Μαντόνα και Μπόνο κατονομάζονται στα 13,4 εκατομμύρια αρχεία «Paradise Papers» που εκθέτουν τις οικονομικές συναλλαγές δεκάδων εταιρειών και διάσημων προσώπων σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο.
Διάσημοι καλλιτέχνες και υψηλού προφίλ προσωπικότητες κατονομάζονται στα 13,4 εκατομμύρια αρχεία «Paradise Papers» που εκθέτουν τις οικονομικές συναλλαγές δεκάδων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο.
Οι πληροφορίες, που δημοσιοποιούνται αφορούν μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες του κόσμου και κορυφαία δημόσια πρόσωπα. Η Μαντόνα, αλλά και ο Μπόνο των U2 είναι δύο από τα ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας που συναντά κανείς στη μακρά λίστα.
Η Μαντόνα εμφανίζεται ως μέτοχος σε εταιρεία παροχής ιατρικής βοήθειας στις Βερμούδες. Η εταιρεία αυτή αποδείχθηκε ότι είχε εγγραφεί στα μητρώα το 1997 και έκλεισε το 2013, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.
O Mπόνο αναφέρεται ως μέτοχος σε μια εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη Μάλτα από το 2006 και λειτούργησε μέχρι το 2014, ενώ φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ενός εμπορικού κέντρου στη Λιθουανία. Κανείς από τους δύο καλλιτέχνες δεν έχει σχολιάσει ακόμη την υπόθεση.
Tα έγγραφα αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και για μερικά από τα πρόσωπα και τις πολυεθνικές που βρίσκονται πίσω από αυτά. Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.
Δεκάδες δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με το ICIJ ανέλυσαν επί μήνες τα στοιχεία της τεράστιας νέας διαρροής εγγράφων. Το προϊόν της εργασίας αυτής θα δοθεί σταδιακά στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες. Τα Paradise Papers είναι το προϊόν της διαρροής εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτουν τα μυστικά του κρυμμένου πλούτου των παγκόσμιων ελίτ.
Αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.
Ο κατάλογος των πελατών είναι εντυπωσιακός: συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.