Όσα περιμένουμε να δούμε στο 73ο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου

Όσα περιμένουμε να δούμε στο 73ο κινηματογραφικό φεστιβάλ Βερολίνου

Το 73ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της γερμανικής πρωτεύουσας σηκώνει αύριο την αυλαία του με πολλές παγκόσμιες πρεμιέρες, διάσημους σταρ και προτάσεις που κινούν την περιέργεια.

Ανοίγει αύριο για 73η φορά στην ιστορία της η κινηματογραφική Μπερλινάλε (16-26 Φεβρουαρίου), η οποία κατά τη διάρκεια του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να απασχολήσει τόσο τους επαγγελματίες του κινηματογράφου όσο και το κοινό που παραδοσιακά κατακλύζει τις αίθουσές της.

Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου φεστιβάλ είναι ότι «απλώνεται» σε όλη την πόλη του Βερολίνου, οπότε δίνει την ευκαιρία στο κοινό διαφόρων περιοχών να πάει στο σινεμά αφού δεν περιορίζεται στην πλατεία Ποτσντάμερ που είναι η βάση του και όπου γίνονται όλες οι επίσημες προβολές με τους συντελεστές των ταινιών να περπατούν το κόκκινο χαλί.

Διαβάστε επίσης: Sin Boy: Η ιστορία ενός Αμαρτωλού Αγοριού που ήθελε να γίνει Μικρός Θεός της τραπ

Ωστόσο, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος το φεστιβάλ Βερολίνου είναι η διακοπή της λειτουργίας του συγκροτήματος πολυκινηματογράφων STAR που βρίσκονται πολύ κοντά στη βάση του και που τα τελευταία χρόνια συγκέντρωνε εκατοντάδες θεατές σε καθημερινή βάση. Αλλο ένα δυσάρεστο φαινόμενο που επιβεβαιώνει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η κινηματογραφική αίθουσα.

Εναρξη με Ρεμπέκα Μίλερ

Ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης είναι η δραματική κομεντί της Ρεμπέκα Μίλερ «She came to me». Η κόρη του θεατρικού συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ είναι συχνή επισκέπτρια του φεστιβάλ στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί ταινίες της (η «Τζακ & Ρόουζ: Μπαλάντα για δύο» με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις).

Εδώ η Μίλερ πραγματεύεται τους τρόπους με τους οποίους μια μουσικοσυνθέτρια προσπαθεί να αντιμετωπίσει το καλλιτεχνικό αδιέξοδό της. Η σκηνοθέτρια, όπως και οι πρωταγωνιστές της, Μαρίζα Τομέι, Αν Χάθαγουεϊ και Πίτερ Ντινκλέιτζ, αναμένεται να είναι στην πρεμιέρα της ταινίας, ειδικά για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπρους Σπρίνγκστιν συνέθεσε το τραγούδι «Addicted to Romance» που θα ακουστεί για πρώτη φορά κατά την προβολή της ταινίας στις 16 Φεβρουαρίου, όταν θα παίξει στους τίτλους τέλους.

Σον Πεν και Ουκρανία

Ενώ η Ρωσία είχε ήδη αναπτύξει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν, ένας αμερικανός σταρ γνωστός για το έντονα πολιτικοποιημένο προφίλ του, αποφάσισε να επισκεφτεί την υπό εισβολή χώρα για να γυρίσει το «Superpower»: ένα ντοκιμαντέρ που απεικονίζει την κατάσταση που άφησε συγκλονισμένη την υφήλιο. Το «Superpower» θα κάνει την παγκόσμια πρώτη του στο φεστιβάλ ως ειδική προβολή (εκτός συναγωνισμού) ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Variety» ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, ενδεχομένως να παραστεί στην πρεμιέρα.

Τα κινητά BlackBerry

Εντός διαγωνιστικού προγράμματος, το «BlackBerry», η καναδικής παραγωγής ταινία του Ματ Τζόνσον, αναμένεται να κινήσει την περιέργεια διότι πραγματεύεται την άνοδο και την πτώση της καναδικής εταιρείας smartphone που αναφέρεται στον τίτλο της. Στην ταινία, που στηρίζεται στο βιβλίο έρευνας «Losing The Signal: The Untold Story Behind The Extraordinary Rise And Spectacular Fall Of BlackBerry» των δημοσιογράφων Τζάκι Μακ Νις και Σον Σίλκοφ (έκδοση του 2015), πρωταγωνιστούν οι Τζέι Μπαρουσέλ, Γκλεν Χάουερτον και Κάρι Ελγουες.

