Το Regalecus glesne, γνωστό και ως ορφιός, είναι ένα ψάρι βαθέων υδάτων που...
Ένα σπάνιο και μυστηριώδες πλάσμα των βαθέων υδάτων, γνωστό ως το «Ψάρι της Ημέρας της Κρίσεως» ή Regalecus glesne, έχει τραβήξει την προσοχή και προκαλέσει ανησυχία στην Καλιφόρνια. Το ψάρι, μήκους περίπου 3,5 μέτρων, βρέθηκε νεκρό στον όρμο La Jolla του Σαν Ντιέγκο, μόλις δύο ημέρες πριν έναν σεισμό 4,6 Ρίχτερ χτυπήσει το Λος Άντζελες.
Το Regalecus glesne, γνωστό και ως ορφιός, είναι ένα ψάρι βαθέων υδάτων που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό μήκος του, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 15 μέτρα. Τα ψάρια αυτά συνήθως κατοικούν σε βάθη άνω των 900 μέτρων, και σπάνια εμφανίζονται κοντά στην επιφάνεια, πόσο μάλλον σε ρηχά νερά.
Μυθολογία και Δεισιδαιμονίες
Η εμφάνιση αυτών των ψαριών συνοδεύεται από πολλές δεισιδαιμονίες και ανησυχίες. Σύμφωνα με την παράδοση, ο εντοπισμός τους μπορεί να προμηνύει ένα επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο, όπως ένας μεγάλος σεισμός ή ένας τυφώνας. Αυτός είναι ο λόγος που το ψάρι αποκαλείται συχνά «Ψάρι της Ημέρας της Κρίσεως».
Στην περίπτωση της Καλιφόρνιας, το ψάρι βρέθηκε νεκρό δύο ημέρες πριν από έναν σεισμό στο Λος Άντζελες. Ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ένιωσαν ταρακουνήματα και ακούστηκαν συναγερμοί αυτοκινήτων, ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί.
Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του UC San Diego έχει αναλάβει την έρευνα για να προσδιορίσει την αιτία θανάτου του ψαριού και γιατί βρέθηκε σε τόσο ρηχά νερά. Παρά το γεγονός ότι το ψάρι δεν ζει συνήθως σε ρηχά νερά, το γεγονός ότι βρέθηκε νεκρό δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα και ενισχύει τις ανησυχίες γύρω από τις παραδόσεις που το συνοδεύουν.
Πρόσφατα Ιστορικά Παραδείγματα
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ψάρι αυτό εμφανίζεται πριν από μια φυσική καταστροφή. Το 2022, ένα άλλο Regalecus glesne βρέθηκε στην Ιαπωνία λίγες ημέρες πριν από έναν επικίνδυνο τυφώνα, ενώ το 2010, περίπου δώδεκα ψάρια ξεβράστηκαν πριν από τον καταστροφικό σεισμό του Tohoku το 2011.
Η εμφάνιση τέτοιων ψαριών στην Καλιφόρνια είναι εξαιρετικά σπάνια, με μόλις 20 καταγεγραμμένες εμφανίσεις από το 1901. Το γεγονός ότι συχνά βρίσκονται νεκρά, καθιστά τη μελέτη τους ακόμα πιο δύσκολη, εντείνοντας το μυστήριο που τα περιβάλλει.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)