Ο μάνατζερ που έχει φέρει τα πάνω κάτω
Ο Ηλίας Ψινάκης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και οι γονείς του είναι ο Παναγιώτης και η Αλίκη Ψινάκη. Ο Ηλίας μεγάλωσε στις Φιλιππίνες και στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του διέθετε εργοστάσιο ηλεκτρονικών ειδών. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα και μάρκετινγκ και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα και στα δύο.
Στην αρχή της καριέρας του εργάστηκε ως μοντέλο μόδας. Ακολούθως ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίου για μια ελληνική τηλεοπτική σειρά. Στη συνέχεια ανέλαβε μάνατζερ του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά. Μετά το τέλος της 16χρονης συνεργασίας του με τον Σάκη Ρουβά το 2004, αποφάσισε να διαχειριστεί τη δική του καριέρα στο χώρο της ψυχαγωγίας και εμφανίστηκε ως κριτής σε τηλεοπτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης όπως το Super Idol, το Dream Show, το Ελλάδα Έχεις Ταλέντο και το The X-Factor.
Ηλίας Ψινάκης: Η σχέση με τον Σάκη Ρουβά
Μιλώντας στο περιοδικό You, στο παρελθόν, ο Ηλίας Ψινάκης είχε αναφερθεί στη συνεργασία με τον Σάκη Ρουβά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές ένιωσα ότι με έστηναν στον τοίχο και με πυροβολούσαν, αλλά δεν με πείραζε. Εξάλλου, άθελά μου έδινα δικαίωμα. Όταν γράφτηκε ο γάμος μου με τον Σάκη Ρουβά, άνετα θα μπορούσε να μεταφράσει κάποιος ότι είχαμε δώσει δικαίωμα με τον Σάκη… 17 χρόνια μαζί του δεν είχε κυκλοφορήσει καμία φωτογραφία μου, ήμουν στην σκιά. Ακουγόταν το όνομά μου αλλά δεν ήξεραν τη φάτσα μου, έλεγαν ότι είμαι ένας αιμοδιψής και κακός άνθρωπος που ρουφάω το αίμα του παιδιού. Όταν με είδαν αργότερα στην τηλεόραση με συμπάθησαν και κατάλαβαν ότι δεν ήμουν το ‘ντόπερμαν’ που νόμιζαν»
Στην ερώτηση αν θα υπήρχε Σάκης Ρουβάς χωρίς τον Ηλία Ψινάκη εκείνος είχε δηλώσει: «Με το ‘αν’ δεν γράφεται ιστορία αγάπη μου, δεν ξέρω επομένως εάν δεν υπήρχα εγώ εάν θα υπήρχε και Σάκης. Νομίζω ότι του ‘γλίτωσα’ χρόνο γιατί έχει ταλέντο και διδάχτηκε από τους καλύτερους. Με Χατζηδάκη, Τσαρούχη, Φωτόπουλο, με όλους αυτούς που κάναμε παρέα και που έβγαζαν μια σοφία ακόμα και στο χιούμορ τους όταν βρισκόμασταν, ο Σάκης μορφωνόταν γιατί ήταν… σφουγγάρι. Φυσικά και θα γινόταν έτσι κι αλλιώς σούπερ σταρ, αλλά θα του έπαιρνε πολλά χρόνια. Νομίζω ότι οι γνωριμίες, η κοινωνική και οικονομική θέση μου απλά βοήθησαν να γλιτώσει χρόνο», ενώ στην ερώτηση για το εάν συναντώνται ακόμα, ο ίδιος είχε πει: «Όχι, ο καθένας μας έχει τελείως διαφορετική ζωή και ενδιαφέροντα πια».
Η τηλεόραση
Το 2006 ο Ηλίας Ψινάκης παρουσίασε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το τηλεπαιχνίδι Distraction, το οποίο διήρκεσε έξι επεισόδια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνέχισε να εργάζεται ως μάνατζερ αρκετών Ελλήνων τραγουδιστών και ηθοποιών.
Τον Ιούνιο του 2022 ξεκίνησε στο Mega η μετάδοση της σειράς βίντεο που έχει αναρτήσει ο Ψινάκης στο προσωπικό κανάλι στο YouTube με τίτλο Στο γηροκομείο, η οποία συνδυάζει στοιχεία αυτοβιογραφικού ντοκιμαντέρ, ριάλιτι και talk show. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η Δήμητρα Παπαδοπούλου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Χρήστος Μάστορας.
Η Πολιτική στην ζωή του
Το 2010 ξεκίνησε την ενασχόληση του με την πολιτική και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη. Εκτός από την προσπάθεια προώθησης μιας ευνοϊκής εικόνας της Αθήνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υποστήριξε το έργο «Για ένα Πιάτο Φαγητό», που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους άπορους της Αθήνας. Οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την κυβερνητική οργάνωση «Αποστολή» και χιλιάδες άποροι της Αθήνας έλαβαν δωρεάν φαγητό και βοήθεια.
Έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα το 2014. Κάτοικος εκεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια κατά τη στιγμή της υποψηφιότητάς του, οι δημότες τον εξέλεξαν για τη θέση του δημάρχου από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 18 Μαΐου 2014 με το 53,55% των ψήφων. Ορκίστηκε δήμαρχος τον Αύγουστο του 2014. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο νέος δήμαρχος ανακοίνωσε το όραμά του για τον Μαραθώνα και τις γύρω περιοχές, εστιάζοντας στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ανάπτυξη.
Στις 3 Αυγούστου 2018, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της περιοχής, το δημοτικό συμβούλιο του Μαραθώνα πέρασε ομόφωνα ψήφισμα που χαρακτήριζε τον Ψινάκη «ανεπιθύμητο», «ανίκανο» και «εξαιρετικά επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του δήμου», απαιτώντας την παραίτησή του. Ο Ψινάκης αρνήθηκε να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια μεθοδευμένη αντισυνταγματική διαδικασία, που δεν προβλέπεται από το νόμο και δεν έχει νομικό προηγούμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο είχε μόνο σκοπό «τη διαπόμπευση του και την ανθρωποφαγία».
Στις αρχές του 2015 διορίστηκε επικεφαλής διεθνών δημοσίων σχέσεων για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Από τη θέση αυτή πήρε μέρος σε διαδηλώσεις για την επιστροφή στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Ο Ψινάκης ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Μαραθώνα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού στην περιοχή, καθώς και για την προώθηση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για εξασφάλιση τροφής, νερού και ιατρικής περίθαλψης σε απόρους.
Σε μια προσπάθεια να ενώσει τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας που περιέχουν αρχαιότητες, καθώς και ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους, ίδρυσε τον Μάρτιο του 2016 την Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων. Με έδρα τον Μαραθώνα, ο σύλλογος εστιάζει στην προστασία και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την υποστήριξη πολιτιστικών συμφερόντων. Ύστερα από την ίδρυση της, πολλοί δήμοι της Ελλάδας έχουν γίνει μέλη.
Κόμμα «Πολίτες»
Το 2019 ίδρυσε το κόμμα «Πολίτες» και κατήλθε στις ευρωεκλογές του 2019 ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Έλαβε 28.962 ψήφους από τις συνολικά 51.398 του κόμματος.
Πηγή: youweekly.gr