η παραλία Αμμούα, στην περιοχή του Αντιπεράτου βρίσκονται σε σειρά τέσσερις μοναχικές παραλίες με βοτσαλάκια σε όλα τα χρώματα, ιδανικές για όσους αποφεύγουν την πολυκοσμία.
Στο νότιο μέρος, πιο γνωστή είναι η παραλία της Χελάτρου, με το φυσικό λιμάνι, που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, από τους Μινωίτες ναυτικούς. Η παραλία είναι πάντα προστατευμένη από τους ανέμους, ενώ στα ανοιχτά της, σχηματίζονται μοναδικά κύματα, κάνοντας το σημείο, μικρό παράδεισο για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας.
Ανάμεσα στις παραλίες της Κάσου ξεχωρίζει αναμφισβήτητα εκείνη που βρίσκεται στο πολύ κοντινό νησάκι Αρμάθια. Η θέα της, που πραγματικά σε καθηλώνει, είναι ένας απίστευτος συνδυασμός τροπικού και κυκλαδίτικου τοπίου. Από πολλούς θεωρείται, και όχι άδικα, μια από τις ωραιότερες παραλίες της μεσογείου. Η παραλία στα Αρμάθια είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με καϊκι, γεγονός που δίνει στην επίσκεψη, εκτός από τη συγκίνηση για την ομορφιά, και μια νότα ρομαντισμού.
Πηγή: Travelstyle.gr