Κατσούπης και Νταφόε

Ακόμα μεγαλύτερη περιέργεια όμως προκαλεί η προβολή της ταινίας «Inside» στο παράλληλο τμήμα του Πανοράματος. Για αρκετούς λόγους. Πρώτον, γιατί τη σκηνοθέτησε Ελληνας. Ο Βασίλης Κατσούπης, στη δεύτερη απόπειρά του στη μεγάλου μήκους παραγωγή. Δεύτερον, γιατί πρωταγωνιστεί ο Γουίλεμ Νταφόε. Και τρίτον, γιατί πρωταγωνιστεί σχεδόν… μόνος του ο Γουίλεμ Νταφόε! Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας διάσημος κλέφτης έργων τέχνης φυλακιστεί μέσα στο ίδιο του διαμέρισμα όπου φυλάσσεται η αμύθητης αξίας λεία του και από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει; Η συνέχεια επί της οθόνης. Η ταινία ανοίγει στην Ελλάδα τον Μάρτιο.

Το μουσείο του σινεμά

Μια επίσκεψη στο καταπληκτικό Μουσείο Κινηματογράφου (Die Deutsche Kinemathek) στην πλατεία Ποτσντάμερ αξίζει μόνο και μόνο για να δει κάποιος (αν δεν την έχει δει ως τώρα) τη μόνιμη έκθεσή του: εστιάζει στα δύο καθοριστικά οπτικοακουστικά μέσα, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, από την αρχή τους μέχρι σήμερα στη Γερμανία. Εξετάζει ενδελεχώς την ιστορία του κινηματογράφου, ξεκινώντας από μια διαφήμιση εφημερίδας του 1895 που υπογράμμιζε το κινηματογραφικό πρόγραμμα του Wintergarten και φτάνοντας μέχρι τα εκθέματα που αντιπροσωπεύουν τους πιο πρόσφατους αποδέκτες του Deutscher Filmpreis (Γερμανικό Βραβείο Κινηματογράφου). Εκτός από την εξέλιξη της ιστορίας του γερμανικού κινηματογράφου, οι διεθνείς σχέσεις – προπάντων με το Χόλιγουντ – αποτελούν περαιτέρω έμφαση.

Ενίσχυση στους Ιρανούς

Από τη χρονιά ίδρυσής του, το 2004, το Berlinale World Cinema Fund (WCF) υποστηρίζει με επιτυχία την παραγωγή ταινιών σε περιοχές με αδύναμες κινηματογραφικές υποδομές, ενώ παράλληλα προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία. Η 22η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ταμείου Κινηματογράφου και θα επικεντρωθεί στην πραγματικότητα της δημιουργίας ταινιών στο Ιράν σήμερα, καθώς και στους αγώνες που αντιμετωπίζουν οι ιρανοί κινηματογραφιστές εντός και εκτός της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις προσφάτως αφέθηκε ελεύθερος ο ιρανός σκηνοθέτης Μοχαμάντ Ρασούλοφ από τη φυλακή Evin του Ιράν, όπου βρισκόταν από τον Ιούλιο καθώς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. Ο Ρασούλοφ, στον οποίο απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες μετά την αποφυλάκισή του, είναι κάτοχος της Χρυσής Αρκτου για την ταινία «Δεν υπάρχει κακό» (2020).

Μπλάνσετ και νέα ταλέντα

Εδώ και 20 χρόνια το πρόγραμμα Berlinale Talents φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα με στόχο την προώθηση της ποικιλομορφίας του κινηματογράφου αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού που θα το θέλει. Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, ένα μεγάλο μέρος του επιτελείου της ταινίας «Tar» (η ιστορία της οποίας εκτυλίσσεται στο Βερολίνο) θα δώσει το «παρών» στο Berlinale Talents. Εκεί θα είναι η πρωταγωνίστριά της Κέιτ Μπλάνσετ, ο σκηνοθέτης της Τοντ Φιλντ (υποψήφιοι και οι δύο για Οσκαρ φέτος), η Νίνα Χος, η διάσημη τσελίστα και ηθοποιός Σόφι Κάουερ, αλλά και η συνθέτρια Χίλντου Γκουοναντοτίρ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η μικρού μήκους ταινία του Φιλντ «The Fundraiser», που διαδραματίζεται στο ίδιο σύμπαν με το «Tar», θα κάνει επίσης παγκόσμια πρεμιέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