Γεμάτος πελάτες την ώρα του πρωινού, ο φούρνος στον οποίο εργάζεται η Λούο Για’νάν έχει ασυνήθιστη ησυχία που διαταράσσεται μόνο από τους ήχους των παπουτσιών στο πάτωμα και του ταμείου που ανοιγοκλείνει.
Χαιρετώντας κάθε πελάτη με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια ευγενική χειρονομία, η Λούο είναι μεταξύ των 18 υπαλλήλων που είναι κωφοί ή κωφάλαλοι στο αρτοποιείο Silent Cake στη Γκουανγκτζόου, πρωτεύουσα της νότιας κινεζικής επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.
Στην είσοδο και στο ταμείο του καταστήματος, υπάρχουν μεγάλες πινακίδες που ενημερώνουν τον κόσμο: «Τα περισσότερα μέλη του προσωπικού αυτού του καταστήματος δεν μπορούν να ακούσουν ή να μιλήσουν, άρα ίσως χρειαστείτε λίγο παραπάνω χρόνο για να παραγγείλετε και να πληρώσετε, παρακαλούμε κάντε υπομονή».
Αντί της φραστικής επικοινωνίας, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος ή γράφουν λέξεις και μικρές φράσεις σε ένα σημειωματάριο.
Η 20χρονη Λούο είναι καλή στη δουλειά της. Πριν προχωρήσει με μια παραγγελία, βγάζει το μενού –που περιλαμβάνει αρτοποιήματα, γλυκά και καφέ– και ένα σημειωματάριο προκειμένου ο πελάτης να γράψει την παραγγελία και τη μέθοδο πληρωμής. «Χαμογελά σαν άγγελος», δήλωσε ο Λι Γινγκσάν, πελάτης του καταστήματος. Ο ίδιος χρησιμοποιεί τα χέρια του για να πει «ευχαριστώ» στη νοηματικη γλώσσα όπως δείχνει η πινακίδα.
«Δεν έχουμε λάβει κανένα παράπονο από τότε που ανοίξαμε τον Μάρτιο», λέει ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Ζενγκ Ναν. «Οι πελάτες είναι φιλικοί και πάντα περιμένουν υπομονετικά».