Ποιος είναι ο πίνακας του Πικάσο που ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί για 120 εκατ δολάρια- Ποια τον έχει στην κατοχή της (vid)

Η «Femme à la montre», όπως είναι ο τίτλος του έργου, χρονολογείται το 1932 κι απεικονίζει τη Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, τη μούσα του ζωγράφου σε πολλά έργα του.

Σαν το σκύλο με τη γάτα περιέγραφε ο διεθνής Τύπος τους οίκους Sotheby’s και Christie’s. Μήλο της Έριδας ήταν η άκρως εντυπωσιακή συλλογή 1.500 έργων τέχνης που κατείχε η Έμιλι Φίσερ Λάνταου. Πετράδι της «η Γυναίκα με ρολόι», ένα έργο του Πικάσο που αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά, ο Sotheby’s ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μέρος της συλλογής σε δύο δημοπρασίες στις 8 και 9 Νοεμβρίου, με εκτιμώμενο τζίρο περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια.

Η Λάνταου, η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 102 χρόνων, άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης από μια διόλου ευκαταφρόνητη αποζημίωση που έλαβε από ασφαλιστική το 1969, όταν κλέφτες εισέβαλαν στο σπίτι της στο Άπερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν κι άρπαξαν τη συλλογή κοσμημάτων της. Αποφάσισε τότε να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις της με προσωπικότητες όπως ο Άρνι Γκλίμχερ, ιδρυτής της πολύ δυνατής Pace Gallery και ο Μπιλ Κατζ, περίφημος διακοσμητής εσωτερικών χώρων, ενώ παράλληλα έχτισε σχέσεις με γνωστούς καλλιτέχνες, δημιουργώντας μια συλλογή παγκόσμιας κλάσης.

Διαβάστε επίσης: Το διαφορετικό βάρος του βαθμού στην τσέπη και οι σωστές ερωτήσεις έπειτα από το ντέρμπι

Την ανακοίνωση της πώλησης έκανε ο Sotheby’s στο κτίριο Breuer του Μανχάταν, πρώην έδρα του Μουσείου τέχνης Whitney, όπου η Λάνταου διετέλεσε πολλά χρόνια διαχειρίστρια (ο 4ος όροφος φέρει και το όνομά της). Το 2010 η συλλέκτρια υποσχέθηκε στο μουσείο σχεδόν 400 έργα, των οποίων η αξία σήμερα αποτιμάται σε 75 εκατομ. δολάρια. Το καλοκαίρι λοιπόν που μας πέρασε, ο Sotheby’s ανακοίνωσε την αγορά του κτιρίου Breuer στη Νέα Υόρκη για να στεγάσει τα κεντρικά του γραφεία, σε μια συμφωνία που έκλεισε στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί να φαίνεται υψηλού ρίσκου επένδυση, αλλά ο οίκος προσδοκά υψηλά έσοδα από την πώληση των έργων της Λάνταου. Ο καθόλου κρυμμένος άσσος στο μανίκι του είναι το «βαρύ» όνομα του Πικάσο κι ένα έργο που αναμένεται να γράψει ιστορία στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Η «Femme à la montre», όπως είναι ο τίτλος του έργου, χρονολογείται το 1932 κι απεικονίζει τη Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, τη μούσα του ζωγράφου σε πολλά έργα του.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1927, όταν εκείνη ήταν 17 ετών και εκείνος ακόμη παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο. Η Μαρί Τερέζ είχε το τραγικό τέλος που είχαν κι άλλες ερωμένες του Πικάσο. Το 1977, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του ζωγράφου κρεμάστηκε στο γκαράζ του σπιτιού της στο Παρίσι σε ηλικία 68 χρόνων.

Με το μύθο της Μαρί Τερέζ, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι το πορτρέτο θα μπορούσε να ξεπεράσει το τρέχον ρεκόρ για τους πίνακες του Πικάσο, το οποίο μέχρι στιγμής κατέχει ο πίνακας «Les Femmes d’Alger». Το έργο πουλήθηκε το 2015 από τον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης για 179 εκατ. δολάρια.

Η διπλή πώληση του Νοεμβρίου θα σηματοδοτήσει και το ντεμπούτο δημοπρασίας για τα άτιτλα έργα του Mark Rothko από το 1968 που σχετίζονται με τη διάσημη σειρά Seagram Murals. Ο πίνακας που διατίθεται προς πώληση μοιάζει στιλιστικά με τους πίνακες της σειράς και ολοκληρώθηκε την ίδια χρονιά, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Sotheby’s.Το «Untitled XV» (1983) του Willem de Kooning εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 6 έως 8 εκατομ. δολάρια, ενώ το «Pink Tulip» (1925) της Georgia O’Keeffe θα μπορούσε να φτάσει τα 5 εκατομμύρια δολάρια. Το «Triumph Over Mastery II» (1987) του Mark Tansey έχει εκτίμηση από 8 έως 12 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: pagenews.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από